Capital.ba

Svaki peti korisnik prava sa punim penzijskim stažom

24.11.2013. / 12:39

fond pio rsBANJALUKA,   U Republici Srpskoj tek svaki peti penzioner ostvario je penziju nakon punog radnog staža od 40 godina, rečeno je  u Fondu PIO Srpske.

Od ukupno 243.000 penzionera u Srpskoj, kojima Fond PIO redovno isplaćuje penzije, puni radni staž od 40 godina ostvarilo je samo 17.137 ili 7,08 odsto, što je simboličan procenat.

Kada se posmatra ukupan penzijski staž kao širi pojam, koji osim radnog staža obuhvata beneficirani i ratni staž, onda je broj korisnika sa punim penzijskim stažom od 40 godina 40.832 ili 16,8 odsto, što je, kako napominju iz Fonda PIO, i dalje izuzetno nizak procenat.

“Dodamo li ovom broju i korisnike srazmjerne penzije, odnosno korisnike prava koji su imali ostvaren staž osiguranja u dvije ili više zemalja, procenat korisnika sa punim penzijskim stažom od 40 godina iznosi 21,6 odsto ili 52.305 korisnika”, navode u Fondu.

Iz Fonda kao primjer navode da se u Njemačkoj ovaj procenat kreće oko 60 odsto.

“Ovo nam govori da je u penzijskom sistemu Republike Srpske tek svaki peti korisnik prava penziju ostvario nakon 40 godina rada, dok su svi ostali u sistem ušli po raznim osnovama koje im je zakonska regulativa u određenom vremenskom periodu omogućavala”, ističu iz Fonda.

Na ovakav izrazito nepovoljan podatak ogroman uticaj imao je odbrambeno-otadžbinski rat i nastojanja vlasti da u ratnom i poslijeratnom periodu, u nemogućnosti da im obezbijede posao, veliki broj pripadnika vojnih snaga Republike Srpske “zbrine” tako što im je omogućeno da uđu u penzijski sistem Srpske kao korisnici prava.

Iz Fonda navode da su određeni doprinos ovako niskom procentu učešću korisnika prava sa 40 godina penzijskog staža dali i tranzicija privrede i višegodišnja ekonomska kriza, usljed čega je došlo do smanjenja broja osiguranika.

“Dok na jednoj strani imamo da je svaki peti korisnik prava svoje pravo na penziju ostvario punim penzijskim stažom od 40 godina, na drugoj strani je njih četiri od pet ili 78,4 odsto ostvarilo pravo na penziju prije navršenih 40 godina penzijskog staža”, saopštavaju u fondu.

To znači da su oni ostvarili pravo na penziju prije optimalnog roka od 40 godina, budući da prema Zakonu o PIO u Republici Srpskoj ne postoji institut prijevremene penzije.

“Prosječna starost korisnika lične starosne penzije na dan ostvarivanja prava na penziju u Republici Srpskoj iznosi 59,3 godina, što automatski govori da su u penziju odlazili u prosjeku šest godina ranije, jer je zakonom definisana starost od 65 godina, kao uslov za ostvarivanje prava”, saopšteno je iz Fonda PIO Srpske.

Kod korisnika prava na invalidsku penziju, prosjek starosti iznosi 51,2 godine.

U ekonomski razvijenijim državama procenat korisnika prava sa punim penzijskim stažom kreće se od 40 do 60 odsto, pa i više.

U Fondu PIO Republike Srpske navode da je jedan od ciljeva za poboljšanje penzijskih parametara za naredni period povećanje broja korisnika sa punim stažom osiguranja, odnosno favorizovanje što dužeg rada.

