Capital.ba

Srpska plaća 1,5 miliona KM advokate u sporu sa Aggarwalom

15.03.2018. / 14:59

– Godišnje će za advokate RS dati pola miliona KM
– Ponuđači ne smiju biti u bilo kakvoj vezi sa tužiocem
– Formiranje arbitražnog vijeća do 15. maja
– Aggarwal tvrdi da je prevaren, traži 40 miliona dolara odštete

BANJALUKA – Ministarstvo finansija RS planira da izdvoji 1,5 miliona KM bez PDV-a za trogodišnji angažman advokata koji će zastupati Republiku Srpsku u arbitražnom sporu teškom 40 miliona dolara koji su protiv BiH pokrenuli akcionari „Krajina osiguranja“ Naveen Aggarval i Gupta Neete, saznaje CAPITAL.

Indijski državljani Naveen Aggarval i Gupta Neete te njihova kompanija Usha Industries iz Nju Delhija pokrenuli su u septembru prošle godine arbitražni spor protiv BiH tvrdeći da su prevareni prilikom kupovine akcija „Krajina osiguranja“.

Nakon što je propao pokušaj mirnog rješenja spora, a još jedna milionska arbitraža u kojoj će RS učestvovati postala izvjesna, Ministarstvo finansija RS je raspisalo poziv za nabavku međunarodnih ekspertskih usluga.

Poziv je otvoren do 23. marta, a u njemu je navedeno da je raspisan s ciljem angažovanja advokata za zastupanje u arbitražnom sporu koji su indijski državljani pokrenuli protiv „Krajina osiguranja“.

Ponuđači moraju imati iskustvo u milionskim sporovima

„Ukupna procijenjena vrijednost ugovora je 1,5 miliona KM bez PDV-a, a ugovor se zaključuje na period do tri godine, odnosno do završetka spora“, navedeno je u pozivu.

Kada su u pitanju traženi uslovi, ponuđači  moraju imati iskustvo u zastupanju države ili državnih organa sa područja bivše SFRJ u najmanje dvije investicione ili komercijalne arbitraže, pojedinačne vrijednosti minimalno 40 miliona dolara u periodu od tri godine, kao i spisak izvršenih ugovora koji se odnose na ovaj uslov.

Ponuđači treba da imaju i najmanje dva advokata koji poznaju engleski i jedan od jezika koji su u službenoj upotrebi u BiH. Takođe, naglašeno je i da advokatske kancelarije kao i advokati koji u tim kancelarijama rade ne smiju biti u bilo kakvoj vezi sa tužiocem.

„Ponuđač mora da ispuni uslov da on niti bilo ko do advokata koje angažuje nisu ranije zastupali ili savjetovali tužioca ili povezana lica tužioca, kao i da nisu zastupali ili savjetovali tužioce ili „Krajina osiguranje“ po bilo kojem osnovu u vrijeme dok su oni upravljali ovim osiguravajućim društvom“, navedeno je u pozivu.

Pravobranilac BiH Mlađan Mandić rekao je danas za CAPITAL da bi do 15. maja trebalo da bude formirano arbitražno vijeće, nakon čega ide tužba, odgovor na tužbu i usmena rasprava.

Ministarstvo finansija osporava Aggarwalove optužbe

U Ministarstvu finansija RS ranije su za CAPITAL rekli da oni osporavaju sve navode iz obavještenja o arbitraži, te da je Vlada RS je polovinom novembra prošle godine za arbitražu u ovom predmetu predložila Bernardo M. Cramadesa, državljanina Španije.

Naveli su da su se Naveen Aggarwall i Neete Gupta više puta obraćali institucijama RS i BiH sa neosnovanim zahtjevima i neargumentovanim tvrdnjama.

„Nesporno je da su organi ove države postupali u skladu sa zakonskim propisima a investitori su u zaštiti prava pokrenuli postupke pred nadležnim sudovima u RS, te su se nakon odluka koje nisu bile u njihovu korist pozvali na Sporazum između BiH i Indije o unapređenju i zaštiti investicija i pokrenuli arbitražni postupak“, istakli su u Ministarstvu.

