Capital.ba

Šume RS: Uzlazni trend poslovanja

02.09.2015. / 16:15

sume_rsBANJALUKA, Nadzorni odbor Javnog preduzeća šumarstva “Šume Republike Srpske” usvojio je danas Izvještaj o izvršenju Proizvodno–finansijskog plana za prvih pola godine, prema kojem je preduzeće u tom periodu ostvarilo dobit od 641.000 KM.

Predsjednik Nadzornog odbora Biljana Marković rekla je da je trend poslovanja preduzeća u uzlaznoj putanji i da su pokazatelji dosta drugačiji u odnosu na kraj prethodne i prvi kvartal ove godine.

“Postoji određen broj šumskih gazdinstava koja su iskazala negativan rezultat, ali mogu primijetiti da su određena gazdinstva pokazala pozitivan trend, odnosno da minus iz ranijeg perioda više nije toliki”, rekla je Markovićeva.

Ona je dodala da je Nadzorni odbor uzeo aktivno učešće i u radnom timu koji je formiralo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u definisanju aktivnosti za poboljšanje organizacione, tehničke i ekonomske situacije u preduzeću.

“Nadzorni odbor prihvatio je i Dinamički plan za realizaciju tih aktivnosti koje su u prethodnom periodu detektovane kao glavni kamen spoticanja i koje su sprečavale uspješan rad preduzeća”, rekla je Markovićeva.

Vršilac dužnosti direktora “Šuma Srpske” Risto Marić rekao je da je u izvještajnom periodu bilo osam organizacionih jedinica koje su poslovale sa gubitkom od 2,129 miliona KM, dok je ukupni dobitak onih koji su pozitivno poslovali iznosio 2,770 miliona KM.

On je dodao da su u šumskim gazdinstvima “Birač” Vlasenica i “Zelengora” Kalinovik, koja su iskazala gubitak od 1,1 miliona KM, već izvršene smjene rukovodilaca.

“Za ostale ne možemo reći da su gubitaši, jer su u prethodnoj godini iskazali gubitke koji su prelazili nekoliko stotina hiljada KM, a danas su ih prepolovili ili su blizu nule. Sam rezultat za šest mjeseci ne može biti osnovni pokazatelj za promjenu rukovodilaca”, rekao je Marić.

On je ovaj stav obrazložio činjenicom da pojedina šumska gazdinstva u svom sortimentu i strukturi proizvoda u prvih šest mjeseci imaju mnogo niže kalkulativne i planske cijene, zbog čega u tom periodu iskažu negativan rezultat, ali da će završni račun na kraju fiskalne godine pokazati koji su rukovodioci gazdinstava neodgovorno radili.

“Svi oni koji neopravdano budu u minusu biće smijenjeni”, upozorio je Marić.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Goran Zubić rekao je da je iz izvještaja vidljivo da se proces proizvodnje realizovao u obimu od 95 odsto i da je preduzeće poslovalo pozitivno, što su očekivani i razumljivi rezultati, s obzirom na prirodne uslove u kojima se odvijalo poslovanje, ali i na promjene u okviru samog javnog preduzeća.

“Mi smo na kraju prošle godine imali devet organizacionih jedinica koje su negativno poslovale, a sada je taj broj smanjen i njihov ukupan gubitak je značajno manji u odnosu na prethodnu godinu”, rekao je Zubić.

On je kao hronične probleme, koji su u “Šumama” i dalje prisutni, naveo otežanu likvidnost, veliki iznos nenaplativih i sumnjivih spornih potraživanja, te kašnjenje u izmirenju obaveza prema jedinicama lokalne samouprave.

“Iz tog razloga je Vlada i usvojila mjere za redefinisanje organizaciono-ekonomske i kadrovske pozicije javnog preduzeća i danas je usvojen Dinamički plan za realizaciju ovih mjera, kojim su utvrđeni nosioci aktivnosti i vremenski rokovi”, rekao je Zubić.

Prema njegovim riječima, tek nakon realizacije ovog plana može se očekivati potpuna konsolidacija “Šuma Republike Srpske”, a propisani rokovi se kreću od danas do polovine 2017. godine. Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Šume RS: Uzlazni trend poslovanja

  1. ANTENA

   Ako sad ovo povežemo sa onim od pre neki dan, da se šume SUŠE…nameće se pitanje – hoće li se deo dobiti uložiti u pošumljavanje?