ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Savanović: Isplaćen dio naknada, pa nema osnove za tužbu sidikalaca ŽRS

Objavljeno u OSTALO

DOBOJ, Generalni direktor “Željeznica Republike Srpske” /ŽRS/ Dragan Savanović rekao je da su danas radnicima uplaćena sredstva za naknade troškova prevoza za januar i februar, kao i topli obrok za mart, te da više nema osnova da sindikati podnesu tužbe protiv preduzeća zbog bojazni od zastare potraživanja.

“U skladu sa prilivma i u narednom periodu svakako ćemo izmirivati svoje obaveze”, rekao je Savanović novinarima, tokom pauze današnje sjednice sa predstavnicima Nadzornog odbora i osam sidikalnih organizacija koje djeluju u okviru preduzeća.

On kaže da se trenutno ne može govoriti o pevaćanju plata iz redovnih primanja, koja su za planirani period prepolovljena usljed remonta u zeničkoj željezari.

Savanović je najavio da će, zbog tehničkih problema, poziv radnicima za dobrovoljni odlazak i sporazumni prestanak radnog odnosa u 2018. godini biti produžen za još sedam dana.

“Zbog različitih tumačenja, zajedničaka je ocjena i Uprave i sindikata da radnici nisu imali dovoljno vremena i argumenata da se odluče”, naveo je Savanović i poručio da saglasnost na odlazak radnika daje isključivo Uprava, a “ne šefovi radnih jedinica”.

On je podsjetio da je visina naknade za dobrovoljni odlazak usaglašana sa sindikatima uz saglasnost sa Vladom Srpske, Ministarstvom rada i boračko- invalidske zaštite Srpske, te Svjetskom bankom i da se do sada po tom osnovu prijavilo 104 radnika.

Savanović je rekao da se do kraja juna broj radnika u ŽRS treba svesti na 2.600, a do kraja godine na 2.500.

On očekuje da će do kraja godine biti penzionisano 80 radnika i da će biti ispoštavan plan ukupnog broja zaposlenih u ŽRS,a u sklad u sa dinamikom restrukturisanja.

Savanović očekuje da će smanjenje radnika povećati i operativni iznos preduzeća.
Predsjednik Samostalnog sindikata transportne djelatnosti Zlatko Marin kaže da isplatom dijela nadoknada, sidnikati odlažu tužbu do daljeg.

Komentarišući povećanje plata koje su najavili predsjednik Vlade Željka Cvijanović i predsjednik Srpske Milorad Dodik, on je ocijenio da se “po tom osnovu neće vratiti ni trećina iznosa koji je u prethodnom periodu oduzet radnicima”.

Marin je najavio da će sidnikalne organizacije do kraja godine sačekati da li će doći do povećanja plata ili će pristupiti sidikalnoj borbi djelovanja.

Na današnjem sastanku razgovara se i o naknadama za prevoz, toplim obrocima, povećanju plata, dvostrukoj primjeni Pravilnika o radu i Kolektivnog ugovora koji je stavljen van snage, te isplaćivanju plate po ugovoru o radu.

U okviru preduzeća “Željeznice Republike Srpske” djeluju Sindikat željezničara, Samostalni sindikat mašinovođa, Samostalni sindikat saobraćajno-transportne djelatnosti, Samostalni sindikat održavanja šinskih vozila, Sindikat radnika infrastrukture Doboj, Sindikat radnika infrastrukture Banjaluka, Sindikat mašinovođa Banjaluka, te Nezavisni sindikat željezničara Republike Srpske. Srna

Ključne riječi:  , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

  Komentariši

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  (obavezno)

  Pravila komentarisanja

  Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

  A- A A+