Capital.ba

Rusija gomila poluge: Bolje zlato nego dolari

14.10.2017. / 14:00

MOSKVA, Centralna banka Rusije ovih dana neviđenom brzinom kupuje zlatne polugePrema riječima argentinskog finansijskog stručnjaka Gabrijela Rubinštajna, ta politika ima za cilj zaštitu ruske ekonomije u slučaju krizne situacije, uključujući i protiv američkih manipulacija u vezi sa dolarom.

Zemlje skladište zlato iz strateških i odbrambenih razloga. Na primer, u slučaju da su odnosi između naroda ugroženi i njihova valuta izgubi svoju vrednost“, rekao je za finansijski konsultant i bivši predstavnik Centralne banke Argentine Gabrijel Rubinštajn.

U toj situaciji zlatne rezerve bile bi osnova za novu valutu ili druga vrijedna sredstva u budućnosti.

“Zlato, taj večni izvor finansija, ima stvarnu vrednost u poređenju sa drugim finansijskim sredstvima. Ruske vlasti smatraju da je bolje imati više zlatnih resursa nego dolara. Hipotetički govoreći, ako Rusija drži tone američkih dolara, a SAD žele da nanesu štetu njenoj ekonomiji, to bi bilo moguće kroz manipulacije valutom“, ističe Rubinštajn i dodaje da je zlato garant protiv takvog scenarija.

Centralna banka Rusije značajno je povećala tempo otkupa zlata. U periodu od januara do septembra 2017. godine, Centralna banka je kupila 4,2 miliona unci (oko 130 tona) tog dragocenog metala u vrikednosti od više od pet milijardi dolara, što je za 15 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Centralna banka, prema stanju od 1. oktobra, ima 73,6 milijardi dolara u rezervama, u poređenju sa 65,5 milijardi dolara od prije godinu dana.

Rusija je povećala nabavku plemenitih metala nakon što su joj Sjedinjene Američke Države i Evropska unija uvele sankcije posle referenduma na Krimu i početka oružanog sukoba na istoku Ukrajine 2014. godine. Od tada je, prema podacima Svjetskog saveta za zlato, Centralna banka Rusije svojim zlatnim rezervama dodavala oko 100 tona na svakih šest mjeseci, što je više nego što kupuje bilo koja druga centralna banka na svijetu.

Trenutno je Rusija sedma zemlja na svijetu po količini zlata, a ako se nastavi trenutni tempo njenog otkupa zlata, verovatno će skočiti na šesto mjesto, čime će nadmašiti Kinu sa trenutnim rezervama od 1.842 tone.

Tokom protekle decenije, Centralna banka Rusije promijenila je svoju politiku upravljanja zlatom i deviznim rezervama, koja uključuje smanjenje učešća evra sa 40 na 26 odsto i povećanje svojih zlatnih rezervi sa osam milijardi dolara na 73,6 milijardi dolara, prema stanju od 1. oktobra ove godine. Sputnik

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Komentari na članak: Rusija gomila poluge: Bolje zlato nego dolari

