Capital.ba

Šupić: Grad Trebinje nenamjenski koristi sredstva od energetskog sektora

20.11.2013. / 11:20

supicTREBINJE, Grad Trebinje nenamjenski koristi sredstva iz energetskog sektora koja mu se uplaćuju na ime naknada i nejasno je zašto gradonačelnik Slavko Vučurević traži više novca, kada ni to što ima ne zna da iskoristi, rekao je izvršni direktor za ekonomsko-finansijske poslove u Elektroprivredi Republike Srpske /ERS/ Blagoje Šupić.

Šupić je istakao da se na računima grada Trebinja kod poslovnih banaka, zaključno sa 30. junom ove godine, nalazilo skoro šest miliona maraka neiskorištenih sredstava uplaćenih po osnovu hidroakumulacija, a namijenjenih za razvoj preduzetništva i otvaranje novih radnih mjesta, koje u gradskoj administraciji ne znaju da iskoriste.

“Osim toga, za prvih šest mjeseci ove godine, od uplaćenih 1.528.117 KM sredstava od hidroakumulacija, namijenjenih prvenstveno za infrastrukturne objekte, investirano je samo 93.879 KM”, kaže Šupić.

On naglašava da je u prvih osam mjeseci od dolaska na vlast aktuelnog gradonačelnika iskorišćeno svega 220.000 KM na ime davanja kredita za razvoj preduzetništva.

“Ovi podaci su poražavajući i nejasno je zašto se ova sredstva ne troše namjenski”, kaže Šupić, dodajući da je to pitanje u više navrata postavljao na sjednicama Skupštine grada, ali je uvijek bio uskraćen za odgovor.

Šupić je ocijenio neprihvatljivim da se grad zaduži sa oko pet miliona maraka sa nepovoljnom kamatnom stopom, kada na računima ima taj novac, a ni tekući priliv ne koristi za investiranje u infrastrukturu.

On je istakao da su ERS, Hidrolektrane na Trebišnjici /HET/ i Elektro-Hercegovina u kasu grada Trebinja od 1. novembra 2012. do 30. juna ove godine na ime naknada za potopljeno zemljište, korišćenja komunalnih dobara, poreza na nepokretnosti, taksi za isticanje firme i komunalnih naknada uplatili 2.864.337 KM.

Šupić navodi da su ova tri energetska preduzeća platila sve svoje zakonske obaveze prema gradu Trebinju, isto kao i prethodnih godina, te da će tako nastaviti i ubuduće.

Demantujući tvrdnje gradonačelnika da se ERS diskriminatorski ponaša prema gradu Trebinju, Šupić je istakao da su te optužbe neistinite, tendenciozne i zlonamjerne, te da je ova lokalna zajednica, mimo zakonskih obaveza, u ovoj godini dobila više donacije od ijedne godine ranije.

“Matično preduzeće i HET su za sport, kulturu i obrazovanje, socijalne pomoći i humanitarne svrhe pravnim subjektima u gradu Trebinju u ovoj godini donirali 607.014 KM, a mimo toga je na poslovima na uređenju obala rijeke Trebišnjice HET dodatno investirao oko 1.200.000 KM”, kaže Šupić.

On je dodao da je od novembra prošle do kraja juna ove godine energetski sektor uplatio gradu Trebinju oko 4.700.000 KM po osnovu uplata u gradsku kasu, donacija i investicija u uređenje rijeke Trebišnjice.

Šupić je objasnio da je zakonom definisano da 30 odsto sredstava od hidroakumulacije, koje dobija grad, treba da se iskoriste za razvoj preduzetništva i otvaranje novih radnih mjesta, dok je 70 odsto tih sredstva namijenjeno za investiranje u infrastrukturne objekte.

On je upozorio da odgovorni ne znaju namjenski da troše ta sredstva, odnosno da je upitno šta se dešava sa većim dijelom novca i gdje se troši.

“Tome u prilog ide i podatak da je rebalansom budžeta za 2013. godinu predviđeno da gradu bude uplaćeno 3.146.000 KM po osnovu hidroakumulacija, a Odlukom o usvajanju izmjene i dopune Programa uređenja građevinskog zemljišta za 2013. godinu predviđeno je da se iz ovih sredstava investira samo 271.860 KM u infrastrukturu”, kaže Šupić.

Prema njegovim riječima, ništa od ovih sredstava nije planirano da se iskoristi za razvoj preduzetništva i otvaranje novih radnih mjesta.

“Interesuje me zašto se navedena sredstava od hidroakumulacija sa kojima grad raspolaže ne koriste na adekvatan način, odnosno za otvaranje novih radnih mjesta i investiranje u infrastrukturne objekte? Gdje su ti savjetnici, menadžeri i preduzetnici, koje je Vučurević zaposlio u gradskoj administraciji i time povećao troškove bruto plata za 650.000 KM, da ponude i predlože nove ideje, misiju i viziju za razvoj preduzetništva i otvaranje novih radnih mjesta?”, pita Šupić.

On je ocijenio da je krajnje vrijeme da gradonačelnik Trebinja počne da radi svoj posao, umjesto što stvara negativan imidž i negativnu sliku o Trebinju i njegovim stanovnicima.  Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!