Capital.ba

Stečaj spasava “Gras”

24.08.2017. / 9:40

SARAJEVO – Poslanici Skupštine Kantona Sarajevo smatraju da Gradsko javno preduzeće “Gras” treba da ode u stečaj kako bi se išta spasilo u ovoj firmi.Stečaj spasava "Gras"

Mirza Čelik, poslanik SDA, nada se da će mjere za sanaciju i reorganizaciju ove firme, koje je nedavno usvojila Skupština, biti provedene.

“Ukoliko se to ne desi, onda ide stečaj, jer će biti potrebno odvojiti zdravi dio preduzeća, a to su tramvajski i trolejbuski saobraćaj, od nezdravog. Imamo vremena još, vidjećemo šta će se dešavati u narednoj godini”, kaže Čelik.

Edin Forto, poslanik Naše stranke, mišljenja je da će reforme u “Grasu” pričekati novu vladu, te da niko neće imati hrabrosti ući u ovo preduzeće i otpustiti 230 radnika koji trenutno ne dolaze na posao zato što nemaju posla ili zato što su invalidi rada.

“Već sedam godina predlažemo stečaj ovog preduzeća i da se spasi zdravo tkivo firme, a to su tramvajski i trolejbuski saobraćaj, koji imaju monopol i koji još koliko-toliko funkcionišu. Problem su minubuski i autobuski saobraćaj u kantonu, jer ‘Gras’ nema kapacitet da zadovolji potrebe građana kada je u pitanju ovaj segment usluga. Stoga smo predložili da se ovaj dio prevoza podijeli između privatnih prevoznika i na taj način omogući ograđanima uredan gradski prevoz”, kazao je Forto.

Skupština Kantona Sarajevo početkom ovog mjeseca usvojila je prijedloge Vlade KS za sanaciju i reorganizaciju “Grasa”.

Vlada ima 45 mjera koje planira provesti kako bi ovu firmu vratila na zdrave noge. Skupština je obavezala Vladu da budžetom za 2018. godinu planira sredstva od 20 miliona KM za investiciona ulaganja u ovo preduzeće.

Takođe se Vlada obavezuje da s Poreznom upravom FBiH i Vladom FBiH napravi reprogram obaveza na period 20 godina za neplaćene poreze i doprinose iz prethodnog perioda, te da se osigura 20 miliona KM za izmirivanje obaveza prema Upravi za indirektno oporezivanje BiH.

Takođe i privremeni upravitelj “Grasa” će u saradnji s uposlenicima sačiniti prijedlog vansudske nagodbe o izmirivanju obaveza po tužbama radnika.

Broj radnika bi prema ovom planu trebalo da bude smanjen na 1.190 u roku od 30 dana, a Vlada će planirati sredstva u iznosu od šest miliona KM za program zbrinjavanja radnika i participaciju sa JU Služba za zapošljavanje KS za penzionisanje uposlenika koji su stekli uslove. Istaknuto je da je neophodno određen broj uposlenih, odnosno višak radnika, zbrinuti na drugi način, nakon usvajanja nove organizacije i sistematizacije preduzeća.

Privremeni upravitelj “Grasa” u saradnji sa Sindikatom te firme pregovara o smanjivanju rashoda za plaće umanjivanjem plaća uposlenih do izlaska preduzeća iz poslovne krize. Također, usvojen je zaključak da menadžment i direktor “Grasa” svaka tri mjeseca izvijeste Vladu i Skupštinu KS o provedenim mjerama sanacije u preduzeću. Gradski javni prevoznik u Kantonu Sarajevu KJP “Gras” već 20 godina posluje s ogromnim gubicima.

Trenutni dug ovog preduzeća je veći od 120 miliona KM. Vozila su u jako lošem stanju, veliki broj gradskih autobuskih linija nije u funkciji, građani su ogorčeni, a često se dešava da vozači voze autobuse i minibuse bez kočnica.

Situacija je teška i kada su u pitanju uslovi radnika ovog preduzeća, jer im se na vrijeme ne isplaćuju plate, a i veliki su zaostaci za uplatu doprinosa. Nezavisne novine

 

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!