ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Šume RS: Ljubojević ugovorio količine koje ne može isporučiti

Objavljeno u PRIVREDA

BANJALUKA, Javno preduzeće “Šume RS” neće uspjeti da ispoštuje ugovore koje je potpisalo sa drvoprerađivačima, jer je menadžment ugovarao daleko veće količine od onih kojima raspolažu šumska gazdinstva širom RS, saznaju “Nezavisne”.

Najviše problema imaće šumska gazdinstva u Prijedoru, Banjaluci i Gradišci jer su im Dragomir Gagović, komercijalni direktor, i Srđan Ljubojević, generalni direktor JP “Šume RS”, ugovorili količine koje ne mogu ispoštovati.
“Samo za Šumsko gazdinstvo ‘Prijedor’ su ugovorili i obavezali ih da isporuče 46.500 kubika drvnih sortimenata, što je za 17.000 kubika više nego što je ovo gazdinstvo planiralo da proizvede i što uopšte smije proizvesti jer postoji šumskoprivredna osnova, koja je zakon kada je u pitanju sječa šume. Takođe, za Šumsko gazdinstvo ‘Gradiška’ ugovorili su 15.000 kubika više nego što je proizvelo prošle godine, što je sa sadašnjim kapacitetima s kojima rasplaže nemoguće proizvesti”, ispričao je izvor “Nezavisnih”.
Isti izvor navodi da je slična situacija i u Šumskom gazdinstvu “Banjaluka”, gdje su mu ugovorili količine za oko 8.000 kubika više nego što je planiralo i što smije posjeći.
“Te količine koje su ugovorili Ljubojević i Gagović podrazumijevaju golu sječu koju niko normalan ne radi jer predstavlja opasnost po eko-sistem, klizišta… Uopšte s kapacitetima kojima raspolažu ta šumska gazdinstva nemoguće je ispoštovati te količine. Obavezali su direktore iako su se neki od njih protivili takvim ugovorima. Sa druge strane, gotovo sve manje pilane na tim područjima, ali i širom RS redovno dobijaju sirovinu”, ispričao je isti izvor.
Miroslav Drljača, direktor ŠG “Prijedor”, potvrdio je da neće moći ispoštovati ugovorene količine te da ne smiju da se igraju s podacima koji se nalaze u šumskoprivrednim osnovama.
“Na osnovu šumskoprivredne osnove planirali smo sječu 29.500 kubika, a ugovoreno nam je 46.500 kubika. Direktori gazdinstava uopšte nisu učestvovali u ugovaranju i tu je nastao problem. Sa druge strane po zakonu lokalni drvoprerađivači imaju prioritet”, kazao je Drljača.
S Ljubojevićem juče nismo uspjeli stupiti u kontakt jer se nije javljao na mobilni telefon, a u njegovom kabinetu su nam rekli da je otišao na sastanak u Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede te da pismeno pošaljemo pitanja, na koja do zaključenja ovog broja odgovor nije stigao.
Kakva je situacija u JP “Šume RS”, najbolje govori činjenica da Nadzorni odbor ovog preduzeća još nije upoznat s količinama koje ovo preduzeće treba da isporuči drvoprerađivačima.
“Ne mogu reći hoće li JP ‘Šume RS’ uspjeti isporučiti sve ugovorene količine jer Nadzorni odbor ne zna ni o kojim količinama je riječ. Očekujemo sljedeću sjednicu, onda ćemo znati koje su količine ugovorene, šta je realizovano i šta je ostalo do kraja, ali mislim da će se sve to završiti”, kazao je Spomenko Stojanović, potpredsjednik Nadzornog odbora.
Radnici najavili štrajk
Oko 300 zaposlenih radnika u Šumskom gazdinstvu “Oštrelj” iz Drinića za ponedjeljak, 25. jun, najavili su potpunu obustavu rada jer im, i pored obećanja Uprave JP “Šume RS”, nisu isplaćene posljednje tri plate.
“Posla ima i non-stop radimo. Ranije smo bili postigli dogovor s Upravom preduzeća da nam isplate plate i oni su obećali uraditi to do 15. juna. Međutim, ništa. Zvali smo Upravu da pitamo hoće li biti plata i rekli su nam da nemaju para iako njima plate ne kasne nikada”, kazao je Milorad Morača, predsjednik Sindikalne organizacije Šumske uprave “Potoci”, koja pripada ŠG “Oštrelj”.
Dopis poslije pisanja “Nezavisnih”
Srđan Ljubojević, generalni direktor JP “Šume RS”, nakon pisanja “Nezavisnih” da direktori šumskih gazdinstava na svaki kubni metar isporučene sirovine uzimaju svoj procenat, poslao je dopis svim šumskih gazdinstvima.
U dopisu Ljubojević traži da se svi direktori šumskih gazdinstava izjasne o pisanju te da kažu svoje viđenje o svemu tome i jesu li uzimali novac od drvoprerađivača kako bi im isporučili sirovinu.
Vlada očekuje redovno snabdijevanje
Aleksandar Džombić, premijer RS, rekao je da od JP “Šume RS” očekuje da počnu redovno snabdijevanje drvoprerađivača te da će na sjednici Vlade RS u četvrtak vidjeti da li se predviđena dinamika može stići u narednih 30 do 60 dana.
“Nismo govorili o potrebi racionalizacije broja radnih mjesta, mada je bilo izjava da je cijena drvnih sortimenata opterećena prekomjernom zaposlenošću”, kazao je Džombić. Nezavisne novine

