Capital.ba

Srpska ne može naplatiti više od milijardu KM dažbina

13.06.2018. / 15:21

– PURS: Glavninu duga čini dug poreskih obveznika koji su u stečaju, likvidaciji ili nesolventni
– Vlada: Sporno 629,2 miliona poreskih potraživanja budžeta

BANJALUKA – Ukupna dugovanja poreskih obveznika u Republici Srpskoj prema Poreskoj upravi RS na kraju prošle godine iznosila su 1,15 milijardi maraka i najveći dio tog duga je nenaplativ. Vlada RS je već 629,2 miliona KM poreskih potraživanja koja pripadaju budžetu klasifikovala kao nenaplativa.

Iako je, prema zvaničnim evidencijama Poreske uprave RS, dug u prošloj godini smanjen za 27,9 miliona KM odnosu na 2016, poreznici priznaju da je struktura duga veoma loša i da mnogi dužnici nemaju imovine iz koje bi PURS mogla da namiri svoja potraživanja.

„Dug posljednjih godina ima tendenciju pada, što je rezultat preduzetih mjera Poreske uprave. Međutim, analizirajući strukturu duga došli smo do zaključka da je struktura loša, odnosno da glavninu duga čini dug poreskih obveznika koji su u stečaju, likvidaciji ili nesolventni i kod kojih se procenat naplativosti kreće do 10 odsto, te stari dug poreskih obveznika koji su odavno prestali sa radom i kod kojih ne postoji niti imovina niti druga sredstva iz kojih bi se ovaj dug eventualno mogao naplatiti“, rekli su za CAPITAL u Poreskoj upravi i dodali da veliki problem u naplati imaju i kod starih dugovanja za akcize i porez na promet, te sa dugovanjima zdravstvenih ustanova.

Da će veliki dio duga ostati nenaplaćen priznali su i u Ministsratvu finansija RS u kojem su naveli da je od 953,9 miliona KM potraživanja od poreskih obveznika koja pripadaju budžetu RS nenaplativo čak 629,2 miliona.

U Konsolidovanom izvještaju o izvršenju budžeta RS za prošlu godinu navedeno je da su potraživanja za poreze, doprinose i neporeske prihode za koje je produžen rok plaćanja na kraju prošle godine iznosila 62,4 miliona KM, dok potraživanja za koja je produžen rok plaćanja, a koja dospijevaju na naplatu u roku do godinu dana iznose 174,3 miliona KM.

„Nenaplaćena dospjela potraživanja od poreskih obveznika za poreze, doprinose i neporeske prihode iznose od 87,9 miliona KM, dok je 629,19 miliona KM evidentirano na spornim potraživanjima. Ovaj iznos je  evidentiran na kontu ispravke vrijednosti, tako da je neto vrijednost poreskih potraživanja budžeta RS na kraju 2017. godine iznosila 324,7 miliona KM“, navedeno je u izvještaju.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže da je neefikasan rad Poreske uprave RS ranijih godina doveo do nagomilavanja potraživanja koja su danas sporna i nenaplativa. Danas je, kako kaže, drugačije jer Poreska uprava ima softver koji upozorava referenta da neka firma ima određena dugovanja.

„Sad je situacija mnogo bolja jer softver praktično sam provjerava redovnost uplate poreskih obveznika. Međutim, s obzirom na to da se pojedinim firmama, a posebno zdravstvenim ustanovama dugovi konstantno reprogramiraju sigurno je da će se problemi sa naplatom nastaviti i u narednom periodu. Vlada svojim postupcima sprečava Poresku upravu da taj dug smanji“, rekao je Pavlović.

CAPITAL: M. Čigoja

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!