Capital.ba

Srbiji potreban hitan preporod

09.10.2012. / 8:15

BEOGRAD, Program hitnih, kratkoročnih mjera koje bi trebalo da pomognu finansijsku stabilnost Srbije, a koji je izradila Grupa za konsolidaciju bankarskog sistema Nacionalnog savjeta za privredni oporavak, predat je, pred vikend, aktuelnom guverneru Jorgovanki Tabaković.

Kako za “Novosti” kaže potpredsjednik Nacionalnog savjeta za privredni oporavak i predsjednik Izvršnog odbora Banke Inteze Draginja Đurić, navedeni prijedlog mjera mogao bi da pomogne da privredni, pa samim tim i finansijski sistem u Srbiji bolje funkcioniše.

– Uprkos činjenici da je cjelokupan finansijski sistem do sada uspio da održi zadovoljavajući stepen stabilnosti, posljedice produžavanja ekonomske krize se odražavaju na sve grane privrede, te posredno i na bankarski sektor i osiguravajuća društva – kaže Draginja Đurić. – Grupa za konsolidaciju bankarskog sistema je tokom svog proaktivnog rada pod okriljem Nacionalnog savjeta za privredni oporavak predložila set urgentnih mjera i prijedloga koje je dostavila Narodnoj banci Srbije i Ministarstvu finansija.
Centralnoj banci su, tvrdi Đurićeva, upućeni prijedlozi kratkoročnih mjera usmjerenih ka rješavanju problema nelikvidnosti privrede i regulatornih restrikcija koje ograničavaju kreditnu aktivnost.
– Konkretno, Grupa je definisala i prijedlog izmjena propisa kojima bi se uređivalo poslovanje banaka i osiguravajućih društava, među kojima su: izmjena Odluke o upravljanju rizicima, izmjena Odluke o mjerama za očuvanje i jačanje stabilnosti finansijskog sistema, izmjena Odluke o adekvatnosti kapitala, dopuna Nacrta Zakona o osiguranju i druge – navodi predsjednica Izvršnog savjeta Banke Inteza.
Pored prijedloga za konsolidaciju finansijskog sistema, dodaje Đurićeva, Narodnoj banci Srbije je upućen i paket prijedloga čiji je cilj unapređenje ukupnog privrednog ambijenta i otklanjanje negativnih uticaja prelivanja finansijske krize na domaću ekonomiju. Novosti

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti