ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Srpska uzela od Nove banke kredit od 90 miliona KM

Objavljeno u FINANSIJE

BANJALUKA – Republika Srpska zadužila se kod Nove banke za 90 miliona maraka na period od osam godina, a ugovor je zaključen nedavno, otkriva portal CAPITAL.

vlada rs kredit

Da Vlada planira dugoročno zaduženje u ovoj godini CAPITAL je objavio još u maju u tekstu “Srpska uzima kredit od 90 miliona KM”, a ovog mjeseca je to i realizovano nakon što je sproveden tender na koji su mogli da se prijave domaći i inostrani kreditori.

Na tender su stigle dvije ponude, jedna u vrijednosti od 9,23 miliona, a druga od 11,14 miliona KM bez PDV-a.

Prihvaćena je ponuda Nove banke od 9,23 miliona KM bez PDV-a, a ugovor je zaključen 5. septembra.

Ministar finansija RS Zora Vidović juče je rekla da je Budžet Srpske u plusu, i to za isti iznos za koji je i zaključen ugovor o kreditu, odnosno za 90 miliona KM.

Odluka o kreditnom zaduživanju Vlade RS propisivala je da se odobrava zaduženje RS kod domaćih i inostranih kreditora u ukupnom iznosu od 90 miliona KM kao i da je priliv novca po ovom osnovu planiran u budžetu za 2019. godinu.

Propisano je bilo i da Srpska uzima kredit na period od osam godina, uz grejs period od godinu dana, i po maksimalnoj kamatnoj stopi od 3,25 odsto godišnje.

Odlukama o dugoročnom i kratkoročnom zaduženju RS u ovoj godini, koje je Narodna skupština RS usvojila, planirano je da se Srpska ukupno zaduži 591 milion KM.

Od tog iznosa, dugoročnim kreditima i obveznicama predviđeno je zaduženje od 371 milion KM, a oko 220 miliona emisijom trezorskih zapisa, o čemu je CAPITAL ranije pisao.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Ključne riječi:  , , , , ,

Komentari |


Komentari (5)

 • 2019

  Ove godine ce nova da preskoci i bajica i unikredit

 • Samo 'Nako

  Ko ce to da vraca Macka Vam Piterna.
  Kad obaveze dospiju na naplatu, banda ce da bude na sigurnom, tj. u inostranstvu.
  Sadasnjoj opozicije je najbolje da ostane opozicija.
  Kad bi dosli na vlast, o jadu bi se zabavili i sav mandat bi potrosili da namaknu pare za vracanje dugova koje je rezimska sekta stvorila. U osmisljenoj i dobro reziranoj strategiji da se zemlja pokori, i zatre srpstvo u BiH. Ljudi nikako da shvate da je na sceni satiranje srba, ali i Bosnjaka, u BiH.
  A nas Bajni i vajni vodja je izabran da to sprovede.
  Pogledajte i progledajte dok jos ima vremena, ako nije kasno.
  Cija je UniCredit, cija je Raiffeisen, cija je NKB, cija je Adikko, cija ce biti Nova.

 • Srbkom

  Kako to da nije Komercijalna banka dala kredit kada je sve doktor zavrsio u Srbiji pa da ponovo bude najveci???

 • Naporan

  Joj ovi frajera i komentara. Aj na rtvbn pa tamo pisi te komentare oko stranaka

 • Mandzo

  Nova, tj stara rezimska firma za izvlacenje para preko IT je SIRIUS, nekad iz Kotor Varosi sada iz Banja Luke, poznata po pljackaskom projektu sa SAP u Poreskoj upravi RS, gdje i sada na stotine hiljada maraka uzima godisnje za neke licence. Sada vdimo da u interesu Prointera i RS se pojavljuje kao pobjednici na nekim poslovima u entiteskim institucijama, miinistarstvima i sl. SIRIUS ima jednog ili dva zaposlena gdje je direktor covjek koji je nekda radio u Telekliku gdje je suvalsnik firme sadasnji direktor Prointera. Posto je tesko 70-80 miliona KM opravdati preko Prointera, Lanaca, MMSCODE i PlaneSofta, sada se ubacuje jos jedna firma, pa ce ulganje u IT ici do 100 milionaKM godisnje u RS. Bravo za novgo ministra Rajcevica, koji samo za e-beba daje 850.000KM, a pri tome se radi o programu sa jednom maskom i jednim sifarnikom.

  Dodela objavljena: 17.09.2019.
  Dodjela tendera – Nabavka opreme i pripadajućih softvera za razmjenu podataka, uspostavu sistema sigurnosti i zaštite podataka i vodjenja evidencija
  Oglašavač: Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske
  Izvor: Portal javnih nabavki BiH
  OBAVJEŠTENJE O DODJELI UGOVORA
  348-1-1-169-5-132/19
  Broj obavještenja o nabavci
  348-1-1-169-3-73/19

  IV 1. Podaci o najuspješnijem ponudjaču/grupi ponudjača
  Jedan ponudjač
  R.Br.
  Naziv
  IDB/JIB
  Opština/Grad
  Država
  1INFORMACIONI INŽINJERING “SIRIUS
  4402692070009 Banja Luka
  Bosna i Hercegovina
  2010” DOO BANJA LUKA

  IV 2. Informacije o dodjeli ugovora

  IV 2.a. Konačna ukupna vrijednost ugovora/okvirnog sporazma bez PDV-a u KM
  2999734,72

  IV 2.b. Godišnja vrijednost bez PDV-a u KM
  2999734,72

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+