Capital.ba

„Šume RS“ prilagodile rok da bi prihvatile ponudu „Prointera“

06.12.2019. / 13:49

BANJALUKA – „Šume Republike Srpske“ su pogazile sopstveni rok koji su dale grupi ponuđača koju predvodi „Prointer“ i uredno su zaprimile juče njihovu ponudu za izradu integralnog informacionog sistema, dva dana nakon isteka prvobitno postavljenog roka.

Naime, u „Šumama“ su 30. oktobra za CAPITAL rekli da su 29. oktobra uputili poziv „Prointeru“ da „svoju ponudu dostavi u zakonskom roku (35 dana)“.

Odgovor „Šuma“ koji to potvrđuje prikazan je na slici u nastavku.

Međutim, nakon što smo juče objavili da je rok u kojem je „Prointer“ trebalo da dostavi ponudu istekao 3. decembra i da ponuda do juče ujutru nije bila zaprimljena u „Šume RS“, iz tog javnog preduzeća jutros je stigao odgovor da je „rok za dostavljanje ponude od strane grupe ponuđača po upućenom pozivu bio do 5. decembra do 10 časova“, te da su dobili ponudu „Prointera“.

„Ponuda grupe ponuđača dostavljena je 05.12.2019. godine, u 09.45 časova, te će shodno tome biti nastavljena dalja procedura u skladu sa zakonskim propisima koji regulišu oblast javnih nabavki“, naveli su u „Šumama“.

U „Šumama“ nisu objasnili kako su izračunali da rok od 35 dana ističe 5. decembra, ali su poslali dopunu odgovora u kojoj su naveli da je „Prointerova“ ponuda „blagovremena“, navodeći šta kaže Zakon o javnim nabavkama.

„U skladu sa članom 40. stav (2), tačka b) Zakona o javnim nabavkama BiH, minimalni rok za prijem ponuda u ograničenom postupku javne nabavke je 35 dana od dana upućivanja poziva kvalifikovanim kandidatima za dostavljanje ponuda. U skladu sa navedenim članom, ugovorni organ je odredio krajnji rok za dostavu ponuda 05.12.2019. godine, do 10 časova“, istakli su u „Šumama“.

I u dopuni odgovora iz „Šuma“ nisu objasnili kako su 29. oktobra odredili jedan rok, a sada navode da je ustvari određen drugi rok, dva dana duži.

Pored toga, u „Šumama“ su izostavili da kažu da Zakon o javnim nabavkama propisuje u članu 26. da su dužni da “provedu javno otvaranje blagovremeno primljenih ponuda”.

Javno otvaranje, kako saznajemo, je organizovano, ali niko, osim „Prointera“, čiji su predstavnici prisustvovali, nije znao kada će ono biti organizovano.

Igor Vukajlović iz Udruženja građana za borbu protiv korupcije u javnim nabavkama „Tender“ kaže da član 63. Zakona o javnim nabavkama propisuje da „svi ponuđači koji su na vrijeme dostavili ponude  ili  njihovi ovlašteni predstavnici, kao i sva druga zainteresovana lica imaju pravo prisustvovati postupku otvaranja ponuda“.

U „Šumama“ to nisu omogućili jer nigdje nisu oglasili dan i vrijeme javnog otvaranja ponude.

„Šume“ za integralni informacioni sistem planiraju da izdvoje više od 17 miliona maraka, a opširnije oko ove nabavke možete da pročitate na linkovima koji su objavljeni OVDJE.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!