Capital.ba

Skupština “Željeznica RS”: Gangsteri su bolji, jedini spas nezavisna istraga

19.07.2019. / 9:30

BANJALUKA – Manjinski akcionari “Željeznica Republike Srpske” (ŽRS) i na jučerašnjoj Skupštini akcionara u Banjaluci su glasali protiv ili su bili uzdržani prilikom usvajanja tačaka dnevnog reda – ali ponovo su preglasani.

Željeznice RS skupština

Bez njihovih glasova usvojeni su, između ostalog, izvještaji za prošlu godinu: o radu Odbora za reviziju ŽRS, radu Nadzornog odbora, finansijski izvještaj preduzeća, te odluka o raspodjeli dobitka. Usvojen je i izvještaj nezavisnog revizora o radu ŽRS, iako je preduzeću dao mišljenje sa rezervom, prenosi portal MojaBanjaluka.info.

Mali akcionari su ponovo upozorili da su oštećeni, da se preduzeće konstantno uništava, umanjuje njegova vrijednost, pa samim tim i vrijednost njihovih akcija.

Pobunili su se i što goruća pitanja nemaju kome da postave. Izvještaj Odbora za reviziju i Nadzornog odbora došli su da prezentuju novi članovi, koji prošle godine nisu učestovali u radu ovih tijela. Oni nisu imali odgovore na pitanja malih akcionara, ili su ih vješto izbjegli.

Mali akcionari su ostali uskraćeni za najvažniji odgovor – da li su članovi Nadzornog odbora i Odbora za reviziju uopšte konstatovali propuste u radu preduzeća i zašto nisu reagovali i zaštitili njegove interese?

Srdić: I kod gangstera ima reda, ovo nigdje vidio nisam

Jedini način da se zavrzlama oko “Željeznica RS” i uništavanja kapitala riješi jeste nezavisna istraga dešavanja u preduzeću, smatra mali akcionar Stevo Srdić, koji ima najviše manjinskih akcija.

Srdić je iz Popovca kod Čelinca, u Kanadi živi već 60 godina, a Skupštini akcionara je prisustvovao prvi put. Dešavanja oko ŽRS opisao je riječima „pala kruška među lopove“.

“Nikada, nigdje, ni u jednoj zemlji i zakonu nisam vidio ovakvo ponašanje, da se umanji vrijednost akcija malih akcionara. Ni jedna politička partija partija nema pravo da odlučuje o vrijednosti mojih akcija, to je samo po sebi nezakonito. I među gangsterima ima reda, a ovo, ovo nigdje nisam vidio”, izjavio je na sjednici Srdić.

Pojašnjava da je poslije rata, iz patriotskih razloga, u “Željeznice RS” uložio 600.000 dolara, a onda je, tvrdi, dobio pismo da njegove akcije vrijede 20 dolara.

Smatra da u ŽRS nema rješenja sve dok se ne osnuje komisiju koja će istražiti poslovanje preduzeća i konačno dokazati odgovornost pojedinih ljudi, inače se sve svodi na rekla – kazala.

“Istraga se mora provesti, ali neutralna istraga. Ja ću naći internacionalnu komisiju koja će pregledati sve te papire”,  poručuje Srdić.

Dodaje da će sav novac od akcija koji naplati, uložiti u rodni Popovac, ali se boji da uskoro neće imati šta donirati.
Prijetnje krivičnim prijavama

Predsjednik Udruženja malih akcionara “Željeznica RS” Tomo Pančić je na početku tražio skidanje pet tačaka sa dnevnog reda, među kojima i izvještaj o radu ŽRS. Tvrdio je da je taj izvještaj falsifikovan, i zaprijetio je krivičnom prijavom, ako ipak bude razmatran.

Pojasnio je da je u finansijskom izvještaju o radu ŽRS iz prošle godine navedeno da obaveze “Željeznica” prema Vladi za 2017. godinu iznose 79 miliona, glavnice, a za 2018. godinu 94 miliona KM, te preduzeće svake godine ima od 16 do 18 miliona redovnih kamata prema Vladi RS.