“To je propisano i Zakonom o PIO, koji se primjenjuje od januara 2012. godine, a kojim je predviđeno da su uslovi za ostvarenje prava ispunjeni, ako osim penzijskog staža od 40 godina, kao maksimum ili 15 godina kao minimum, osiguranik treba da ispuni i drugi – starosni uslov za penziju, što do tada nije bilo propisano”, kažu u Fondu PIO Srpske.  Srna

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Komentari na članak: Svaki peti korisnik prava sa punim penzijskim stažom

  1. puka 59 - DOBRO JE

    VETERANI 317 SBBR – PENZIONERI – UMIROVLJENICI VAM KOLEGE KAŽU DA STE DOBRI ALI KAKO BI U REFORMI PROŠLI PIO – MIO DA VAM JE MA ČELU VJEČNE KOMISIJE DRUG GARIB BEZ 0 STAŽA .

  2. Bijedni penzioner

    Da je Zakon o PIO nakaradan i da država zbog socijalnog mira, našla načina da riješi pitanje svoje obaveze, bilo bi sve drugačije i povoljnije za korisnike penzije sa što dužim stažom da ne govorim i korisnicima, koji su otišli u penziju sa 40 godina radnog staža, kojoj kategoriji i ja pripadam. Nažalost, država je po meni trebala da odvoji korisnike penzije po osnovu radnog staža, jer to je Fond koji su stvarali samo korisnici po osnovu radnog staža. Tako je bilo riječi i u Strategiji reforme penzionog sistema u RS. Čak su neki analitičari davali podatak da će penzije ovoj kategoriji korisnika (sa punim radnim stažom) biti povećanje nakon reforme od 18-23%…što je bila čista obmana. Naprotiv rađeni su takvi suludi Zakoni i ”reforme” da su više dobili oni koji nisu ništa dali Fondu, nego mi koji smo ga stvarali…tako da od mojih i naših sredstava, danas imaju mnogo manje koristi nas tih jedna petina, nego ostalih 80%. Tako ne čudi me ništa, što mene vrte u krug od 2007. godine na istom iznosu penzije do unazad mjesec-dva dana od kada imam veću penziju za 15 KM od prve koju sam dobio 2007. godine. Iz ovog Fonda kao korisnika treba izbaciti sve kategorije koje nisu korisnici po osnovu radnog staža….da ne govorim lažne invalide, koji danas rade više nego mi sa 40 godina staža, jer smo mi izrađeni, stariji-što je i podatak Fonda, a kontrole bih iz Fonda prema invalidima sasvim drugačije treba biti organizovane, pa ako treba po 1-10 kontrolora na svakoj opštini, jer bi sigurno bilo mnogo ušteda, ne rijetko već često rade mnogi invalidi ”koji mogu konju rep isčupati”…ali nekako su došli do penzije i imaju daleko veću penziju od nas sa 40 godina staža. A, da ne govorim o disksriminaciji u pogledu boračkog dodatka, iako je bilo riječi ranije da to neće imati nikakve dodirne tačke sa korisnicima penzije. Ovo je država, pravno ne sigurna, jer ne znate šta će i sutra promjeniti, a poenta cijele priče do sada je bilo da su samo nešto stalno reformisali, mjenjali zakone, mnogo toga, a ustvari samo su kolilinu novca dijelili sa brojem korisnika, tako da je i moja penzija od 2007. godine non stop bila manja ili ista, a uvijek kao nešto smišljaju. Niko neće da objavi zašto je u FBiH penzija najniža, kao u Republici Srpskoj prosječna. Niko neće da iznese podatak, ko je potpisao ugovor iz RS sa FBiH o preuzimanju penzionera iz FBiH…..i za to neko treba da odgovara iz RS…a najpametnije bi bilo, da bar meni daju penziju u FBiH, imao bih gotovo duplo veću ili da mi daju penziju do rata staž iz FBiH, a ostalu ”crkavicu” u RS. zato kažem, da vrate dostojanstvo čovjeka i penzionera, a ne diskriminacija i mnogo toga, a da ne govorim da neki ekonomista iz Fonda ili ne znam kog organa izračuna, kako moja majka da preživi sa 160 KM!!