 1. DIPLOMSKI RAD VUČIĆA
  Odmah se videlo da se Vučić deklarisao samo kao veliki srpski izdajnik i neprijatelj, i jasno se videlo da je sve što je radio radio je protiv interesa srpskog naroda. Neću pominjati istorijsku pljačku Srbije, već samo izdaju Kosova i Metohije. Samo je tu Vučić dobio čistu 10-ku, ali i diplomu najvećeg’ srpskog izdajnika. On još uvek vrlo prkosno stoji iza te diplome, ali ide vreme kada će morati da sedne na optuženičku klupu i da odgovara za izdaju i Srbije i srpskog naroda.
  Mi Srbi dobro znamo da je Aleksandar Vučić sumanuto trčao u Brisel da pregovara o
  temi čija li je naša kolevka, odnosno čije je Kosovo i Metohija. Rezultati tih pregovora upućuju da je on izvršio diverziju na našu zemlju. Vučić je u Briselu tajno i protivustavno potpisao predaju Kosova Albancima. To je tajna za koju Vučić misli da će ostati tajna, paje to stavio pod ŠEŠIR.
  Tvrdim da se grdno vara…
  Na veliku srpsku nesreću, Vučić je u Briselu od tih srbomrzaca (krišom) dobio i skriptu za
  njegov diplomski rad, a tema je: „Kosovo kao suverena država“ u UN-a. Po povratku u Srbiju on je prilegao na rad, i postupno ali „uspešno“ korak po korak pred našim očima je stvarao Kosovsku državu. Počeo je od temelja znači od; granice, vlade i na kraju priznanja te države. Kad je sve to završio, zatrebalo mu je još da (žvajzne) pečat i da to sve lepo preda baki Merkel. I vidi paradoksa baš tu je izbio čitav problem, Srbi drže taj pečat i neće da mu dozvole da overi svoj “diplomski rad”. A Vučic je obećao da će svoj završni rad overiti i traženom šajkačom.
  Tako je ta baba Švaba zajebala ovog Vučića, on je predao Kosovo a od EU-e nikad ništa.
  Uvidevši to Vučić je počeo polako da pere izdajničke ruke. Ne znam da li iz zdravstenih
  razloga ili iz namere on je odmah zaboravio da su on Dačić i Đurić glavni neimari kosovske države. Odmah se bacio na prozivanje nekih izmišljenih izdajnika, pa me čudi zašto ih ne pohapsi i strelja jer su to zaslužili, umesto toga on im prašta iako pominje i zna koji su ti izdajnici. Biće da samo dezavouiše.
  Ali pošto je Kosovo naša gruda, mi smo dobro i pomno pratili šta on radi sa Kosovom. I svi smo videli da je Vučić ubacio Srbe u prvu Kosovsku vladu, koji još sede tamo. On je povukao vojsku, miliciju i upravu sa Kosova i Metohije. Na kraju je predao Gazivode, rudnik Trepču i Obilić. Od njegovog vremena mi vadimo pasoš da bi smo se prekrstili u Gračanici.
  Vučić ne govori da je prekršio i (svetinju) Srpski ustav dok je to radio. To su za njega bile sitnice znste. Znate šta sad radi!? Sada moli te Šiptare da skinu te takse, a zauzvrat da im javno sa (šajkačom) definitivno preda Kosovoo.
  Trenutno sprema još jednu veliku obmanu Srba, traži da i oni budu saučesnici u izdaji
  Kosova. Zasad je stanje povuci potegni…
  Tako nam naš dragi Vučić upade u još veću psihičku depresiju, ali nastavi da uništava
  Srbiju. I odmah posle toga lupi: “Svi Srbi znaju da je Kosovo potpuno izgubljeno”, ali nereče da je on izgubio-predao Kosovo Albancima a ne Srbi. Brisel je i dalje „pandorina kutija“ koja nesme da se otvori. Ali „Ide dan Vidovdan“ kad ćemo sve saznati, crni Vučiću!? To je tajna o
  kojoj niko još ne govori!? Nije se tamo išlo na čašu belog’ vina!? Ali polako…
  Što se tiče Albanaca oni zadovoljno trljaju muda, jer im je lično Vučić stvorio još jednu ali
  bogatu državu. Oni sada mirno sede, ćaskaju i čekaju na srpskog izdajnika da makar i sam overi taj svoj „diplomski rad“. To je ono: „Kad je bal nek’ je bal“. Vučić je “BEG” u Srbiji koji je stvorio anarhiju kako bi bio u svemu prvi i najjači, a posebno u uništenju Srbije.. „On pali i žari“. Bez obzira što je Srbija potpuno uništena, ako još ne znate ko je donosio sve te odluke
  u Srbiji, moram vam reći da je to Aleksandar Vučić. Zapamtite već jednom Vučić je u Srbiji pravi tata-mata ili dar-mar.
  Suma sumaru, lično Vučić je samo uz upotrebu autokratije, asistencije EU, akrobacije i mimikrije stvorio na našoj teritoriji Albancima super super državu.
  Sada očekujem da će predvodnik i izdaje i pljačke Srbije kao i svi njegovi saborci po utvrđenju krivice ostatak života provesti na zasluženoj robiji, mislim na ćelije…
  Šta čeka i gde je taj sud neznam!? Neznam!?
  Toliko.
  P: Slavko Jakovljević
  iz Bogutovca.