Capital.ba

Spoljnotrgovinski deficit lani gotovo 60 miliona KM

14.04.2021. / 16:49

SARAJEVO – Izvoz povrća i prerađevina od povrća iz BiH u prošloj godini iznosio je 20,9 miliona KM i bio veći za osam odsto od prethodne godine, dok je uvoz iznosio 80,4 miliona KM i bio manji za 6,4 odsto.

izvoz srpske

Foto: Nezavisne novine

Pokrivenost uvoza izvozom lani iznosila je 26 odsto, što je za 3,5 odsto više u odnosu na 2019. godinu, dok je spoljnotrgovinski deficit u sektoru povrća i prerađevina od povrća iznosio 59,5 miliona KM.

U analizi Spoljnotrgovinske komore BiH navodi se da je izvoz svježih krastavaca i kornišona dominantniji u odnosu na druge povrtarske kulture.

Izvezeno je svježih kornišona u vrijednosti od 7,7 miliona KM, a svježih krastavaca u vrijednosti od 3,8 miliona KM. Gotovo sav izvoz otišao je za NJemačku, Austriju i Sloveniju.

Uvozom i dalje dominiraju svježi paradajz i paprike, čija je ukupna vrijednost uvoza u 2020. godini iznosila 29,4 miliona KM, slijedi uvoz osušenog pasulja 10,3 miliona KM, te smrznute mješavine povrća u vrijednosti od 5,9 miliona KM.

BiH svježi paradajz najviše uvozi iz Albanije i Turske, kao i papriku, koju još uvozi iz Sjeverne Makedonije i Srbije.

Osušenog pasulja u prošloj godini najviše je uvezeno iz Kanade, Italije, Egipta i Kirgizije. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!