CAPITAL je prvi objavio da su indijski državljani Naveen Aggarval i Gupta Neete te njihova kompanija Usha Industries iz Nju Delhija 18. septembra podnijeli zahtjev za arbitražu po pravilima UNCITRAL-a, a u skladu sa Sporazumom između BiH i Indije o unapređenju i zaštiti investicija.

U tužbenom zahtjevu Aggarwal i Gupta Neete tvrde da su netačne informacije koje su o „Krajina osiguranju“ bile navedene u prospektu prilikom emisije akcija, a koje su oni kupili. Istakli su da su tek nakon kupovine saznali da je cijena akcija bila “naduvana” i da nije odgovarala stvarnom stanju.

Istovremeno, u RS se vodi i krivični postupak protiv Naveena Agarwala koji se sumnjiči za zloupotrebu položaja u “Krajina osiguranju”.

Naveen Aggarwal i Gupta Neete su krajem 2015. godine, za 6,9 miliona KM kupili većinski paket akcija „Krajina osiguranja“, a odmah po preuzimanju donijeli su niz spornih odluka zbog kojih su bili pod konstantnim nadzorom Agencije za osiguranje RS, a kasnije i Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

Društvo je jedno vrijeme bilo i pod vanrednom upravom zbog nezakonitosti koje su počinili vlasnici iz Indije, a nakon što je i Komisija za hartije od vrijednosti RS utvrdila da su Aggarwal i Gupta Neete djelovali zajedno pri kupovini, obavezala ih je da objave ponudu za kupovinu preostalih akcija „Krajine“. S obzirom na to da to nisu učinili zabranjeno im je pravo glasa na Skupštini akcionara, a upravljanje ovim društvom ponovo je preuzela Investiciono – razvojna banka RS kao najveći pojedinačni akcionar.

CAPITAL: Marina Čigoja

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Srpska plaća 1,5 miliona KM advokate u sporu sa Aggarwalom

  1. Ako

   Šta će sad Sajić

  2. Snsd

   Vladajuća oligarhija je učinila, na žalost, sve da zaštiti svoju Gromilićku. Neka sada i plaća.

  3. reosiguranik

   Kakva je uloga konkurencijskog vijeca,agencije za osiguranje i komisije Hv RS koji su dali saglasnost na taj prospekt i tako okogucili kuoprodaju?
   Ima li odgovornosti revizoraje kuxe koja ja vrsila reviziju poslovanja Krajina osiguranja?
   Je li taj indijac ista provjeravao ili je slijepo vjerovao instutucijama?

   • Agenti

    U Krajini je jako loše a biće još gore kad poslovnu politiku vodi Nada blago kući koju zaobidje.

   • Re

    Vjerovao Sajiću, a isti produžena ruka države. Indijac je samo ime i prezime. To su naši indijci,ali su se malo zapetljali, apetiti svima porasli. Do izbora im ostala još Krajina, sve su pojeli. Riješiće to savjetnik ministra, sposoban do bola, sa babama.

  4. Krajina

   Navedeni iznos sa PDV-om, je taman bio dovoljan jedne godine da se izvrši dokapitalizacija, i tad bi se izbjegle sve nepotrebno učinjene radnje. Ali, Aura se morala dva puta dokapitolizovati, što je još jedna od potvrda namjera države. Krajina je interesantna samo po pitanju lokacije i imovine. Oko toga se vodi borba u vlasti. A, ko sad vodi Krajinu i ko je u nadzornim strukturama, govori sve. Ali su tu sa razlogom da dokrajče ono što indijac nije uspio. U svim zemljama svijeta, narušen brend je najskuplji. Šta ovi naši znaju o tome. Ko ovdje treba šta da traži? Kako nemaju više šta da opljačkaju, do izbora će se oni dogovoriti. Radnici i porodice Krajine sigurno neće glasati za trenutnu vlast. Isplakaćete njihove suze.