Capital.ba

Sorensen i predstavnici devet opština potpisali memorandum

12.12.2011. / 14:38

SARAJEVO, Specijalni predstavnik i šef Delegacije EU u BiH Peter Sorensen i predstavnici devet opštine iz BiH potpisali su danas u Sarajevu Memorandum o razumijevanju o podršci EU za energetsku efikasnost, čime je označen početak saradnje na realizaciji projekta koji finansira EU “Podrška ispunjenju zahtjeva Sporazuma Energetske zajednice sa fokusom na energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije /DELTER/”.

Glavni cilj projekta, vrijednog 2,5 miliona evra, jeste povećanje energetske efikasnosti u javnim objektima i pružanje podrške BiH da odgovori na obaveze preuzete potpisivanjem Sporazuma o Energetskoj zajednici.

Korisnici ovog projekta, koji EU finansira kroz IPA za 2007. i 2008. godinu biće opštine Prnjavor, Trebinje, Višegrad i Zvornik iz Republike Srpske /RS/, Jajce, Neum, Tešanj i Zenica iz Federacije BiH /FBiH/, te Brčko distrikt.

Iz ukupnih sredstava oko 400.000 evra biće obezbjeđeno za nabavku materijala poput prozora i vrata, izolacionog materijala itd. u školama i drugim javnim objektima.

U RS će ovim projektom biti obuhvaćene osnovne škole”Nikola Tesla” u Prnjavoru, “Vuk Karadžić” u Višegradu i “Sveti Sava” u Zvorniku, te Dom mladih i galerija u Trebinju.

U FBiH projektom su obuhvaćene zgrade osnovnih škola “Kruščica” i “Vinac” u Jajcu, te “Kardinal Stepinac” u Neumu, zgrada opštine Tešanj i vrtić “Dunja” u Zenici.

Sorensen je na ceremoniji potpisivanja memoranduma istakao da je energetska efikasnost budućnost i jedan od ciljeva i ključnih elemenata strategije EU do 2020. godine. On je podsjetio da je EU odlučila da do 2020. godine za 25 odsto smanji potrošnju energije.

“Energetska efikasnost je jedan od najdjelotvornijih načina obezbjeđivanja zaliha energije i smanjenja otrovnih gasova, te jedan od najvažnijih aspekata energetskog planiranja”, rekao je Sorensen.

Prema njegovom mišljenju, energetski sektor u BiH ima najbolje perspektive za razvoj.

“Ovi pilot projekti pomoći će da bude podignuta svijest građana o tome koliko je bitna energetska efikasnost u našem svakodnevnom životu”, naglasio je Sorensen.

Vođa tima projekta DELTER Peter Brask rekao je da je cilj projekta pomoć reformi energetskog sektora u BiH, posebno kad je riječ o energetskoj efikasnosti i obnovljim izvorima energije.

“Specijalni ciljevi projekta su da se pokaže na koji način domaćinstva i opštine mogu da poboljšaju energetsku efikasnost i koriste obnovljive izvore energije, da se poveća razumijevanje svih aktera u energetskoj oblasti, da se podigne nivo kapaciteta BiH, što traži i određene reforme, stvaranje pravnog okvira i izrada politika za energetsku efikasnost” ,istakao je Brask.

On je naveo da projekat sadrži četiri ključne komponente – demonstracioni projekti, trening /jačanje kapaciteta/, edukacija javnosti i pravni okvir.

Prema njegovim riječima, bilo je po 14 kandidata iz svakog entiteta i distrikta Brčko, od kojih je 25 dostavilo zahtjev za projekat.

On je konstatovao da se energetska efikasnost smatra izuzetno važnom i u zaštiti čovjekove životne okoline.  Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!