Capital.ba

Srpska uvodi porez na štednju i dividendu

21.06.2021. / 14:22

BANJALUKA – Vlada Republike Srpske planira oporezovati dividende i prihode od udjela u dobiti preduzeća, zatim prihode po osnovu kamate na štednju građana, te oporezivanje ukupne (bruto) plate.

javnih nabavki

Izvor: Nezavisne novine

Iz Strategije upravljanja javnim finansijama Republike Srpske za period 2021-2025. godina, koja je u posjedu portala CAPITAL, kao jedna od mjera definisano je i restrukturisanje poreskog i neporeskog opterećenja.

U Vladi su naveli da je cilj mjere rasterećenje privrede i stvaranje povoljnijih uslova za poslovanje privrednih subjekata Republike Srpske, kroz smanjenje poreskog opterećenja rada i suzbijanja neformalne ekonomije.

„To će dovesti do povećanja konkurentnosti privrede, većeg zapošljavanja stanovnika, povećanja plata zaposlenih radnika u Republici Srpskoj i bolje naplativosti javnih prihoda“, definisali su u Vladi.

Da bi to postigli u Vladi planiraju sprovesti nekoliko aktivnosti među kojima je smanjenje zbirne stope doprinosa, proširenje poreske baze i osnovice poreza na dohodak i poreza na dobit i unapređenje politika indirektnog oporezivanja.

Smanjenje zbirne stope doprinosa

Pod ovom aktivnošću u Vladi navode da je trenutno zbirna stopa doprinosa 32,8 odsto bruto plate, te da prema Programu ekonomskih reformi imaju obavezu daljeg smanjenja te stope i svođenje ukupnog opterećenja rada na nivo iz 2008. godine, odnosno na 30,6 odsto.

Da bi se to postiglo mora se izmjeniti Zakon o doprinosima, a u Vladi su naveli da će se to završiti do 2025. godine, ali su se i ogradili navodeći kao rizike „neblagovremeno usvajanje zakona“ i „negativan uticaj na budžet“.

Proširenje poreske baze i osnovice poreza na dohodak i poreza na dobit

Pravni okvir za oporezivanje dohotka i dobiti u Republici Srpskoj je Zakon o porezu na dohodak i Zakon o porezu na dobit.

„U zavisnosti od sličnih rješenja usvojenih u FBiH, u Republici Srpskoj će se uvesti porez na dohodak i porez na dobit na sve dividende i prihode od udjela u dobiti pravnih lica, zatim oporezivanje prihoda po osnovu kamate na štednju građana, te oporezivanje ukupne (bruto) plate“, cilj je Vlade RS.

Dodaju da neohodnost ponovnog uvođenja oporezivanja dividende proizilazi iz potrebe suzbijanja sive ekonomije u oblasti rada koja se u praksi manifestuje kroz neprijavljivanje zaposlenih ili isplaćivanje jednog dijela plate u koverti, a što predstavlja izvlačenje dobiti iz preduzeća koja je oporezovana stopom od 10 odsto.

Cilj je da i ova aktivnost bude završena do 2025. godine, a da bi se to postiglo moraju biti promijenjeni Zakon o porezu na dohodak, Zakon o porezu na dobit, kao i podzakonski akti za njihovo provođenje.

Unapređenje politika indirektnog oporezivanja

U Vladi su u Strategiju uvrstili i indirektno oporezivanje istakavši da je Nacrt zakona o PDV-u predložen od strane UIO, te da je njime povećan prag za registraciju obveznika sa dosadašnjih 50.000 KM na 75.000 KM ostvarenog prometa ili prihoda.

Imajući u vidu započete aktivnosti u cilju restrukturiranja poreskog opterećenja na rad kroz vraćanje zbirne stope doprinosa na nivo iz 2008. godine, neophodno je analizirati efekte potencijalnog povećanja stope PDV-a, kako bi se kompenzovalo smanjenje prihoda po osnovu doprinosa“, naveli su u Vladi.

Dodali su da bi se uvođenjem diferencirane stope na osnovne životne namirnice negativan efekat na najugroženije kategorije stanovništva nastojao neutralisati.

U BiH je stopa PDV-a ista od 2006. godine i iznosi 17 odsto.

„Iako još uvijek nema konačne odluke nadležnih o tome da li će doći do povećanja stope PDV-a, potrebno je izvršiti neophodne analize u cilju procjene efekata potencijalnog povećanja i uvođenja diferencirane stope na osnovne životne namirnice“, istaknuto je.

Trivić: Oporezivanje dividende očekivano

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić rekao je da je oporezivanje dividende očekivano jer nema zemlje koja to nema.

„Ono o čemu smo mi razgovarali sa Vladom je da ta prikupljena sredstva idu za rasterećenje privrede, tako da će na taj način biti oporezovani oni koji nemaju radnike, a smanjiće se opterećenje rada i mi smo uvijek govorili da taj iznos treba da ode u povećanje plata radnicima“, istakao je Trivić.

Dodao je da se poslodavci zalažu i za promjenu načina obračuna plate, da se pređe na bruto platu.

