Capital.ba

Sindikat Alumine: Podrška menadžmentu koji radi na razvoju fabrike

09.01.2017. / 12:47

ZVORNIK, Sindikat metalske industrije i rudarstva kompanije “Alumina” iz Zvornika podržaće svakog sadašnjeg i budućeg menadžera, vlasnika ili suvlasnika za koga procijeni da mu je u prvom planu opšti interes, odnosno da kompanija radi i da se razvija.

“Radnici hoće da rade u kompaniji kakva je `Alumina` sada, a ne u fabrici kakva je bila prije četiri godine, jer žele sigurnost za svoja radna mjesta i za svoje porodice, žele svijetlu budućnost za svoj grad i svoju Republiku”, saopšteno je danas iz ovog sindikata.

Podsjećajući da se uskoro očekuje presuda u sporu sa litvanskom Ukio bankom, u kojoj se radi o kreditu od oko 155 miliona KM i za koji je, kako se tvrdi, data u zalog određena imovina Fabrike glinice “Birač”, a time i njenih kćerki-firmi kao što je “Alumina”, Sindikat ove kompanije ukazuje na činjenicu da taj novac nije završio u fabrici i da od njih nikakvu korist nisu vidjeli ni radnici “Birča” ili “Alumine”, a ni grad Zvornik, ni Republika Srpska.

Sindikat metalske industrije i rudarstva “Alumine” u saopštenju navodi da je to bila klasična prevara u kojoj se okoristila ekipa iz Litvanije.

“Sindikat kompanije neće i nema pravo da se miješa u rad pravosudnih organa, ali očekuje da će se u obzir uzeti svi relevantni dokazi i činjenice, te da će nadležni sud donijeti presudu u kojoj neće oštetiti svoj narod i svoju državu”, navodi se u saopštenju.

Stav Sindikata je da se ni po koju cijenu ne smiju pokvariti teško stečene pozicije i izgubiti sve ono što je u kompaniji postignuto i napravljeno u prethodne tri godine.

“Uvijek treba imati u vidu u kakvom je položaju bila `Alumina` početkom 2013. godine, koliko bi njena porcijenjena vrijednost bila tada, a u kakvoj poziciji je sada od kada radi bez uplitanja remetilačkih faktora sa strane”, kaže se u saopštenju.

Sindikat ističe da će svakako voditi računa o svemu šta se dešava i šta može da nanese štetu njenom poslovanju i gdje god bude mogao da utiče Sindikat će uticati i nastojati da se eventualna šteta ne desi.

“Ako smo već dokazali da znamo i možemo, onda bar zbog naših porodica nemamo pravo da se odričemo rezultata svoga rada, znanja i umijeća. Nemamo pravo da ne branimo to što smo izgradili i što još uvijek gradimo i gradićemo u našem gradu i našoj Republici”, poručuju iz Sindikata.

Radnici kompanije “Alumina” su i tokom 2016. godine zajedničkim radom sa menadžmentom bili nosioci procesa obnavljanja fabrike u smislu njene modernizacije i proširenja njenog proizvodnog asortimana.

“Ovaj proces je započet krajem 2013. godine i još traje, a kako stvari stoje, njegov puni zamah očekuje se u ovoj godini”, navodi se u saopštenju i dodaje da, imajući u vidu stanje u kome se nalazila kompanija u trenutku proglašenja stečaja “Birča”, te njeno današnje stanje, radnici su svakako zadovoljni.

Sindikat navodi da se sada ne duguje nijedna plata niti regres i da “Alumina” sve obaveze prema penzijskim, socijalnim i zdravstvenim fondovima, i naravno svojim radnicima, izmiruje u cijelosti i na vrijeme, dok istovremeno broj radnika iz godine u godinu raste, tako da je krajem 2016. godine kompanija imala oko 1.350 zaposlenih.

“Sa prosječnom neto platom od oko 1.000 KM, radnici `Alumine` imaju značajan uticaj na opšte stanje u gradu Zvorniku, ali je taj uticaj minoran u odnosu na uticaj same kompanije koja je, kada radi i proizvodi, sigurno glavni zamajac privrednog razvoja cijele regije, pa i šire”, kaže se u saopštenju Sindikata.

Podsjećajući da su predstavnici Sindikata svjesni ove uloge “Alumine”, ali i svoje uloge u njenom funkcionisanju, u saopštenju se navodi da je u posljednjih par godina postalo svima jasno da se ni na koji način ne smije ugroziti rad fabrike, da se moraju podržavati zdrave ideje i njihovi kreatori, a da se, istovremeno, kroz timski rad menadžmenta i radnika osvajaju novi proizvodi i nova tržišta.

Sindikat metalske industrije i rudarstva “Alumine” smatra da se stečeno uzajamno povjerenje menadžmenta i radnika treba dograđivati još više, jer je budućnost zagarantovana samo ako svi zajedno doživljavaju “Aluminu” kao svoju drugu kuću.

Sindikat u saopštenju, koje je potpisao predsjednik Radenko Smiljanić, ističe da je svjestan pod kakvim pritiskom se nalaze i rade vodeći ljudi u menadžmentu fabrike, imajući u vidu situaciju u okruženju.

“Pokazalo se da fabrika, kada struka i znanje dođu do izražaja, odlično može da funkcioniše i ostvaruje profit, ali je zato, nažalost, postala meta za mnoge `biznismene` koji bi da unesu svoj lični uticaj i podrede je vlastitom interesu, na šta je Sindikat `Alumine` i ranije ukazivao i bio jasan da na takva mešetarenja neće pristati, jer podržava samo menadžment kome je stalo da fabrika radi i ostvaruje profit na dobrobit radnika i društvene zajednice”, navodi se u saopštenju.

Sindikat metalske industrije i rudarstva “Alumine” radnicima, menadžmentu i svim građanima čestita Dan Republike Srpske, sa željom da se svaki naredni praznik dočekuje u zajedništvu i jedinstvu na putu progresa i uspjeha, sa boljim radnim rezultatima i većim radničkim standardom. Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!