“Ovdje nisu navedena 142 miliona duga Vlade RS prema “Željeznicama RS” na ime poreza. Mi smo taj dug usvojili još 2011. godine i nikada se ni u jednom finansijskom izvještaju ne spominje. Svi ovi izvještaju o radu preduzeća su falsifikovani. Upozoravam vas da to ne činite, jer ćete dobiti krivične prijave”, rekao je Pančić.

Pančić: Nije ŽRS protočni bojler za pljačku

Zbog zahtjeva za izmjenu dnevnog reda Pančić se sukobio sa Vesnom Vožni, predstavnicom akcijskog fonda i fonda za restituciju, koja je rekla da on nema pravo tako mijenjati dnevni red i da ona o tome ne želi ni da glasa.

“Gospođo draga, imaš jednu krivičnu prijavu, sada ćeš dobiti drugu. Jel vi mislite da je Željeznice RS, i sva javna preduzeća protočni bojler za pljačku Vlade RS”, upitao je Pančić.

Vožni je optužio da učestvuje u kriminalu “Željeznica RS”, u ime Vlade RS i nadležnog ministarstva, na šta mu je ona odgovorila da učestvuje i on, iako je mali akcionar.

Na njegovu prijetnju novom tužbom protiv nje, Vožni je dogovorila: “Odlično!“

Izgubljeni skoro svi sporovi

Mali akcionari su upozorili da su direktno oštećeni jer je preduzeće isplatilo 15 miliona KM za radnička potraživanja, ali i onim radnicima koji nisu ni tužili preduzeće. Na izgubljene sporove je isplaćeno čak 1,6 miliona KM, a bilo je planirano 250.000 KM.

“`Željeznice RS` su imale pravnika da popune okružni sud, a izgubljen je skoro svaki spor. Ko će to da nam objasni?”, pitaju akcionari.

Ostatak teksta pročitajte na linku MojaBanjaluka.info – Gangsteri su bolji, jedini spas nezavisna istraga – Srdić: Dodikova ekonomska politika je „teribl“.

MojaBanjaluka.info

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Skupština “Željeznica RS”: Gangsteri su bolji, jedini spas nezavisna istraga

  1. Costa.Costacurta

   Vlada Republike Srpske za 12 godina nije uspjela da rijesi problem zeljeznica,da vas podsjetim radi se o otprilike 100 kilometara pruge i dvije lokomotive iz pedesetih godina proslog vijeka a vlast je zaposlila 5 hiljada radnika/neradnika kao da su u pitanju zeljeznice Francuske.

  2. Costa.Costacurta

   Uskoro ce i elektroprivreda u stecaj i tamo ima oko 6 hiljada viska zaposlenih radnika samo pregradjuju kancelarije i izmisljaju nova radna mjesta.

  3. Pero

   > “Nikada, nigdje, ni u jednoj zemlji i zakonu nisam vidio ovakvo ponašanje”
   > “I među gangsterima ima reda, a ovo, ovo nigdje nisam vidio”
   > “Jel vi mislite da je Željeznice RS, i sva javna preduzeća protočni bojler za pljačku Vlade RS”

   Sa ovakvim nivoom komunikacije u diskusiji, kako postići bilo kakav sporazum u bilo kojoj komunikaciji? Bilo to o akcijama ŽRS ili ko treba sljedeći da vodi djecu u vrtić.

  4. Realan

   Neradnici Željeznice primaju tople obroke veće od minimalnih penzija, regrese itd. A da bi im sve to isplatili Vlada uzima kredit 65 milions na 30 godina koji će otplaćivati i naši unuci. Pošto nemaju što da rade oni izmišljaju povrćanja pkate i tužbe koje korumpirano sudstvo presuđuje u njihovu korist. Polivija, školstvo i drugi nemaju ni regres ni topli obrok. SRAMOTA