„Dobro je da radnik shvati da je njegova bruto plata, a ne neto, sada je nezainteresovan za bruto i zajedno sa poslodavcima učestvuje u krađi poreza i doprinosa“, istakao je Trivić.

S obzirom da je Vlada kao rok za definisanje pomenutih pitanja stavila 2025. godinu, Trivić je dodao da se na pitanjima smanjenja sive ekonomije mora raditi brže.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Srpska uvodi porez na štednju i dividendu

  1. Goran

   Vlada će patentirati inovaciju da što više uzmaš od radnika, on ima više. Vjerujem da u ovom ništa sporno ne vide ni Višković, a ni Cvijanovićka, jer kad od 113% oduzmeš za porez 13%, radniku ostane sve.

  2. Sačuvaj nas Bože!

   Odakle krenuti u ovim genijalnim mjerama?!

   1. Oporezivanje ukupne (bruto) plate bi u praksi bilo šta?

   2. “neohodnost ponovnog uvođenja oporezivanja dividende proizilazi iz potrebe suzbijanja sive ekonomije u oblasti rada koja se u praksi manifestuje kroz neprijavljivanje zaposlenih ili isplaćivanje jednog dijela plate u koverti, a što predstavlja izvlačenje dobiti iz preduzeća koja je oporezovana stopom od 10 odsto” – oporezivanje dividende i isplata plati u koverti ima veze kako?

   3. „Ono o čemu smo mi razgovarali sa Vladom je da ta prikupljena sredstva idu za rasterećenje privrede, tako da će na taj način biti oporezovani oni koji nemaju radnike, a smanjiće se opterećenje rada i mi smo uvijek govorili da taj iznos treba da ode u povećanje plata radnicima“ – šta li je pisac htio reći?

   4. “poslodavci zalažu i za promjenu načina obračuna plate, da se pređe na bruto platu” – desilo se već 2018.

   5. “Dobro je da radnik shvati da je njegova bruto plata, a ne neto” – to što su građani funkcionalno nepismeni je rezultat višedecenijskog truda ovdašnje vlasti i jedna posebna tema

   6. evidentno je da se sa ovim najavljenim novim porezima žele nakačiti na grbaču običnog čovjeka. Znaju li oni uopšte koliko je štednja u bankama već sad niska?!

   Dug je niz… Ali suma sumarum, poruka je siromašni ste i ostanite siromašni građani! Finansijski pismeni i ne daj Bože nezavisni ovom društvu niste potrebni!

   • sds1990

    bas su nepismeni. koje “izvlacenje” dobiti iz preduzeca? pa niko nije pokrenuo preduzece da ostavlja dobit u njemu, vec da je sebi isplati. mozes staviti i porez na dobit od 20% opet cu je sebi isplacivati.
    oni su zamislili da se profit ostvaruje da bi sve ostalo u preduzecu i da je cilj biznisa koji sam ja pokrenuo da nabijem plate (ne)radnicima na 2500 eura.
    znaci, na ovaj nacin se salje poruka: sirotinjo, ostani sirotinja samo misli o plati, nikad ne pokusavaj nista, samo cekaj da ti drugi nesto kao poveca….
    cilj je sto vise posla i sto vise firmi i sto vise preduzetnstva, proizvodnje, proslo je vrijeme sindikata i bureka i jogurta za radnim stolom
    i da: onaj pekar uvijek kao najpametniji on

    • NIKO

     Mislim da dobit i dividenda ne bi trebalo da bude isto,dividendu isplacuju dionicarima i realno to i jeste prihod koji se ne oporezuje a predpostavljam da utice na smanjenje dobiti (a ne kao sto je ukinuto da osnovna sredstva u preduzecu ne smanjuju dobit ,vec se smanjenje prikazuje kroz amortizaciju istog) .Sto se tiče povecanja stope od 10% ,čisto sumljam da bi se igrali sa tim jer je zadnji put kad su to uradili jako puno firmi prebacilo poslovanje u Federaciju a oni koji su ostali nisu ni dizali dobit pa su to poslije godinu ili dvije vratili na 10% .

   • Ratko

    Masala

   • NIKO

    Druze sve sto si napisao je 100% tačno,svaka cast na komentaru.

  3. pitanje

   jedno pitanje za madjionicara koji je osmislio ovaj prijedlog: da li ovo znaci da ce biti oporezovana i isplata dobiti na preferencijalne nekumulativne akcije ?

  4. Ekonomista1

   Naravno da dividendu treba oporezovati. Naravno da vlasnik u jednu firmu ulaže i rukovodi njom da bi ostavrio dobit, pa onda i dividendu. Da bi firme i privreda rasle, vlasnici treba da dio dobiti reinvestiraju, a ne 100% da isplate u vidu dividende. Razvijene države dividendu oporezuju stopama preko 20%, 30%. To što kod nas dividenda nije oporeziva vlasnici firmi iskorištavaju da isplate sebi dividendu, pa onda dio isplaćuju radnicima (koverta, na ruke), izbjegavanje plaćanja poreza.
   Ako je plata radnika oporeziva sa 10%, zašto bi vlasnici kapitala bili pošteđeni da na dividendu porez bude 0%?