Capital.ba

Slovenci traže 1,48 milijardi odštete

16.06.2012. / 7:20

BANJALUKA, “Elektroprivreda Slovenije” tužbom protiv Rudnika i termoelektrane (RiTE) “Ugljevik” traži nadoknadu štete u iznosu od 1,48 milijardi maraka na osnovu učešća u izgradnji tog kapaciteta i neisporučene struje.

Astronomski odštetni zahtjev, koji je samo 350 miliona maraka niži od cijelog budžeta Srpske, otkrili su revizori “Dilojta” prilikom kontrole poslovanja RiTE “Ugljevik”.
Slovenci tužbu zasnivaju na činjenici da su sa trećinom novca finansirali izgradnju Termoelektrane “Ugljevik”, dok je ostatak novca obezbijedila “Elektroprivreda BiH”. “Elektroprivreda Slovenije” u tužbenom zahtjevu navodi da je u istom omjeru trebalo da bude finansirana i izgradnja drugog bloka termoelektrane do koje nije došlo zbog početka rata.
Godinama unazad Slovenci su u pregovorima sa Vladom RS insistirali na naplati odštete, a kako od dogovora nije bilo ništa 2009. godine su protiv RiTE “Ugljevik” podnijeli tužbu Osnovnom sudu u Bijeljini. Tom tužbom “Elektroprivreda Slovenije” je za neisporučenu struju i obračunate zatezne kamate na vrijednost neisporučene struje od 1995. godine zatražila ukupno 69,9 miliona KM.
U decembru prošle godine uslijedila je dopuna tužbe, pa su Slovenci zatražili 826,52 miliona maraka odštete za sredstva uložena u izgradnju RiTE “Ugljevik”, 523,92 miliona na ime naknade za korišćenje zajedničkih sredstava i dodatnih 65,96 miliona maraka zbog neisporučene struje od 1. januara 2005. do 30. septembra 2008. godine sa zateznom kamatom za period od 1. oktobra 2008. godine do dana isplate odštete.
Okružni privredni sud u Bijeljini se rješenjem od 7. marta 2012. godine proglasio nenadležnim za postupanje u ovom predmetu i odbacio tužbu “Elektroprivrede Slovenije”. Slovenci, međutim, nisu odustali i 16. marta ove godine podnose žalbu Višem privrednom sudu u Banjaluci, koja do izdavanja finansijskih izvještaja nije razmatrana.
Premijer RS Aleksandar Džombić rekao je da će sa savjetnicima i stručnjacima iz oblasti prava analizirati ovaj predmet kako bi vidjeli koje će mjere preduzeti.
– Treba da istrajemo u ovom postupku i da se odbranimo. Vansudska poravnanja ne dolaze u obzir – kazao je Džombić.
Rukovodstvo RiTE “Ugljevik” smatra da je tužba neosnovana i da ne strahuju od završetka ovog spora.
– Ova tužba nema veze sa realnošću. Naši pravnici su sve izanalizirali i smatraju da tužba i iznos koji Slovenci traže nema veze sa zdravim razumom – rekao je “Glasu Srpske” direktor RiTE “Ugljevik” Anto Gajić.
U revizorskom izvještaju o poslovanju RiTE “Ugljevik” u prošloj godini navedeno je da potencijalna šteta po osnovu sudskih sporova koji se vode protiv tog preduzeća iznosi 134,5 miliona maraka.
– Procjenom je utvrđeno da na dan bilansa stanja eventualni gubici za preduzeće po ovom osnovu iznose nešto više od pet miliona maraka. Za ovaj iznos u finansijskim izvještajima za 2011. godinu društvo je izvršilo rezervisanja za potencijalne gubitke po osnovu sudskih sporova, dok za ostale tužbe rukovodstvo preduzeća smatra da ne bi mogle imati negativan ishod po njih u budućnosti – naveli su revizori.
Vrijednost sporova koje RiTE “Ugljevik” vodi protiv drugih lica iznosi 5,1 milion maraka bez potencijalnih zateznih kamata.
Poslovanje
RiTE “Ugljevik” u prošloj godini ostvario je neto dobit od 10,8 miliona maraka. Poslovni prihodi preduzeća iznosili su 143,1 milion, a poslovni rashodi 130,7 miliona maraka.
Najveću stavku u rashodima preduzeća čine troškovi zarada, naknada i ostali lični rashodi koji su u 2011. godini iznosili 53,8 miliona maraka. Glas Srpske

 

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Slovenci traže 1,48 milijardi odštete

  1. alibaba

   Poučeni primjerom slučaja Alijagić, garant gubimo spor tj. vlada RS. Samo se nameće pitanje koliko se dODIK sa svojom kamarilom uspio ugraditi u ovih 1,48 milijardi maraka, koliki je njihov dio? :D)))

  2. Ostao sambez daha!

   Sve saminaši stručnjaci, procijenili da ovo nema veze sa zdravom pameću. Imaće i te kako, da će nam i praunuci ovo otplaćivati, a ove vlastodršce briga za to, jer su se oni obezbijedili upravo najviše preko elektroprivrede,šumarstva itd. Opljačkano, pokradeno šumarstvo i nikom ništa, kao ”razićićemo se”. Hapšenja i odgovornost to bi bila pravna država za sve štete, pa i ovu sa slovencima.