Capital.ba

Srbija: Poslodavci, vlada i sindikati ne mogu da se dogovore oko cijene minimalca

27.08.2016. / 15:15

BEOGRAD, Na posljednjem sastanku radne grupe predstavnici vlade i poslodavaca približili su stavove o visini minimalca i složili se da bi on mogao da bude 125 dinara po radnom satu, eventualno 127, dok su sindikati rekli da neće pristati na manje od 135 dinara.minimalac

Minimalac u Srbiji sada iznosi 121 dinar po radnom satu i nije se mijenjao već dvije godine. Naredni sastanak, kako kažu predstavnici sindikata i poslodavaca, biće održan 31. avgusta, kada će sve tri strane iznijeti konačne prijedloge o minimalcu, koji će zatim biti razmatrani na sjednici Socijalno-ekonomskog savjeta najkasnije do 15. septembra, kada je i poslednji rok za utvrđivanje nove minimalne cijene rada.

Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (S S S S) i predsednik Sindikata komunalne privrede Srbije Milan Grujić ukazuje na dobru atmosferu i razumjevanje među učesnicima socijalnog dijaloga, a lično je, dodaje, uvjeren da će se u narednoj rundi 31. avgusta dogovoriti o zajedničkoj vrijednosti minimalca koju bi predložili Socijalno ekonomskom savjetu.

Sindikati su predložili da minimalna cijena rada bude 146 dinara, a poslodavci da se poveća na 125, eventualno 127 dinara kaže Grujić.

“Ministarstvo rada pokušava da to obrazloži makroekonomskim pokazateljima globalno gledajući cijelu privrednu strukturu Srbije, i pokazali su spremnost u prvom kontaktu da idu na cijenu od 127 dinara po radnom satu”, rekao je Grujić.

Najmanje povećanje koje je sindikat spreman da prihvati je 135 dinara. Ispod toga, kaže, ne bi pristali.

To je, objašnjava, 67 odsto minimalne potrošačke korpe i ispod toga radnik bi bio egzistencijalno ugrožen, a s druge strane to bi po radnku bilo nominalno povećanje od oko 1.500 dinara, što, primjećuje, ne remeti budžet.

Šest kriterijuma

Grujić podsjeća da je u članu 112 Zakona o radu predviđeno šest kriterijuma koji definišu minimalnu cijenu rada.

“Prvi su egzistencijalne potrebe zaposlenog i njegove porodice, mjerene minimalnom potrošačkom korpom, zatim porast zaposlenosti na tržištu rada, stopa porasti produktivnosti rada, rast potrošačkih cijena, rast BDP i naravno rasta prosječne zarade”, naveo je Grujić.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković rekao je Tanjugu da nije neuobičajeno da svaka od tri strane ima različite argumente i viđenje o visini cijene rada.

“Važno je da su ovog puta pregovori oko minimalca počeli na vrijeme i da imamo već neke stavove. Konačna odluka biće donijeta na sjednici SES-a”, rekao je Atanacković.

On je naveo da su stavovi učesnika socijalnog dijaloga relativno suprotstavljeni, tačnije da su stavovi predstavnika vlade slični stavovima Unije poslodavaca.

Razgovori se nastavljaju

“Mišljenja smo da bi to povećanje trebalo da slijedi inflaciju koja je nastala u međuvremenu od stare cijene rada, ali očekujemo da se i dalje razgovara”, rekao je Atanacković.

Kako kaže, poslodavci i vlada smatraju da bi minimalac trebalo da bude 125 dinara sa eventualnim razmatranjem povećanja za još neki procenat.

Atanacković kaže da poslodavci smatraju da bi to povećanje za nekoliko dinara imalo smisla ukoliko bi vlada prihvatila određene olakšice koje bi dala poslodavcima, kako ne bi imali veće troškove poslovanja.

Novi sastanak radne grupe planiran je 31. avgusta kada će sve strane iznijeti svoje prijedloge koje će razmatrati na sjednici Socijalno-ekonomski savjet u septembru, kaže sagovornik Tanjuga.

A, vlada?

Vlada može, kako kaže, da poveća minimalac prema tome kolike su budžetske mogućnosti, a sindikati polaze od toga da on treba da popravi socijalni položaj članova i ostalih zaposlenih.

On kaže da minimalna cijena predstavlja socijalnu kategoriju a da je nemoguće ići preko onoga što su mogućnosti privrede i budžeta.

“Minimalna zarada uvijek povlači i povećanje drugih zarada i to nas vodi ka tome da trošimo više a nemamo mogućnost da povećavamo investicije”, primećuje Atanacković.

Procjene sindikata pokazuju da u Srbiji oko 300.000-350.000 radnika prima minimalac, a najviše ih je u trgovini – prodavnicma, buticima, kafićima, ali i građevinarstvu..

U septembru prošle godine Vlada je donijela odluku da minimalna cijena rada po radnom satu za 2016. godinu ostane 121 dinar. Ta cijena na snazi je već dvije godine.

Sindikati su tada tražili da se cijena rada po radnom satu poveća na 143,5 dinara, dok su predstavnici poslodavaca i Vlade Srbije bili protiv.

Posljednji put, prije toga, visina minimalca je promjenjena u septembru 2014. godine, i tada je odlučeno da ona za 2015. godinu po radnom satu iznosi 121 dinar.

Prethodno se cijena rada nije mjenjala od 2012. godine i iznosila je 115 dinara. Naslovi.net

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!