Capital.ba

Srpska moli Njemačku da Vučetiću uruči poziv za ispitivanje

15.08.2018. / 14:27

BANJALUKA – Republičko javno tužilaštvo u maju je poslalo Njemačkoj zamolnicu da uruči poziv za ispitivanje bivšem direktoru preduzeća „Nikola Tesla“ Draganu Vučetiću, osumnjičenom za milionsku štetu pričinjenu u Srpskoj, potvrđeno je portalu CAPITAL.

Dragan Vucetic

Uprava kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske podnijela je prije više od tri godine, odnosno u junu 2015, izvještaj tadašnjem Specijalnom tužilaštvu RS protiv Vučetića zbog osnova sumnje da je kao v. d. direktora Javnog preduzeća “Nikola Tesla” zloupotrijebio službeni položaj i izvršio poslovnu prevaru, čime je ovom preduzeću uzrokovao štetu od 1.104.878 KM.

Nedugo nakon izvještaja, u avgustu iste godine, MUP je dostavio i dopunu izvještaja, a istraga o Draganu Vučetiću, koji je bio i savjetnik predsjednika RS Milorada Dodika, još uvijek traje.

Iz Republičkog javnog tužilaštva, koje vodi istragu u krivičnom predmetu protiv osumnjičenog Dragana Vučetića zbog postojanja osnova sumnje da je učinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja i krivično djelo poslovna prevara, rekli su za CAPITAL da su od avgusta 2015. godine preduzimane brojne radnje.

Istragu vodi Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, u okviru kojeg sada rade tužioci ugašenog Specijalnog tužilaštva RS.

„Zadnja radnja preduzeta je 18. maja 2018. godine kada je Ministarstvu pravde BiH, Sektoru za međunarodnu pravnu pomoć i saradnju upućen zahtjev za pružanje međunarodne pravne pomoći u smislu proslijeđivanja zamolnice za pružanje međunarodne pravne pomoći na postupanje nadležnom organu Savezne Republike Njemačke, kojom se traži uručenje poziva za osumnjičenog koji je državljanin Njemačke i koji se nalazi na teritoriji ove države, a radi ispitivanja od strane republičkog javnog tužioca“, rekla je rukovodilac opštih administrativnih poslova u Republičkom javnom tužilaštvu Dragica Tojagić.

Ona je istakla da je navedena radnja preduzeta u svrhu eventualnog raspisivanja međunarodne potjernice za osumnjičenim Vučetićem.

„Tužilaštvo još uvijek čeka odgovor nadležnih organa Savezne Republike Njemačke“, navela je Tojagićeva.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS ni nakon sedam dana nisu odgovorili na pitanja CAPITAL-a da li je MUP imao aktivnosti u vezi sa istragom o Draganu Vučetiću od avgusta 2015. kada je podnesena dopuna izvještaja i kakve aktivnosti, te da li je nadležno tužilaštvo, i kada, tražilo ikakve aktivnosti, istrage, provjere ili druge radnje i kakve od MUP-a u vezi sa ovim predmetom i ako jeste, sta je rezultat tih radnji?

Ranije su u MUP-u rekli da su potjernicu za Vučetićem raspisali u oktobru 2014. godine, prije nego je u junu 2015. godine Specijalnom tužilaštvu RS podnijet izvještaj protiv njega, o čemu je CAPITAL pisao u tekstu Istraga protiv Dragana Vučetića dvije godine tapka u mjestu.

Inače, u izvještaju MUP-a iz 2015. godine, Vučetić se tereti da je čineći krivična djela od 9. oktobra 2012. do 24. marta 2014. godine omogućio sticanje protivpravne imovinske koristi firmi “Nikola Tesla GMBH” Keln od 500.175 KM, koju je otvorio preko preduzeća „Nikola Tesla“ Banjaluka.

Vučetić je protivpravnu imovinsku korist stekao tako što je po projektu “Elektromobil” izvršio isporuku robe i usluga preduzeću “Nikola Tesla GMBH” Keln, a istovremeno preduzeće “Nikola Tesla” Banjaluka opteretio izdajući mjenice u njihovo ime i na njihov teret kao garanciju da će preduzeće iz Kelna ispuniti preuzete obaveze.

Na taj način uzrokovao je štetu banjalučkom preduzeću, a firmi „Nikola Tesla“ Keln omogućio imovinsku korist od 500.000 KM.

Dragan Vučetić je bio odgovorno lice i u firmi „Nikola Tesla“ u Banjaluci i u “Nikola Tesla GMBH” u Kelnu, a iz dopune izvještaja je vidljivo da je vršio nezakonite transakcije između tih preduzeća i svoje privatne firme „prof. Vučetić GMBH“ u Njemačkoj.

Inače, Vučetić se još 2010. godine odrekao državljanstva BiH i uzeo njemačko državljanstvo, a dvije godine nakon toga Vlada RS ga je postavila za direktora preduzeća „Nikola Tesla“.

Garancije Vlade RS

Na prijedlog Vlade RS, Narodna skupština RS je po hitnom postupku u aprilu 2013. godine dala bezuslovne garancije RS za kreditno zaduženje preduzeća „Nikola Tesla“ kod banaka za 12 miliona KM, što je tada naišlo na oštre kritike javnosti jer je Vučetić već imao vrlo lošu poslovnu reputaciju i iza sebe nekoliko propalih vlastitih firmi.

U Ministarstvu finasija RS su naveli da je Vlada RS dala saglasnost koja se odnosi na garanciju za kreditno zaduženje „Nikola Tesla“ kod poslovnih banaka u iznosu do 12 miliona KM.

„Garancija Vlade RS za kreditno zaduženje JP „Nikola Tesla“ je izdata u toku 2013. godine u iznosu od 5.000.000 KM. Ugovorom o kreditu zaključenim između „Banke Srpske“ i preduzeća „Nikola Tesla“ utvrđeni su sljedeći uslovi otplate: rok otplate 120 mjeseci, uključujući grejs period od 12 mjeseci, uz kamatnu stopu od 4,6%. Garancija je aktivirana u toku 2014. godine, a dug po osnovu iste je uključen u unutrašnji dug Republike Srpske“, naveli su u Ministarstvu finasija RS.

Glavna služba za reviziju javnog sektora RS ustanovila je prilikom revizije Konsolidovanog finasijskog izvještaja za korisnike budžeta RS za 2016. godinu, da je garancija na pet miliona KM aktivirana zbog nemogućnosti preduzeća „Nikola Tesla“ da izmiruje obaveze prema IRB-u po navedenom kreditu.

„Iz budžeta Republike po navedenoj garanciji plaćeno ukupno 1.439.011 KM i to u 2014. godini 121.415 KM, u 2015. godni 638.079 KM i u 2016. godini 679.517 KM. Sporna potraživanja na dan 31.12.2016. su prenesena na „Biteks“ Bileća“, naveli su revizori.

Preduzeće „Nikola Tesla“ od početka osnivanja pratile su afere, a nakon ovih dešavanja zapalo je u finansijske probleme, radnici su štrajkovali, a 2016. godine je promijenilo i naziv u „Biteks“.

CAPITAL: S. Šurlan

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Srpska moli Njemačku da Vučetiću uruči poziv za ispitivanje

  1. Milki

   Ne mozete vi nista Dodikovom savjetniku jer je on ucio od profesionalca, Dodika.

  2. Boško Mandić

   Eto njega odamh poslije izbora…