Capital.ba

Šansa za male i srednje preduzetnike u BiH

17.10.2015. / 6:20

posao 1SARAJEVO, BANJALUKA, Mala i srednja preduzeća u BiH, kao i oni koji bi da krenu put biznisa, dobiće šansu da ubrizgaju novo pogonsko gorivo.

Savjet ministara BiH je, naime, utvrdio prijedlog sporazuma između Evropske unije i BiH o učešću BiH u programu Unije “Konkurentnost preduzeća i malih i srednjih preduzeća (COSME) (2014 – 2020)”, te je usvojen izvještaj o obavljenim pregovorima sa Briselom.

Na ovaj način, kako je precizirano nakon sjednice Savjeta ministara BiH, malim i srednjim preduzećima će se omogućiti pristup fondovima za razvoj i konsolidaciju, kao i novim preduzetnicima koji pokreću biznis.

Prvenstveno se to odnosi na mlade i žene koje se suočavaju s poteškoćama u uspostavljanju vlastitog poslovanja.

Budžet COSME programa za sedmogodišnje razdoblje od 2014. do 2020. godine iznosi oko 2,3 milijarde evra, a Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa dostaviće prijedlog sporazuma Predsjedništvu BiH u dalju proceduru, dok je za bh. potpisnika predložen ministar Mirko Šarović.

Agencije za mala i srednja preduzeća u RS i FBiH pozdravljaju ovu informaciju, jer će, kako ocjenjuju, značajno olakšati put za razvoj ove grane privrede.

Marinko Đukić, direktor Agencije u RS, kaže za “Nezavisne” da će učešće u ovom programu omogućiti punu operativnost u Evropskoj mreži preduzetništva RS (EUNORS) koja je formalno primljena u članstvo Evropske mreže preduzetništva u oktobru prošle godine.

“EUNORS čini konzorcijum na čijem je čelu Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća, a čine ga još Privredna komora RS, Inovacioni centar Banjaluka i univerziteti u Banjaluci i Istočnom Sarajevu. Pristup sredstvima iz ovog programa omogućiće Evropskoj mreži preduzetništva RS realizaciju čitavog niza aktivnosti čiji je krajnji cilj jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u RS”, napominje on.

To su, kako precizira, informacije o propisima i preporukama EU, mogućnostima koje nudi tržište EU i drugih zemalja članica mreže, programima i fondovima EU namijenjenih malim i srednjim preduzećima, posredovanje u transferu novih tehnologija i znanja, promociji MSP na ino-tržištu, poslovno povezivanje, a učešće u programu COSME otvara mogućnosti malim i srednjim preduzećima i za podršku u realizaciji drugih projekata.

Nakon što su, podsjetimo, zastupnici Evropskog parlamenta odobrili novi COSME program, s ciljem da se olakša i poboljša pristup finansijama i tržištima za mala i srednja preduzeća i stvore povoljni uslovi za rast i stvaranje novih preduzeća, pojašnjeno je da će se od iznosa 2,03 milijarde evra ulagati najmanje 60 odsto za rizični kapital i kreditne garancije za mala i srednja preduzeća.

Ostali dijelovi programa će se fokusirati na pomaganje državnim tijelima da smanje birokratiju i olakšavanje pristupa tržištu malim i srednjim preduzećima, a COSME program s istraživačkim programom “Horizon 2020”, zamijeniće program za konkurentnost i inovacije – CIP te na taj način podržati sve vrste malih i srednjih preduzeća.

Preciznije gledano, “Horizon 2020” će se fokusirati na početnike, a COSME na njihov rast. Nezavisne novine

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!