Capital.ba

RS potražuje 66 nekretnina

10.08.2012. / 7:10

BANJALUKA, Investiciono-razvojna banka (IRB) Republike Srpske sačinila je spisak od 63 nekretnine u Hrvatskoj i tri u Sloveniji koje su vlasništvo RS, a koje bi uskoro putem ovlašćenog zastupnika trebalo da budu prodate.

Vlada RS angažovaće stručnjaka koji će procijeniti vrijednost tih nekretnina, a zatim i advokate u tim državama, te odlučiti o načinu prodaje nekretnina. Vrijednost imovine RS u Hrvatskoj procjenjuje se na oko dvije milijarde maraka. Imovinom u Hrvatskoj i Sloveniji raspolagala su državna preduzeća sa sjedištem u RS.
Prema podacima IRB-a koji su prikupljeni na zahtjev Pravobranilaštva RS, najviše nekretnina u Hrvatskoj ima “Nestro petrol”, koji je pravni nasljednik nekadašnjeg državnog lanca benzinskih pumpi “Petrol”. To preduzeće ima pet nekretnina, od kojih se jedna u Osijeku vodi kao poslovni prostor – prodavnica, dok za ostale četiri, u Lipiku, Lužanima, Novoj Gradišci i Slavonskom Brodu nije precizirano o kojoj vrsti imovine se radi.
“Elektrokrajina” iz Banjaluke ima četiri odmarališta u Biogradu, Gradcu, te u Lukoranu i Prekom kod Zadra, a za sve četiri se vodi sudski spor.
Preduzeće “Čajavec servis i promet” iz Banjaluke raspolaže sa četiri poslovna prostora – prodavnice u Zagrebu, Zadru, Karlovcu i Puli. Za tri nekretnine vodi se sudski spor, dok je poslovni prostor u Zadru prodat. Preduzeće “Vučjak” iz Bosanskog Broda ima četiri poslovna prostora u Slavonskom Brodu. Jedan se neovlašćeno koristi, a jedan je neovlašćeno prodat 2004. godine za 60.000 KM.
“Sana-trgovina” iz Novog Grada, preduzeće koje je u stečaju, ima četiri poslovna prostora, a Fabrika duvana iz Banjaluke dva poslovna prostora – prodavnice u Zagrebu i Osijeku i odmaralište u Velikom Lošinju.
U Ljubljani poslovne prostore, koji se neovlašćeno koriste, ima “Jelšingrad” iz Banjaluke, dok “Unicep kompani” iz Banjaluke ima imovinu u Novoj Gorici. Rudnik željezne rude “Ljubija” iz Prijedora u Rogaškoj Slatini ima odmaralište koje niko ne koristi.
Predsjednik Udruženja malih akcionara banjalučke Fabrike duvana kaže da bi Vlada RS trebalo što prije da dođe do tih nekretnina kako ne bi bile potpuno izgubljene.
U Pravobranilaštvu RS kažu da je 1992. godine donesen zakon na osnovu kojeg društvena imovina prelazi u državnu. Prilikom privatizacije preduzeća u RS od 1998. do 2004. godine novi vlasnici su preuzeli samo imovinu koja se nalazi na teritoriji Srpske. Svi dijelovi preduzeća koji su ostali u FBiH i u bivšim jugoslovenskim republikama vode se kao pasivni podbilans i predstavljaju imovinu RS.
Neovlašćene prodaje
U izvještaju IRB-a navedeno je da je poslovni prostor “Levite” iz Gradiške u Zagrebu neovlašćeno prodat za 200.000 KM, kao i odmaralište Šumskog gazdinstva “Jahorina” u Makarskoj koje je prodato za 180.000 maraka. Za odmaralište “Incela” iz Banjaluke u Poreču stoji da je prodato za 450.000 KM, a poslovni prostor “Autoservisa” iz Šamca u Zagrebu za 13.200 maraka, ali se u vezi s tim još vodi sudski spor. Glas Srpske

 

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!