Capital.ba

Socijalno poduzetništvo je izlaz iz nezaposlenosti i siromaštva

30.03.2017. / 7:45

Direktorica FSU Ranka Ninković-Papić je kazala da je cilj sajma spajanje komercijalnih i socijalnih preduzeća, društveno odgovornih firmi koje su se odazvale i deset preduzeća koja u praktičnom smislu rade sa marginalizovanim grupama.

“Cilj je da se vidi kako mentori, društveno odgovorne firme, velike komercijalne kompanije mogu njima i savjetom ili na drugi način pomoći, kako oni mogu da uspostave saradnju”, kazala je ona i dodala da se treba okrenuti socijalnom poduzetništvu jer je to izlaz za nezaposlenost i siromaštvo, posebno ugroženih kategorija.

Navela je da je 14 miliona ljudi u državama EU zaposleno kroz socijalno poduzetništvo, te da taj primjer govori da je budućnost u tome te stoga organizatori sajma zagovaraju i rade na stvaranju povoljnijeg okruženja da bi se u konačnici pomoglo onima koji su ugroženi.

Zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Predrag Jović je rekao da ima firmi koje zapošljavaju osobe sa invaliditetom i uspješne su. Stoga, on je mišljenja da treba izmijeniti zakon koji bi išao naruku socijalno ugroženim osobama te spustiti ingerencije na lokalni nivo kako bi bili operativniji i uspješniji.

Komercijalno-socijalno partnerstvo ogledaće se u podršci pripadnicima ugroženih grupa, upoznavanju njihovih sposobnosti i potreba, načina na koji su organizirali svoje djelatnosti, te u pružanju podrške njihovom radu na različite načine.

Na jednodnevnom sajmu učestvuju preduzeća organizirana u partnerstvo: Universal Design – Tingea, 3 Down – Clean Kakanj, TMP-Vispak, Apel Promet-Fiskus, Lotosice-Ami galerija, Transfer Print-Sprind, Patriot Bijeljina-Euro Asfalt, Proreha-Akova, Kaldrmica-Green Way, Funky Guerrilla-ICBL.

“Bit ovog mini sajma je da na neki način spojimo socijalno poduzetništvo s partnerima koji su više prisutni na tržištu, jači su. Spojili smo, naprimjer, Euro-asfalt koji je bh. gigant zajedno s firmom Patriot iz Bijeljine koja se bavi čišćenjem infrastruktura. Spojili smo industriju Akova s firmom Proreha”, kazala je Samra Lučkin, direktorica Borama, suorganizatora sajma.

Kompanije koje učestvuju na ovom sajmu pokazuju društveno odgovorno ponašanje i daju veliki doprinos u ostvarivanju osnovnog prava pripadnika marginalizovanih grupa – prava na rad. Klix

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!