Capital.ba

Srbija napredovala na listi ekononomskih sloboda

28.01.2015. / 7:55

novacVAŠINGTON, Srbija je na ovogdišnjoj listi ekonomskih sloboda napredovala iz kategorije “uglavnom ekonomski neslobodnih” u kategoriju “umjereno ekonomski slobodnih zemalja”, na osnovu indeksa ekonomskih sloboda, kog zajednički izrađuju Heritidž fondacija iz Vašingtona i poslovni list Volstrit džornal. 

Srbija je sa 60 bodova rangirana kao umereno ekonomski slobodna zemlja, a u toj kategoriji našle su se i Slovenija (60 poena), Hrvatska (61,5 poena), Crna Gora (64,7 poena) i Albanija (65,7 poena). Bosna i Hecegovina je jedina zemlja iz okruženja koja je ostala u kategoriji “uglavnom neslobodnih zemalja” sa 59 poena.

Srbija je sa 60 poena zauzela 90. mjesto na listi u koju je ove godine uključeno 178 zemalja, uz rast od 0,6 poena u odnosu na prošlogodišnji indeks, što oslikava napredak u pet od 10 ekonomskih sloboda, uključujući slobodu od korupcije, imovinska prava i monetarnu slobodu. U oblasti kontrole državne potrošnje zabilježen je značajan pad indeksa.

Među 43 zemlje evropskog regiona, Srbija zauzima 37 mjesto i njen ukupan rezultat ispod je svjetskog i regionalnog prosjeka. Heritidž navodi da je Srbija, našavši se prvi put u kategoriji “umjereno ekonomski slobodnih zemalja”, ostavrila nepredak u tranziciji ka tržišnoj ekonomiji, uz rast ekonomske slobode od dva poena u posljednjih pet godina.

Fondacija, međutim, dodaje da su za daljnji napredak Srbije neophodne duboke institucionalne i strukturne reforme, budući da je korupcija i dalje raširena, a pravni sistem nedovoljno nezavisan i transparentan, što podriva povjerenje investitora u ekonomiju.

Ekonomski najslobodnija zemlja u svijetu ove godine je Hongkong sa 89,6 poena, a slijede ga Singapur (89,4), Novi Zeland (82,1), Australija (81,4) i Švajcarska (80,5) i od 178 zemalja, samo prvih pet svrstano je u kategoriju “ekonomski slobodnih” (preko 80 poena).

Još 30 zemalja spada u kategoriju “uglavnom ekonomski slobodnih” (od 70 do 80 poena), a 55 u kategoriju “umjereno ekonomski slobodnih” (od 60 do 70 poena).

Kao “uglavnom ekonomski neslobodne” (od 50 do 60 poena) ocjenjene su 62 zemlje, a kao “ekonomski represivne” (ispod 50 poena) 26 zemalja. Posljednje mjesto na listi sa svega 1,3 poena zauzima Sjeverna Koreja. Tanjug

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!