 

Ključne riječi:  , , , , , ,

Komentari |


Komentari (4)

 • sumar

  Koji su ovo banditi sve do jednog.

 • inspektor

  Navodno, naglašavam, navodno – za ogrevno drvo se mora izdvojiti od 2 do 4 KM po m3 upravnicima, ali ima i onih što traže 5 KM po m3, a za trupac hrasta čak 50 (!!!!) KM po m3. To znači da za jedan kamion hrastovog trupca treba u “kešu” izdvojiti oko 1.000 maraka. E sad malo pogledajte koji upravnici imaju nove stanove po Banja Luci u zadnjih nekoliko godina, pa će vam biti sve jasno. Najbolje rješenje bi bilo da sva bolja roba ide na licitaciju, pa ko ponudi više para njemu se i isporuči sirovina. Na taj način i država će zaraditi a ne gubiti.A možda i bude para za plate bez zakašnjenja od tri mjeseca…

 • šumar

  Ovo je siguran sam narucen clanak u djelu u kome se govori o nepoznavanja gen.direktora o etatu i sortimentnom napadu i ugovaranju vecih kolicina isporuke od raspolozivih kolicina tehnickog drveta,meni se cini da su problemi u sumskim upravama i radilistima a ne u gazdinstvu i generalnoj direkciji,tamo se stvara novac a bogami i gubi,prije svega deklasiranjem trupaca u nize vrijedne sortimente,gdje se umanjuje vrijednost proizvoda,a jedan dio trupaca ide pod ogrijevno drvo udugacko,cije je uvodjenje kao sortimenta po meni i stvorilo prostor za ovaj lopovluk,i imami realno stanje da je suma dosta devastirana i da je taj sortimentni napad dosta siromasan sa malim ucescen visokovrijednih sortimenata,i kada imamo takvo stanje,uz ove gore nepravilnosti,onda je tesko poslovato po ekonomskim principima i preduzece ide prema dubiozi.Neophodno je pod hitno prilagoditi pracenje proizvodnje u cilju povecanja vrijednosti proizvoda….slazem se sa inspektorom da upravnici i otpremaci uzimaju novac a ne direktori gazdinstva jer nema niko razlog da njima daje novac oni su obezvrijedjeni u ovoj organizaciji….

 • sumar

  Kolega u pravu si i jos bih dodao, posto sam nekada radio u privatnim firmama za eksploataciju suma, tenderi za izvodjenje radova su takodje upitni iz razloga da bi uopste dobio posao potrebno je dati penku direktoru gazdinstva navodno je to nekada bilo 1 do 2 km po metru kubnom od posjecenog drveta iz odjela za koji konkurises. Hvala bogu pa ne radim vise u sumarstvu, ali stvarno vecih betera i neradnika ja nisam vidio, vecina onako landara, dobar dio ljudi se nikada ne trijezni a naguralo je sofera i kuvara i kad teba ici u doznaku ili primku nema nikoga. To preduzece nema nikakve sanse da trzisno posluje u sadasnjim okolnostima i stvarno bi najbolje bilo da se privatizuje da se zna ko je vlasnik robe i da je prodaje onom ko je spreman da plati na vrijeme i po povoljnijoj cijeni u skladu sa trzisnim prilikama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+