Capital.ba

Slobodan Ćurčić preuzima i bijeljinski „Napredak“

25.01.2021. / 13:39

BIJELJINA – Slobodan Ćurčić, vlasnik „Sloboproma“, nakon ulaska u vlasništvo „Banje Vrućice“ u Tesliću, a preko nje i u hotel „Bistrica“ na Jahorini, spreman je da preuzme i preduzeće „Napredak“ iz Bijeljine.

Foto: Capital

„Napredak“ je preduzeće registrovano za trgovinu na malo i iznajmljivanje i upravljanje nekretninama.

Osnovni kapital firme „Napredak“ iznosi 2,5 miliona maraka, a Ćurčić je trenutno vlasnik 25,84 odsto od ukupnog broja akcija.

Kako bi preuzeo to akcionarsko društvo, sa njim zajednički djeluje još pet akcionara, Dušan Lazarević koji ima 25,08 odsto akcija, Miloš Ćurčić sa 15,94 odsto akcija i Milorad Tukić koji posjeduje 13,40 odsto akcija u akcionarskom društvu „Napredak“. Tu su i Stanislava Iljić Perek sa 6,88 odsto akcija i firma ,,LD“ Bijeljina sa 4,78 odsto akcija.

Ćurčić zajedno sa nabrojanim akcionarima posjeduje 91,95 odsto akcija u „Napretku“ i nudi svim akcionarima otkup akcija.

„Ponudilac se obavezuje da će kupiti svaku akciju koja daje pravo glasa u Skupštini emitenta. Za svaku akciju Ponudilac se obavezuje da će platiti iznos od 1,44 KM. Ponudilac se obavezuje da će platiti cijenu navedenu u ovoj ponudi za sve deponovane akcije u roku od 10 dana od dana isteka roka važenja ponude“, navedeno je u Ponudi za preuzimanje.

Ćurčić je za potrebe kupovine akcija obezbijedio 289.905 KM kao depozit sa posebnom namjenom za plaćanje deponovanih akcija u postupku preuzimanja.

Iako u ponudi učestvuje šest akcionara zajedno, deponovane akcije u postupku preuzimanja dijeliće se samo između Ćurčića i Lazarevića, u omjeru pola-pola.

Kako preduzeće uspješno posluje, ostvaruje profit i dijeli dividendu, Ćuričić je naveo da mu je cilj i namjera „dalje ukrupnjavanje vlasništva uz zadržavanje postojeće djelatnosti emitenta, te povećanje iznosa dividende kroz ostvarivanje upravljačke funkcije, obezbjeđivanje stabilanog i dugoročanog rasta prihoda i profita“.

„Ponudilac nema namjeru mijenjati osnovnu djelatnost i sjedište društva, a broj zaposlenih će se uvećavati zavisno od obima poslovanja!“, navedemo je u ponudi.

Rok važenja ponude za preuzimanje je 30 dana, računajući od danas, a akcionar koji želi da prihvati ponudu dužan je da akcije deponuje kod depozitara.

„Sloboprom“

Ćurčić je vlasnik kompanije „Sloboprom“ koja je osnovana u Lončarima 1990. godine i jedan je od trgovačkih lidera u oblastima veleprodaje i maloprodaje bijele tehnike i peći na čvrsto gorivo. Zastupnik je poznatih brendova, bavi se i maloprodajom tekstila i obuće kroz modne linije „Bata“, „Navigare“ i „Tom Tailor“.

U oblasti građevine bavi se izgradnjom i rekonstrukcijom objekata, a u vlasništvu „Sloboproma“ su i tržni centari „Emporium“ u Banjaluci i Bijeljini, Robna kuća Modriča, „Sloboprom's“ Brčko. U sastavu firme posluju i hoteli „Jelena“ u Banjaluci i Brčkom, te „Ruski dom“ na Jahorini.

„Sloboprom“ je u posljednje dvije godine kupio četvrtinu akcija „Banje Vrućice“ u Tesliću, koja je zatim kupila hotel „Bistricu“ na Jahorini.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!