Capital.ba

Seminar: Dobro korporativno upravljanje osnov poslovnog uspjeha

11.09.2007. / 15:10

BANJA LUKA, Standardi korporativnog upravljanja u BiH se ne primjenjuje u dovoljnoj mjeri, a razlog je I što smo izašli iz jednog sistema koji se zasnivao na radničkom samoupravljanju, ali gdje je bila kontrola poslovanja od strane državnih institucija, rekao je danas direktor Banjalučke berze Milan Božić.

Božić je u izjavi novinarima u pauzi seminara na temu “Korporativno upravljanje” koji se održava u Banjoj Luci, istakao da se i ovakvim seminarima želi ukazati kompanijama na prednosti korporativnog upravljanja i za ekonomska kretanja na berzi.

“Izašlo smo iz jednog takvog sistema u akcionarsko društvo pri čemu još uvijek nismo identifikovali odgovornosti menadžmenta prema vlasnicima”, kazao je Božić, ukazavši da je problem i to što još uvijek nije razvijen sistem kontrole poslovanja kompanija i revizije njihovog rada.

Postoji veći broj faktora koji utiču na činjenicu da korporativno upravljanje na prostoru BiH nije dovoljno razvijeno, zbog čega je prvenstveno neophodno nastaviti edukaciju u kompanijama kako bi se ukazalo na važnost takvog vida upravljanja, ocijenio je Almir Mirica, izvršni direktor Sarajevske berze za sektor trgovine i razvoja.

Jedan od tih faktora je i proces tranzicije, koji na našem prostoru nije dovršen, a u činjenica je i da u BiH ne postoji tradicija korporativnog upravljanja kompanijama, kazao je.

“Mi smo veliki dio razvoja preskočili i krenuli odmah sa tržišnom ekonomijom, bez potrebnog procesa prilagođavanja. Mentalitet menadžmenta je najzaslužniji faktor da je nivo korporativnog upravljanja još uvijek nizak”, kazao je Mirica.
Ističići da je BiH na niskom nivou u regiji kada je u pitanju korporativno upravljanje, Mirica je ukazao i na razliku u primjeni korporativnog upravljanja kada su u pitanju zemlje
regije i razvijenog svijeta.

Korporativno upravljanje predstavlja novi koncept poslovanja i zbog toga zahtijeva postojanje zakonske regulative koja će postaviti određene standarde u pitanju transparentnosti, dostupnosti pouzdanih i relevantnih informacija i pokazatelja sa tržišta kapitala, izgraditi povjerenje u tržište kapitala i spriječiti zloupotrebu prava akcionara.

O ovoj temi govorili su, između ostalih, Sanjin Arifagić ispred Međunarodne finansijske korporacije – IFC, te Leonardo F. Peklar, predsjednik Upravnog odbora “Sociusa” Slovenija, koji je istaknuo da ukoliko se prihvataju pravila korporativnog poslovanja otvaraju se mogućnosti za veći dolazak investitora što je važno za akcionare, menadžere i zaposlene, kao i tržište.

Peklar je kazao da je korporativno upravljanje u firmama važno i za razvoj države kojoj će uspješne firme plaćati poreze pri čemu se razvija i sama zemlja.

Seminar je namijenjen generalnim direktorima, finansijskim direktorima, pravnicima akcionarskih društava, članovima nadzornih i upravnih odbora akcionarskih društava u BiH, predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti, predstavnicima institucija tržišta kapitala, međunarodnih organizacija, predstavnicima medijskih kuća i svima koji žele unaprijediti svoje poslovanje.

Organizatori seminara su Centar za poslovnu edukaciju i preduzetništvo “Proeduca” iz BiH i slovenski “Socius”.

Share Tweet Preporuči

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Seminar: Dobro korporativno upravljanje osnov poslovnog uspjeha

  1. veljko

   Konstatacije u članku su potpuno utemeljene.Ko prvi shvati značaj korporativnog upravljanja prvi će izaći na zelenu granu.Pored edukacije menadžmenta treba edukovati i akcionare, prije svega u smislu njihovih prava,i posebno, zakonskom regulativom zaštititi manjinske akcionare.
   Menadžeri misle da sve znaju,i rezultat je propadanje firmi bez posledica za njih.Neznanje i niski moral menadžmenta jednako je propast i firme i akcionarskog kapitala.