Capital.ba

RUGIP odbija suspendovati optužene funkcionere

08.02.2018. / 8:00

– Zakon: Služenici se udaljavaju sa radnog mjesta ako je protiv njih potvrđena optužnica za krivično djelo u obavljanju njihovih poslova
–  RUGIP: Deurić se očigledno ne tereti za radnje u vršenju njegovih poslova i zadataka
 – Jokić: Ne stoji obrazloženje RUGIP-a, jer je zakon jasan

BANJALUKA – Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIP) RS nije udaljila sa radnog mjesta četiri službenika kojima se sudi za zloupotrebu položaja kojom je grad Banjaluka oštećen za milionski iznos, iako je po Zakonu o državnim službenicima to obavezna učiniti, saznaje portal CAPITAL.

Резултат слика за rugip

U Okružnom sudu u Banjaluci ove sedmice je počelo suđenje pomoćniku direktora za osnivanje i održavanje katastra nepokretnosti Geodetske uprave RS Aleksandru Deuriću, šefu područne jedinice GU Banjaluka Draganu Gruloviću i višim stručnim saradnicama Doris Kremenović i Željki Milinković koji su optuženi za zloupotrebe službenog položaja u predmetima „Naš dom“ i „Građa“, te trgovinu uticajem u predmetu „Varnica Marija“.

Iako je Zakonom o državnim službenicima predviđeno da se državni služenici udaljavaju sa radnog mjesta ukoliko je protiv njih potvrđena optužnica za krivično djelo u vršenju njihovih poslova i zadataka, u RUGIP-u tvrde da službenike nisu udaljili, pravdajući to da „oni više nisu na pozicijama na kojima su bili kada su počinjene zloupotrebe na za koje se terete“.

Međutim, član 74 Zakona je više nego jasan, u ovakvim slučajevima službenici moraju napustiti javnu instituciju.

„Državni službenik se udaljava iz republičkog organa uprave ako je potvrđena optužnica za krivično djelo učinjeno u vršenju njegovih poslova i zadataka ili ako se državni službenik nalazi u privoru“, piše u zakonu.

RUGIP: Službenici rade poslove koji nisu u vezi sa optužnicom

U RUGIP-u navode da se Aleksandar Deurić tereti za radnje koje je počinio u vršenju poslova direktora, a po pisanom ovlašćenju tadašnjeg direktora Uprave Miloša Komljenovića.

Сродна слика„Riječ je o poslovima iz imovinsko-pravnog sektora kojim rukovodi pomoćnik direktora Ćana Babić. Kako je Deurić pomoćnik direktora za osnivanje katastra nepokretnosti koji nije vezan za imovinsko-pravne poslove i ne mijenja sadašnjeg direktora Uprave, on je vraćen na poziciju na koju je imenovan rješenjem Vlade RS. Imenovani se očigledno ne tereti za radnje u vršenju njegovih poslova i zadataka“, tvrde u RUGIP-u.

Slična opravdanja u Geoderskoj upravi imaju i za ostale svoje službenike koji se sumnjiče za milionske zloupotrebe.

Tako navode da se Dragan Grulović tereti za radnje na radnom mjestu šefa Područne jedinice Banjaluka, dok je sada raspoređen na druge poslove i zadatke izvan te organizacione jedinice, i to poslove i zadatke koji nisu u vezi sa predmetom optužnice.

„Doris Kremenović se tereti za radnje počinjenje na mjestu koordinatora za imovinsko-pravne poslove u Područnoj jedinici Banjaluka na koje je bila privremeno raspoređena, a ne radnje na stalnom radnom mjestu višeg stručnog saradnika za pravne poslove u Odjeljenju za održavanje katastra nepokretnosti na kojem se nalazi od avgusta 2017. godine. Željka Milinković, raspoređena je na poslove arhivara, a ne imovinsko-pravne poslove u vezi kojih je podignuta optužnica protiv nje“, kažu u RUGIP-i i dodaju i da su prema Ustavu RS i Ustavu BiH do pravosnažnosti sudske presude okrivljeni nevini.

Jokić: Optuženi su morali biti udaljeni iz Uprave do okončanja postupka

Međutim, banjalučki advokat Aleksandar Jokić za CAPITAL kaže da je zakon jasan i da se službenici protiv kojih je otpužnica potvrđena udaljavaju iz institucije, a ne raspoređuju na druga radna mjesta unutar te institucije.

„Prema Zakonu o državnim službenicima RS, službenik protiv kojeg je protiv kojeg je potvrđena optužnica za krivično djelo učinjeno u obavljanju njegovih poslova i zadataka po sili zakona mora biti udaljen iz republičkog organa uprave. Dakle, on ne može biti premješten na drugo radno mjesto unutar istog organa, nego udaljen. Ne stoji obrazloženje RUGIP-a, jer je zakon jasan“, kaže Jokić.

On kaže da udaljenje podrazumijeva da službenik nakon toga ne dolazi na posao, ne obavlja svoje dužnosti sve do okončanja sudskog postupka, ali da mu se za to vrijeme isplaćuje naknada od 50 odsto plate.

Okružni sud u Banjaluci potvrdio je prošlog mjeseca optužnicu Republičkog tužilaštva za zloupotrebe u Geodetskoj upravi RS, a četvoro optuženih među kojima su dva šefa i dvije stručne saradnice, terete se za kriminal težak 7,43 miliona maraka. Oni su početkom ove sedmice u Okružnom sudu u Banjaluci negirali krivicu po ovoj optižnici.

CAPITAL: Marina Čigoja

 

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!