Capital.ba

Stečaj još jedne firme FG „Birač“ – „Mehanika“

13.05.2019. / 15:46

BANJALUKA – Privremeni stečajni upravnik „Mehanike“ iz Zvornika Goran Domuz predložio je danas da u ovom preduzeću bude otvoren stečaj uz obrazloženje da ono već dvije godine ne radi i nema radnika, a opterećeno je milionskim obavezama.

propale firme

„Mehanika“ je kćerka firme Fabrike glinice „Birač“, funkionisala je kao dio poslovne cjeline FG „Birač“, a sa radom je prestala polovinom 2017. godine.

Prijedlogu za otvaranje stečaja u ovom preduzeću usprotivio se fočanski „Pavgord“ koji od „Mehanike“ i „Alumine“, pokušava da naplati 122 miliona KM, ali je privremeni upravnik upozorio na Zakon o stečaju i naveo da je ranije tražio obustavljanje izvršnih postupaka nad „Mehanikom“.

Prijedlog za otvaranje stečaja podnio je direktor preduzeća Gordan Vuković, a kao razlog je naveo platežnu nesposobnost u dužem vremenskom periodu.

„Društvo ima obaveze prema zaposlenima, dobavljačima, Poreskoj upravi RS, Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH i prema banci. Ukupna dugovanja preduzeća iznose 3,9 miliona KM“, navedeno je u izvještaju.

Ukupna potraživanja preduzeća iznose 8,5 miliona KM i uglavnom se odnose na povezana lica. Najveća potraživanja „Mehanika“ ima od FG „Birač“ i to 5,1 milion KM, „Alusila“ 1,4 miliona KM, „Energolinije“ 179.021 KM i „Alumine“ 26.084 KM.

U izvještaju je navedeno i da je „Pavgord” obavijestio privremenog stečajnog upravnika o uspostavljenom založnom pravu na imovini “Mehanike” te ga pozvao da navede u izvještaju da nisu ispunjeni uslovi za otvaranje stečajnog postupka.

Međutim, stečajni upravnik je naveo da Zakon o stečaju  jasno definiše razloge  za otvaranje stečajnog postupka te da je još krajem februara obavijestio Osnovni sud u Zvorniku da je pokrenut prethodni postupak za utvrđivanje uslova za otvaranje stečaja  i zatražio da se obustave izvršni postupci koji su u toku nad „Mehanikom“.

„S obzirom na to da preduzeće ne obavlja poslovnu djelatnost od 2017. godine, ima pokretnu i nepokretnu imovinu, nema zaposlenih radnika, ima blokiran, odnosno ugašen račun, a ima osigurana sredstva za vođenje prethodnog postupka, kao i uslove za ostvarivanje prihoda koji će pokrivati troškove stečajnog postupka, predlažem da se nad „Mehanikom“ otvori stečajni postupak“, naveo je upravnik u izvještaju.

Odluku o tome da li će biti otvoren stečaj u „Mehanici“ sud će, kako je rečeno, donijeti u zakonskom roku.

Prije „Mehanike“ predložen je stečaj u još jednoj firmi kćerki FG „Birač“ – „Birač Energo“.

CAPITAL: M. Čigoja

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Komentari na članak: Stečaj još jedne firme FG „Birač“ – „Mehanika“

 1. Krco

  Normalno je da ce otici u stecaj kada je Birac, prije svega Alumina, sve poslove davala vanjskim firmama. U vlasnistvu poznatih RS politicara.

 2. Radinka

  Mehanika ne radi od 2013 godine kada je nad njom preuzeo kontrolu Mile Matić , sve radnike preuzela Alumina i imovinu Mehanike koristila besplatno . Svake godine Mehanika je poslovala pozitivno a sada ide u stečaj !? Mehanika od 2013. nema radnika . Zašto je neko čekao šest godina da otvori stečaj ? Kako je moguće da posluje pozitivno a da ide u stečaj ? Ko je i kada utvrdio stanje u Mehanika doo ? Zar ovo nije oštećenje stečajne mase Birača ? Mehanika je malo stečajna masa a malo nije kako zatreba onima koji kroz stečaj za sebe pribavljaju korist !

 3. RADNICI RATARSTVA U STEČAJU

  Sad će se lopovi dočepati imovine,
  Stečaj će trajati godinama dok SUDIJE ne podjele imovinu tajkunima.
  Znamo da tako rade.
  Stečaj u RATARSTVU Nova Topola, traje DVANAESTU (12) godinu i još uvijek traje.
  Za to vrijeme svi se bogate, samo jadnom radniku ništa.
  Svi imaju pravo samo radnik nema pravo na svoje plate koje mu otimaju svi zajedno sa SUDIJAMA na čelu.
  Pitamo se gdje su završavali pravne fakultete, kad ne koriste ni ” P” od prava i zakona.