Capital.ba

Šume RS: Dugovi ostali, firme ugašene

15.04.2013. / 9:50

sume_rsBANJALUKA,  JP “Šume RS” zaključno sa prošlom godinom ima više od 30 miliona KM potraživanja od privrednih lica koja teško da će ikada biti naplaćena jer firme koje su najveći dužnici više ne postoje.

Pored firmi u stečaju ili likvidaciji, veliki problem su i firme koje su registrovane kao društva sa ograničenom odgovornošću, koje i u slučaju tužbi i presuda za dug odgovaraju samo sa osnivačkim kapitalom koji je 2.500 KM.
“Niko ne zna koliko će od tih potraživanja biti naplaćeno. Istrajaćemo na tome da to bude što više, mada je teško jer tu ima svega, i firmi u stečaju i firmi koje su ugašene i koje više ne postoje”, rekao je Radenko Laketić, direktor JP “Šume RS”, dodajući da se nadaju da će ove godine biti naplaćeno oko dva miliona KM jer su svi dužnici utuženi.
Kako se došlo u poziciju da se “Šumama RS” duguje oko 30 miliona KM, najbolje pokazuje primjer firmi “Milprom” i “Danprom”, koje JP “Šume” RS duguju više od 400.000 KM, a iza kojih stoji Miroslav Milutin iz Prnjavora.
“Milprom” i “Danprom” više ne postoje, međutim Miroslav Milutin i danas preko firme DM radi sa građom i drvnim sortimentima mada mu je obustavljena isporuka robe na adresu nove firme jer je utvrđeno da preduzeća koja je ranije registrovao imaju ogromna dugovanja.
Prvo je osnovana firma “Milprom”, koja je tokom 2005. godine od JP “Šume RS” povukla robe vrijednosti oko 50.000 KM i nikada je nije platila, nakon čega je ugašena. Poslije gašenja “Milproma”, Milutin na brata Vojislava registruje firmu “Danprom”, koja tokom 2009. i 2010. godine JP “Šume RS” ostaje dužna više od 360.000 KM, nakon čega se gasi, međutim on osniva novu firmu koja i danas radi sa JP “Šume RS”.
Najviše dugovanja firma “Danprom” napravila je za vrijeme dok je na čelu JP “Šume RS” bio Neđo Ilić, za kojeg direktori pojedinih šumskih gazdinstava kažu da je naređivao da se ovoj firmi “roba tovari bez plaćanja”.
“‘Danprom’ je bio drugi po redu kojeg je Ilić favorizovao. Uredno je potpisao ugovor i nakon nekoliko dana došao sa kamionima da tovari robu, ali nije ništa platio. Nakon toga kontaktirali smo generalnog direktora Neđu Ilića, koji je rekao da mu damo robu i da će je platiti. Na sreću, kod nas je uzeo malo robe, međutim kasnije smo čuli da je i po ostalim šumskim gazdinstvima isto radio”, ispričao je jedan od direktora šumskog gazdinstva koji želi da ostane anoniman.
Na pitanje da li je to tačno, Ilić kaže: “Otkud ja znam, u ‘Šumama’ nisam ima dvije godine, što me to pitate. Ne znam ja ništa o tome.”
“Danprom” je najviše robe uzeo u ŠG “Romanija” dok je direktor bio Rajko Bulajić, i to 139.102 KM, koje nikada nije platio, zatim u ŠG “Visočnik”, gdje je ostao dužan 77.000 KM, a među oštećenima su i ŠG “Čajniče”, ŠG “Ribnik”, ŠG “Jahorina”, ŠG “Čemernica”, zatim ŠG “Oštrelj”.
U većini ovih ŠG su rekli da im je poznat slučaj “Danproma”, ali nisu željeli javno da govore o tome, ističući da sve u vezi sa tom firmom pitamo Neđu Ilića. Zanimljivo je, kako tvrdi naš izvor, i to da trenutno za Miroslava Milutina da preko nove firme dobije robu najviše lobira jedan od SDS-ovih poslanika u Narodnoj skupštini RS koji je među najglasnijima kada je u pitanju kriminal u “Šumama”.
Miroslav Milutin negirao je sve optužbe ističući da se radi o lažima.
“Ko je to rekao da ga tužim. To nije tačno, zovete me telefonom i to nije u redu. Dođite kod mene i daću vam sve informacije”, rekao je Milutin, nakon čega je spustio slušalicu.
Međutim, njegov brat Vojislav u razgovoru nekoliko trenutaka prije potvrdio je da firma “Danprom” više ne postoji i da je prodana, a na pitanje kako je nastao dug od preko 300.000 KM, kaže da ne zna.
“Ja sam bio samo tu. Brat je to radio”, kazao je kratko Vojislav, potvrđujući da je Miroslav radio i sa firmom “Danprom”, a sada sa firmom DM.
U Direkciji JP “Šume RS” su rekli da gdje god da imaju saznanja da su vlasnici ranijih pilana ostali dužni pa ugasili firme i osnovali nove neće dobiti robu dok ne izmire stara dugovanja. Nezavisne novine

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!