ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Srpska plaća 1,5 miliona KM advokate u sporu sa Aggarwalom

Objavljeno u FINANSIJE, OSTALO

– Godišnje će za advokate RS dati pola miliona KM
– Ponuđači ne smiju biti u bilo kakvoj vezi sa tužiocem
– Formiranje arbitražnog vijeća do 15. maja
– Aggarwal tvrdi da je prevaren, traži 40 miliona dolara odštete

BANJALUKA – Ministarstvo finansija RS planira da izdvoji 1,5 miliona KM bez PDV-a za trogodišnji angažman advokata koji će zastupati Republiku Srpsku u arbitražnom sporu teškom 40 miliona dolara koji su protiv BiH pokrenuli akcionari „Krajina osiguranja“ Naveen Aggarval i Gupta Neete, saznaje CAPITAL.

Indijski državljani Naveen Aggarval i Gupta Neete te njihova kompanija Usha Industries iz Nju Delhija pokrenuli su u septembru prošle godine arbitražni spor protiv BiH tvrdeći da su prevareni prilikom kupovine akcija „Krajina osiguranja“.

Nakon što je propao pokušaj mirnog rješenja spora, a još jedna milionska arbitraža u kojoj će RS učestvovati postala izvjesna, Ministarstvo finansija RS je raspisalo poziv za nabavku međunarodnih ekspertskih usluga.

Poziv je otvoren do 23. marta, a u njemu je navedeno da je raspisan s ciljem angažovanja advokata za zastupanje u arbitražnom sporu koji su indijski državljani pokrenuli protiv „Krajina osiguranja“.

Ponuđači moraju imati iskustvo u milionskim sporovima

„Ukupna procijenjena vrijednost ugovora je 1,5 miliona KM bez PDV-a, a ugovor se zaključuje na period do tri godine, odnosno do završetka spora“, navedeno je u pozivu.

Kada su u pitanju traženi uslovi, ponuđači  moraju imati iskustvo u zastupanju države ili državnih organa sa područja bivše SFRJ u najmanje dvije investicione ili komercijalne arbitraže, pojedinačne vrijednosti minimalno 40 miliona dolara u periodu od tri godine, kao i spisak izvršenih ugovora koji se odnose na ovaj uslov.

Ponuđači treba da imaju i najmanje dva advokata koji poznaju engleski i jedan od jezika koji su u službenoj upotrebi u BiH. Takođe, naglašeno je i da advokatske kancelarije kao i advokati koji u tim kancelarijama rade ne smiju biti u bilo kakvoj vezi sa tužiocem.

„Ponuđač mora da ispuni uslov da on niti bilo ko do advokata koje angažuje nisu ranije zastupali ili savjetovali tužioca ili povezana lica tužioca, kao i da nisu zastupali ili savjetovali tužioce ili „Krajina osiguranje“ po bilo kojem osnovu u vrijeme dok su oni upravljali ovim osiguravajućim društvom“, navedeno je u pozivu.

Pravobranilac BiH Mlađan Mandić rekao je danas za CAPITAL da bi do 15. maja trebalo da bude formirano arbitražno vijeće, nakon čega ide tužba, odgovor na tužbu i usmena rasprava.

Ministarstvo finansija osporava Aggarwalove optužbe

U Ministarstvu finansija RS ranije su za CAPITAL rekli da oni osporavaju sve navode iz obavještenja o arbitraži, te da je Vlada RS je polovinom novembra prošle godine za arbitražu u ovom predmetu predložila Bernardo M. Cramadesa, državljanina Španije.

Naveli su da su se Naveen Aggarwall i Neete Gupta više puta obraćali institucijama RS i BiH sa neosnovanim zahtjevima i neargumentovanim tvrdnjama.

„Nesporno je da su organi ove države postupali u skladu sa zakonskim propisima a investitori su u zaštiti prava pokrenuli postupke pred nadležnim sudovima u RS, te su se nakon odluka koje nisu bile u njihovu korist pozvali na Sporazum između BiH i Indije o unapređenju i zaštiti investicija i pokrenuli arbitražni postupak“, istakli su u Ministarstvu.

