Capital.ba

Sud BiH zabranio Srpskoj da blokira račun UIO

06.09.2018. / 14:55

– RS pokrenula prinudnu naplatu 28 miliona KM duga od UIO krajem maja 
– Sud BiH uvažio žalbu UIO i obustavio izvršenje sopstvene odluke
– Izvršni postupak obustavljen najduže do 3. decembra

BANJALUKA – Sud BiH naložio je Republici Srpskoj da obustavi izvršni postupak koji je pokrenula protiv Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH s ciljem naplate 28 miliona KM duga. Izvršni postupak će biti obustavljen dok se ne odluči o prijedlogu UIO da dug bude plaćen iz budžeta institucija BiH ili dok RS ne predloži novi način naplate, a najduže do 3. decembra, saznaje portal CAPITAL.

Sud BiH je, rješenjem koje je donio 3. seprembra,  uvažio žalbu UIO BiH i obustavio izvršni postupak koji je RS pokrenula protiv Uprave krajem maja ove godine.

„Usvaja se prijedlog dužnika i odgađa sprovođenje izvršenja rješenja ovog suda od 28. septembra 2016. godine, dok se ne odluči o prijedlogu dužnika da se izvršenje provede putem Jedinstvenog računa trezora na način regulisan Instrukcijom o načinu izvršenja-plaćanja izvršnih sudskih presuda preko budžeta instutucija BiH ili do novog prijedloga povjerioca za izvršenje na drugi način, a najduže do 3. decembra 2018. godine. U slučaju da povjerilac predloži novi način izvršenja sud će odlučivati posebnim rješenjem“, navedeno je u rješenju Suda BiH koje je u posjedu CAPITAL-a.

U obrazloženju rješenja navedeno je da je sud dopisima UIO, banaka i Centralne banke u više navrata obavješten da postoje smetnje pri sprovođenju izvršenja jer se na računima UIO u bankama ne nalazi novac Uprave, nego zajednička sredstva države, entiteta i Distrikta Brčko, odnosno javni prihodi.

UIO je navela da ne osporava izvršenje presude, ali je predložila da se obustavi izvršenje na ovaj način, te da se razmotri mogućnost izvršenja bilo na način da se plati iz budžeta instutucija BiH ili da se za iznos koji RS potražuje uveća stavka za izvršenje presuda UIO za 2019. godinu.

„Imajući u vidu razloge navedene u pismenom prijedlogu dužnika od 3. jula godine, te posebno cijeneći odredbe Zakona o izvršnom postupku pred Sudom BiH, ovaj sud zaključuje da su razlozi navedeni u pismenom prijedlogu dužnika radi određivanja odgode izvršenja rješenja o izvršenju, u potpunosti opravdani, legitimni i zakoniti“, navedeno je u rješenju suda.

Kovačević: Više od 100 rješenja o vraćanju novca građanima na čekanju jer nemamo novca

Načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO BiH Ratko Kovačević rekao je za CAPITAL da je UIO 3. jula zatražila od Suda BiH odlaganje izvršenja rješenja koje je ovaj sud donio 2016. godine, posebno zbog toga što je ovako određeni način izvršenja sudske presude prouzrokovao brojne probleme u radu Uprave.

„Uprava nikako ne osporava izvršenje sudske presude, ali smo zatražili da se obustavi izvršenje na način na koji se to radilo, te da se razmotri mogućnost izvršenja ove presude putem Jedinstvenog računa trezora, bilo na način regulisan Instrukcijom o načinu izvršenja – plaćanja izvršnih sudskih presuda preko budžeta institucija BiH, ili na način da se za iznos koji RS potražuje predvidi uvećanje stavke za izvršenje presuda u budžetu UIO za 2019. godinu. Očekujemo da će nadležni uspjeti rješiti ovaj problem do 3. decembra, do kada je odgođeno sprovođenje izvršenja rješenja“, kazao je Kovačević.

On je rekao da je do danas na osnovu sprovođenja presude Suda BiH koju je RS dobila još 7. maja 2015. godine, sa računa UIO ukupno skinuto 4,67 miliona KM.

Podsjetio je da se novac skida sa uplatnih računa javnih prihoda od indirektnih poreza, sa računa rezervi i sa depozitnih računa na kojima se nalazi novac građana BiH.

„Trenutno imamo situaciju da je UIO donijela više od stotinu rješenja na osnovu kojih se mora vratiti novac građanima iz cijele BiH po osnovu povrata depozita položenog kao osiguranje u carinskom postupku uvoza roba u BiH. Iako su ta rješenja trebala biti izvršena UIO nema novac da vrati građanima, ali i pravnim licima, jer je taj novac skinut prinudnim putem sa depozitnih računa“, rekao je Kovačević.

Republika Srpska blokirala je krajem maja račune UIO u bankama na osnovu presude Suda BiH kojom je UIO dužna Srpskoj da isplati 15 miliona maraka plus kamate, odnosno ukupno oko 28 miliona KM.

Na blokadu računa RS se odlučila nakon što na sjednici UO UIO predstavnik FBiH nije prihvatio prijedlog direktora Uprave da FBiH ovaj dug plati u mjesečnim ratama od tri miliona KM.

Sud BiH donio je 7. maja 2015. godine presudu kojom je UIO obavezna da Srpskoj isplati 15 miliona KM plus zatezne kamate zbog nezakonite raspodjele prihoda od indirektnih poreza za 2009. i 2010. godinu.

Republika Srpska je 2011. godine podnijela tužbu protiv UIO, tražeći nadoknadu 52,97 miliona KM zbog raspodjele prihoda prikupljenih od PDV-a za 2009. i 2010. godinu na štetu RS. Nakon što je taj dug isplaćen, RS je povukla tužbu za glavni dug, ali je pred sudom nastavljen postupak za naplatu zatezne kamate u iznosu oko 15 miliona KM.

CAPITAL: Marina Čigoja

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Komentari na članak: Sud BiH zabranio Srpskoj da blokira račun UIO

  1. Pero

    ZIP poznaje institut odlaganja izvrsenja, ali samo po prijedlogu trazioca izvrsenja. Ovo je vec politika