Capital.ba

Suša prijeti da oslabi kvalitet duvana

29.07.2013. / 10:11

duvanBIJELJINA, U Semberiji i Majevici u toku je berba duvana, trenutno stanje ove kulture je zadovoljavajuće, ali bi kvalitet mogao biti doveden u pitanje ako suša potraje, rekao je  direktor bijeljinskog preduzeća “Duvan” Svetozar Mihajlović.

On kaže da je prinos duvana od 1,8 tona po hektaru prosječan, odnosno ne odstupa od onoga što je planirano.

“Nadamo se da će ovih dana biti kiše kako bi prinos bio onakav kakav smo i očekivali. Duvan je zasađen na 215 hektara, ali je to zemljište koje nema uslova za navodnjavanje što može ugroziti ovogodišnji rod”, rekao je Mihajlović.

Otkup ove poljoprivredne kulture počinje 12. avgusta, najavio je Mihajlović, i izrazio nadu da neće doći do nekih neprijatnih iznenađenja od nakupaca, jer bi duvan mogao biti otuđen na crno tržište.

Cijena po kilogramu duvana je na nivou prošogodišnje – prosječna bez premija biće oko 3,1 KM, prva klasa četiri KM po kilogramu, 3,50 kilogram druge klase, treća tri KM, a četvrta 2,50 KM.

“Od gradskog Agrarnog fonda i Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srpske dobijamo premije, pa se očekuje ukupna prosječna cijena od oko četiri KM po kilogramu”, rekao je Mihajović.

Preduzeće “Duvan” ima ugovorenu proizvodnju sa 52 kooperanta. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!