Capital.ba

RS žirant preduzeću “Nikola Tesla” za kredit od 12 mil KM!!!

21.04.2013. / 11:43

narodna skupstina rsBANJALUKA, Vlada Republike Srpske zatražila je od Narodne skupštine da po hitnom postupku da svoju saglasnost na izdavanje garancija Republike Srpske za kreditno zaduženje javnog preduzeća “Nikola Tesla” kod poslovnih banaka u iznosu do 12 miliona maraka, saznaje portal CAPITAL.

 

Po ovoj Odluci Republika Srpska, kao davalac garancije, bezuslovno garantuje pravovremeno plaćanje svih obaveza prema ugovoru koji će se zaključiti između banke i preduzeća“Nikola Tesla”. Namjena kredita je nabavka stalnih sredstava za početak poslovih aktivnosti.

 U odluci se navodi da bi rok otplate kredita bio do 15 godina, grejs period od tri godine, a kamatna stopa maksimalno do 8%.

Ova odluka se predlaže po hitnom postupku, jer je hitno potrebno obezbijediti finansijska sredstva za završetak objekta u Bileći, koji je u završnoj fazi i gdje se početak rada sa 400 novozaposlenih radnika planira u mjesecu maju ove godine”, navedeno je u obrazloženju Odluke.

U slučaju dospjelog i neplaćenog anuiteta od preduzeća ‘Nikola Tesla’ prema poslovnim bankama, RS će izvršiti plaćanje svih dospjelih i neplaćenih anuiteta iz budžeta Republike Srpske”, navodi se dalje u tekstu Odluke koja je u posjedu CAPITAL-a.

Krajem prošle godine “Nikola Tesla” kupilo je pogon konfekcije Tekstilnog kombinata „Bilećanka“ u stečajnom postupku, a koji traje od 2010. godine. Nakon kupovine počela je obuka za radnike u tekstilnoj industriji, a prvi pogon u Bileći trebalo bi da počne da radi u maju ove godine u kome bi se odmah zaposlilo oko 400 radnika.

Preduslov za ovo je obezbjeđenje finansijskih sredstava kojim bi se omogućilo dalje ulaganje u zemljište, objekte i opremu. Imajući u vidu da je preduzeće novoosnovano i da ne može od banke dobiti kredit u potrebnom iznosu i bez adekvatnog obezbjeđenja, neophodno je obezbijediti garanciju Vlade RS. S obzirom na to da je preduzeće u 100% vlasništvu Vlade RS, te da je riječ o kapitalnoj investiciji od javnog interesa, ispunjeni su zakonski uslovi za izdavanje ovakve garancije”, navedeno je u obrazloženju Odluke koja je po hitnom postupku predložena Narodnoj supštini RS.

Garanciju RS za kreditno zaduženje ovog preduzeća i ugovor o uređenju međusobnih prava i obaveza između RS i “Nikola Tesla” i poslovne banke ovlašćeni su da potpišu ministar finasnija Zoran Tegeltija i ministar industrije, energetike i rudarstva Željko Kovačević.

Prijedlog Odluke,  Narodna skupština će razmatrati već ove sedmice, iako to nije predviđeno usaglašenim dnevnim redom 25. sjednice.

PRILOG: Odluka Nikola Tesla latinica

Autor: CAPITAL.ba

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: RS žirant preduzeću “Nikola Tesla” za kredit od 12 mil KM!!!

  1. bosman

   Ova privatna firma, navodno došla iz Njemačke će nas ukopati. Kako ih nije sramota da su uzeli ime Nikole Tesle. Pa taj čovjek je bio inovator i projektant dobrog života na zemaljskoj kugli a Dodik kroz njegovo ime raspiruje kriminal i pljačku. Sram ga bilo!

  2. inspektor

   da podijele te pare tekstilnim firmama koje vec rade i pod istim uslovima mislim da bi deset puta vise bilo uposleno radnika.ljudi to je 30 hiljada ulaganja po radniku.idiotizam.