Capital.ba

Srpska uzela od Nove banke kredit od 90 miliona KM

17.09.2019. / 14:38

BANJALUKA – Republika Srpska zadužila se kod Nove banke za 90 miliona maraka na period od osam godina, a ugovor je zaključen nedavno, otkriva portal CAPITAL.

vlada rs kredit

Da Vlada planira dugoročno zaduženje u ovoj godini CAPITAL je objavio još u maju u tekstu “Srpska uzima kredit od 90 miliona KM”, a ovog mjeseca je to i realizovano nakon što je sproveden tender na koji su mogli da se prijave domaći i inostrani kreditori.

Na tender su stigle dvije ponude, jedna u vrijednosti od 9,23 miliona, a druga od 11,14 miliona KM bez PDV-a.

Prihvaćena je ponuda Nove banke od 9,23 miliona KM bez PDV-a, a ugovor je zaključen 5. septembra.

Ministar finansija RS Zora Vidović juče je rekla da je Budžet Srpske u plusu, i to za isti iznos za koji je i zaključen ugovor o kreditu, odnosno za 90 miliona KM.

Odluka o kreditnom zaduživanju Vlade RS propisivala je da se odobrava zaduženje RS kod domaćih i inostranih kreditora u ukupnom iznosu od 90 miliona KM kao i da je priliv novca po ovom osnovu planiran u budžetu za 2019. godinu.

Propisano je bilo i da Srpska uzima kredit na period od osam godina, uz grejs period od godinu dana, i po maksimalnoj kamatnoj stopi od 3,25 odsto godišnje.

Odlukama o dugoročnom i kratkoročnom zaduženju RS u ovoj godini, koje je Narodna skupština RS usvojila, planirano je da se Srpska ukupno zaduži 591 milion KM.

Od tog iznosa, dugoročnim kreditima i obveznicama predviđeno je zaduženje od 371 milion KM, a oko 220 miliona emisijom trezorskih zapisa, o čemu je CAPITAL ranije pisao.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Komentari na članak: Srpska uzela od Nove banke kredit od 90 miliona KM

  1. 2019

   Ove godine ce nova da preskoci i bajica i unikredit

  2. Samo 'Nako

   Ko ce to da vraca Macka Vam Piterna.
   Kad obaveze dospiju na naplatu, banda ce da bude na sigurnom, tj. u inostranstvu.
   Sadasnjoj opozicije je najbolje da ostane opozicija.
   Kad bi dosli na vlast, o jadu bi se zabavili i sav mandat bi potrosili da namaknu pare za vracanje dugova koje je rezimska sekta stvorila. U osmisljenoj i dobro reziranoj strategiji da se zemlja pokori, i zatre srpstvo u BiH. Ljudi nikako da shvate da je na sceni satiranje srba, ali i Bosnjaka, u BiH.
   A nas Bajni i vajni vodja je izabran da to sprovede.
   Pogledajte i progledajte dok jos ima vremena, ako nije kasno.
   Cija je UniCredit, cija je Raiffeisen, cija je NKB, cija je Adikko, cija ce biti Nova.

  3. Srbkom

   Kako to da nije Komercijalna banka dala kredit kada je sve doktor zavrsio u Srbiji pa da ponovo bude najveci???

  4. Naporan

   Joj ovi frajera i komentara. Aj na rtvbn pa tamo pisi te komentare oko stranaka

  5. Mandzo

   Nova, tj stara rezimska firma za izvlacenje para preko IT je SIRIUS, nekad iz Kotor Varosi sada iz Banja Luke, poznata po pljackaskom projektu sa SAP u Poreskoj upravi RS, gdje i sada na stotine hiljada maraka uzima godisnje za neke licence. Sada vdimo da u interesu Prointera i RS se pojavljuje kao pobjednici na nekim poslovima u entiteskim institucijama, miinistarstvima i sl. SIRIUS ima jednog ili dva zaposlena gdje je direktor covjek koji je nekda radio u Telekliku gdje je suvalsnik firme sadasnji direktor Prointera. Posto je tesko 70-80 miliona KM opravdati preko Prointera, Lanaca, MMSCODE i PlaneSofta, sada se ubacuje jos jedna firma, pa ce ulganje u IT ici do 100 milionaKM godisnje u RS. Bravo za novgo ministra Rajcevica, koji samo za e-beba daje 850.000KM, a pri tome se radi o programu sa jednom maskom i jednim sifarnikom.

   Dodela objavljena: 17.09.2019.
   Dodjela tendera – Nabavka opreme i pripadajućih softvera za razmjenu podataka, uspostavu sistema sigurnosti i zaštite podataka i vodjenja evidencija
   Oglašavač: Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske
   Izvor: Portal javnih nabavki BiH
   OBAVJEŠTENJE O DODJELI UGOVORA
   348-1-1-169-5-132/19
   Broj obavještenja o nabavci
   348-1-1-169-3-73/19

   IV 1. Podaci o najuspješnijem ponudjaču/grupi ponudjača
   Jedan ponudjač
   R.Br.
   Naziv
   IDB/JIB
   Opština/Grad
   Država
   1INFORMACIONI INŽINJERING “SIRIUS
   4402692070009 Banja Luka
   Bosna i Hercegovina
   2010” DOO BANJA LUKA

   IV 2. Informacije o dodjeli ugovora

   IV 2.a. Konačna ukupna vrijednost ugovora/okvirnog sporazma bez PDV-a u KM
   2999734,72

   IV 2.b. Godišnja vrijednost bez PDV-a u KM
   2999734,72