ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Spor Hrvatske i Srbije oko cigareta i šećera rješavaće političari

Objavljeno u TRGOVINA

cigareteBEOGRAD, Konačna odluka o izvozu srpskog šećera i hrvatskih cigareta nakon ulaska Hrvatske u EU, biće donesena na višem političkom nivou jer pregovarački timovi Srbije i EU nisu uspjeli da nađu zajedničko rešenje, izjavio je Tanjugu državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Srbije Danilo Golubović.

Srbija je tražila dodatnu kvotu za izvoz šećera od 46.000 tona, a EU uvođenje izvozne kvote od 1.625 tona za hrvatske cigarete, o čemu nije postignuto slaganje, precizirao je Golubović.

Kako je dodao, sada je prepušteno da Vlada Srbije i Evropska komisija donesu konačnu odluku po ova dva pitanja.

On je ukazao da Srbija već određeni period pregovara sa EU o adaptaciji trgovinskog sporazuma sa Hrvatskom nakon njenog ulaska u Uniju, što je uobičajena stvar i očekuje i Srbiju kada postane članica EU.

Pregovori se odnose na proširivanje određenih kvota, kao i neke dodatne beneficije za Hrvatsku kakve je uživala u okviru CEFTA, kazao je Golubović, dodajući da se u više sastanaka došlo do dva ključna pitanja, koja se tiču izvoza šećera iz Srbije i izvoza cigareta iz Hrvatske.

Zahtjev Srbije za dodatnom kvotom šećera od ukupno 46.000 tona formulisan je na osnovu toga što više nećemo moći da izvozimo šećernu repu u Hrvatsku kao sirovinu, čiji je ekvivalent količina od 45.000 tona šećera, a preostalih 1.000 tona je na bazi tradicionalne trgovine šećera u posljednje tri godine između Hrvatske i Srbije.

Važeća kvota za izvoz šećera iz Srbije u EU iznosi 180.000 tona, a ulaskom Hrvatske u EU, količina šećera iz Srbije koja se plasira na tržište Hrvatske trebalo bi da bude uključena u tu, ukupnu kvotu.

S druge strane, EU je tražila uvođenja kvote od 1.625 tona za hrvatske cigarete, gde bi 25 tona bilo po carini od 10 odsto, a 1.600 tona po carini od 15 odsto, dok bi ostale količine imale “tretman” od 56,7 odsto carina.

“Mi se nismo složili s ovim zahtjevom, EU pregovarački tim se nije složio s našim zahtjevom… i tu smo stali i shvatili da svaki sljedeći sastanak s obzirom da su ostale stvari bile riješene, ne bi vodio ničemu”, kazao je Golubović.

Stav Privredne komore Srbije (PKS) je da je zahtjev Hrvatske za povlašćenim izvozom cigareta u Srbiju, neosnovan i veoma štetan za proizvođače i prerađivače duvana u Srbiji, izjavio je Tanjugu sekretar Udruženja za poljoprivredu PKS Nenad Budimović.

“Obzirom da je Hrvatska od 1. jula 2013. postala punopravna članica EU, poslovanje po CEFTA sporazumu je prestalo da važi. Carina za uvoz cigareta iz EU je 57,6 odsto, što znači da carina u tom iznosu važi i za Hrvatsku”, naglasio je Budimović.

“Privrednicima koji se bave proizvodnjom i preradom duvana nije u interesu davanje posebnih ustupaka Hrvatskoj, prije svega što bi to značilo automatsko stvaranje povoljnih uslova uvoza ovih proizvoda u Srbiju iz svih ostalih zemalja članica EU”, ukazao je Budimović.

To bi, kako je upozorio, izazvalo ozbiljne posljedice u ovoj privrednoj grani i odrazilo se na smanjenje budžeta, povećanje trgovinskog deficita, smanjenje zaposlenosti, kao i na smanjenje obima investicija.

Duvanska industrija Srbije predstavlja jedan od stabilnijih sektora privrede, sa učešćem sa oko 14 odsto u ukupnim budžetskim prihodima, sa 2,6 odsto BDP i 2,7 odsto učešća u ukupnom izvozu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, rekao je taj stručnjak.

Nivo stranih investicija u duvansku industriju iznosi više od 1,2 milijarde evra, što potvrđuje dugoročni interes domaćih i stranih kompanija za kontinuirani razvoj ove privredne grane u Srbiji, zaključio je Budimović. (Tanjug)

Ključne riječi:  , , , , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

  Komentariši

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  (obavezno)

  Pravila komentarisanja

  Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

  A- A A+