Capital.ba

Stvoreni uslovi za likvidaciju berze u RS

27.12.2016. / 11:08

– Ukinut minimalan broj akcionara berze

– Umjesto dosadašnjih 50 odsto, berza će sada svu dobit moći isplatiti akcionarima

– Božić: Nejasno zbog čega se izmjene zakona donose po hitnom postupku

 

BANJALUKA, Prijedlogom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o tržištu hartija od vrijednosti RS, koji će poslanici Narodne skupštine Republike Srpske danas razmatrati po hitnom postupku, ukinuta je odredba koja je predviđala da berza mora imati najmanje pet akcionara, akcionari će ubuduće moći biti i fizička lica, a uvodi se i mogućnost dobrovoljne likvidacije berze, prenosi poslovni portal CAPITAL.ba.

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama zakona o tržištu HOV ukinuta su i ograničenja kod isplate dividende akcionarima. Do sada je akcionarima moglo biti isplaćeno samo 50 odsto dobiti.

„Odredbe Zakona koje uslovljavaju disperziju vlasništva berze na najmanje pet akcionara su nakon više od decenije poslovanja Banjalučke berze prevaziđene, posebno imajući u vidu da ovakva ograničenja ne poznaju ni direktive Evropske unije“, navodi se u Prijedlogu izmjena zakona.

Što se tiče likvidacije berze u obrazloženju je navedeno da odluku o dobrovoljnoj likvidaciji donosi skupština akcionara kvalifikovanom većinom, pod uslovom da su svi akcionari koji su istovremeno i članovi berze, bili jednoglasni, uz prethodnu saglasnost Komisije.

„U cilju zaštite investitora i vlasnika hartija od vrijednosti koje se kotiraju na berzi, predloženo je da u toku postupka likvidacije berza može preduzimati samo poslove u vezi sa sprovođenjem likvidacionog postupka i unovčavanja likvidacione mase i poslove koji su potrebni za prestanak obavljanja djelatnosti“, navedeno je u obrazloženju.

Vlada objašnjava da izmjene Zakona traži po hitnom postupku, između ostalog, i zbog toga što su dva akcionara berze izgubila dozvolu za rad. To su Bobar banka i Banka Srpske koje su u likvidaciji.

Imajući u vidu različite trendove u poslovanju brokersko-dilerskih društava na tržištu kapitala RS, kao i da su dva akcionara Banjalučke berze izgubila dozvolu za rad, te da je u toku postupak unovčavanja njihove likvidacione mase, potrebno je stvoriti pravne pretpostavke za prekomponovanje vlasničke strukture berze u smislu slobode ulaganja u nju bez kvantitativnog ograničenja vlasništva akcionara. Odredba je trenutno relevantna za postojeću berzu, ali treba da predstavlja standard i za svako drugo uređeno tržište hartija od vrijednosti, koje se može osnovati u Republici Srpskoj“, istaknuto je u obrazloženju.

Direktor Banjalučke berze Milan Božić rekao je za CAPITAL da su do sada akcionari berze bili samo banke i brokesrke kuće, a da se sada otvara mogućnost da akcionari budu i fizička lica, te da je ukinuta odredba kojom je berza morala da ima minimalno pet akcionara koji bi imali po 20 odsto učešća u kapitalu.

„Takođe, predviđena je i mogućnost likvidacije berze. Vjerovatno je to posljedica ukidanja ograničenja po pitanju vlasništva i omogućavanja fizičkim licima da postanu stoodstotni akcionari“, rekao je Božić.

On je rekao da je najveća dilema zbog čega se ove izmjene donose po hitnom postupku.

CAPITAL: M. Čigoja

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!