CAPITAL je prvi objavio da su indijski državljani Naveen Aggarval i Gupta Neete te njihova kompanija Usha Industries iz Nju Delhija 18. septembra podnijeli zahtjev za arbitražu po pravilima UNCITRAL-a, a u skladu sa Sporazumom između BiH i Indije o unapređenju i zaštiti investicija.

U tužbenom zahtjevu Aggarwal i Gupta Neete tvrde da su netačne informacije koje su o „Krajina osiguranju“ bile navedene u prospektu prilikom emisije akcija, a koje su oni kupili. Istakli su da su tek nakon kupovine saznali da je cijena akcija bila “naduvana” i da nije odgovarala stvarnom stanju.

Istovremeno, u RS se vodi i krivični postupak protiv Naveena Agarwala koji se sumnjiči za zloupotrebu položaja u “Krajina osiguranju”.

Naveen Aggarwal i Gupta Neete su krajem 2015. godine, za 6,9 miliona KM kupili većinski paket akcija „Krajina osiguranja“, a odmah po preuzimanju donijeli su niz spornih odluka zbog kojih su bili pod konstantnim nadzorom Agencije za osiguranje RS, a kasnije i Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

Društvo je jedno vrijeme bilo i pod vanrednom upravom zbog nezakonitosti koje su počinili vlasnici iz Indije, a nakon što je i Komisija za hartije od vrijednosti RS utvrdila da su Aggarwal i Gupta Neete djelovali zajedno pri kupovini, obavezala ih je da objave ponudu za kupovinu preostalih akcija „Krajine“. S obzirom na to da to nisu učinili zabranjeno im je pravo glasa na Skupštini akcionara, a upravljanje ovim društvom ponovo je preuzela Investiciono – razvojna banka RS kao najveći pojedinačni akcionar.

CAPITAL: Marina Čigoja

Ključne riječi:  , , , , , , , ,

Komentari |


Komentari (6)

 • Ako

  Šta će sad Sajić

 • Snsd

  Vladajuća oligarhija je učinila, na žalost, sve da zaštiti svoju Gromilićku. Neka sada i plaća.

 • reosiguranik

  Kakva je uloga konkurencijskog vijeca,agencije za osiguranje i komisije Hv RS koji su dali saglasnost na taj prospekt i tako okogucili kuoprodaju?
  Ima li odgovornosti revizoraje kuxe koja ja vrsila reviziju poslovanja Krajina osiguranja?
  Je li taj indijac ista provjeravao ili je slijepo vjerovao instutucijama?

  • Agenti

   U Krajini je jako loše a biće još gore kad poslovnu politiku vodi Nada blago kući koju zaobidje.

  • Re

   Vjerovao Sajiću, a isti produžena ruka države. Indijac je samo ime i prezime. To su naši indijci,ali su se malo zapetljali, apetiti svima porasli. Do izbora im ostala još Krajina, sve su pojeli. Riješiće to savjetnik ministra, sposoban do bola, sa babama.

 • Krajina

  Navedeni iznos sa PDV-om, je taman bio dovoljan jedne godine da se izvrši dokapitalizacija, i tad bi se izbjegle sve nepotrebno učinjene radnje. Ali, Aura se morala dva puta dokapitolizovati, što je još jedna od potvrda namjera države. Krajina je interesantna samo po pitanju lokacije i imovine. Oko toga se vodi borba u vlasti. A, ko sad vodi Krajinu i ko je u nadzornim strukturama, govori sve. Ali su tu sa razlogom da dokrajče ono što indijac nije uspio. U svim zemljama svijeta, narušen brend je najskuplji. Šta ovi naši znaju o tome. Ko ovdje treba šta da traži? Kako nemaju više šta da opljačkaju, do izbora će se oni dogovoriti. Radnici i porodice Krajine sigurno neće glasati za trenutnu vlast. Isplakaćete njihove suze.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+