Capital.ba

Studenti dobili sportsku dvoranu i ambulantu

04.10.2012. / 15:03

BANJALUKA, U kampusu banjalučkog Univerziteta danas je otvorena novoizgrađena sportska dvorana, te studentska ambulanta, čime su stvoreni uslovi da ovaj prostor dobije epitet prvog univerzitetskog grada u BiH, a oko 17.000 studenata mjesto za rekreaciju i liječenje.

Otvaranjem sportske dvorane, u koju je uloženo 2.700.000 KM, stvoreni su uslovi da se dalje podiže rejting Univerziteta u Banjaluci.

Novu dvoranu otvorili su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Srpske Aleksandar Džombić, te rektor Univerziteta u Banjaluci Stanko Stanić, a ambulantu predsjednik Srpske i ministar zdravlja i socijalne zaštite Ranko Škrbić.

Dodik je naglasio da treba omogućiti da sa banjalčukog univerziteta izađu studenti sa znanjem koje je respektabilno ne samo u Republici Srpskoj, već i na širem tržištu rada u regionu i Evropi.

“Želimo da studenti koji ovdje završe fakultet nesmetano nostrifikuju diplome bilo gdje, zapošljaju i prijavljuju na radna mjesta u svijetu”, rekao je Dodik novinarima na svečanosti u univerzitetskom gradu.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić rekao je da je za Srpsku od strateškog značaja ulaganje u obrazovanje i društvo znanja.

“Naš najveći kapacitet su obrazovani mladi ljudi koji sutra treba da svojim kreacijama vode ovo društvo da bi bili konkurenti na međunarodnom tržištu”, istakao je Džombić.

Ministar prosvjete i kuluture Republike Srpske Anton Kasipović podsjetio je da je u oblasti visokog obrazovanja realizovano ukupno 110 projekata iz Razvojnog programa Srpske, a na dva javna univerziteta uloženo je oko 40 miliona KM.

“Otvaranje sportske dvorane veoma je važno za izvođenje nastave za studijske programe fizičke kulture, ali i za sport i rekreaciju u cijelosti”, istakao je Kasipović, te dodao da je ovim uklonjena posljednja prepreka za formiranje studentskog grada-prvog u BiH.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Ranko Škrbić rekao je da je resorno ministarstvo dalo saglasnost i novac da se u okviru Medicinskog fakulteta u Univerziteta u Banjaluci otvore dvije stomatološke ambulante za potrebe studenata, a da je u saradnji sa kabinetom predsjednika Srpske dodatni prostor adaptiran za dvije ambulante porodične medicine.

“U narednih nekoliko dana počeće kompletna zdravstvena zaštita svih studenata koji studiraju na banjalučkom univerzitetu, te stvoreni realni preduslovi da ovaj kampus dobije epitet studentskog grada”, istakao je Škrbić.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Stanko Stanić izrazio je zadovoljstvo zbog činjenice da je oko 17.000 studenata Univerziteta u Banjaluci danas dobilo prostor za vježbu, ali i mjesto zdravstvene zaštite.

“Naša je želja da što manje posla imamo u ambulanti, odnosno da nam omladina bude zdrava, ali da što više dolazi na rekreaciju”, istakao je Stanić.

Svečanosti otvaranja sportske dvorane i ambulante u okviru banjalučkog Univerziteta prisustvovali su ministri BiH i Srpske, predstavnici gradskih vlasti Banjaluke, rektori oba javna univerziteta, te profesori, studenti, članovi akademske zajednice Srpske, te drugi predstavnici političkog i javnog života Srpske.

U kampusu banjalučkog Univerziteta, odnosno univerzitetskom gradu, koji se nalazi na prostoru nekadašnje kasarne Vrbas u Banjaluci, osim objekata koji su otvoreni danas, nalazi se i zgrade nekoliko fakulteta, paviljon studentskog doma, menza, preduzetnički centar, nekoliko instituta, zgrada Rektorata, računarski centar, biblioteke i drugi objekti i sadržaji za studente. Srna

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti