ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

RS mora da smanji plate i broj radnika u javnoj upravi

Objavljeno u OSTALO

BANJALUKA, Republika Srpska nema izbora i moraće, prije ili kasnije, da smanji broj zaposlenih u vladinom sektoru, jer trenutno 28,5 odsto zaposlenih radi u javnoj upravi, što je među najvišim procentima u Evropi.

Navedeno je to u analizi objavljenoj u kvartalnom ekonomskom monitoru Udruženja ekonomista Republike Srpske – SWOT.
– Prema podacima Zavoda za statistiku RS oko 60.000 zaposlenih ili 25 odsto od ukupnog broja radnika u čitavoj RS radi u vladinim institucijama i organima – navedeno je u analizi.
Činovnici
Navodi se i da se obično zanemaruje da poreski obveznici RS plaćaju i dio troškova zaposlenih u institucijama BiH, koje se finansiraju iz prihoda od indirektnih poreza, zbog čega se smanjuju prihodi entiteta iz tih izvora.
– S obzirom na to da RS snosi približno trećinu troškova institucija BiH, neophodno je cifri zaposlenih u vladinom sektoru pridodati i trećinu onih koji rade u institucijama BiH, a to je oko 8.000 osoba. Time dolazimo do zaključka da RS ima 28,5 odsto zaposlenih u javnoj upravi – navedeno je u analizi SWOT-a.
Dodaje se da samo Srbija, Norveška i Danska imaju veći procenat zaposlenih u vladinom sektoru od RS.
– Zbog toga je Srbija donijela Zakon o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u administraciji, čiji je cilj smanjenje i ograničavanje broja zaposlenih u javnoj administraciji. Većina ostalih zemalja u regionu i EU je takođe donijela odredbe sa istim ili sličnim ciljevima – navodi se u analizi.
Autori analize ističu da je interesantno da se Grčka, koja se trenutno nalazi u velikoj krizi izazvanoj visokim javnim dugom, sa 7,9 odsto zaposlenih u vladinom sektoru nalazi gotovo na začelju liste na kojoj se nalaze 32 analizirane zemlje.
– Problem Grčke u ovom segmentu se krije u enormno velikom broju zaposlenih u javnim preduzećima gdje radi gotovo 13 odsto zaposlenih, što je najviše od svih zemalja koje su obuhvaćene analizom – navodi SWOT.
U analizi je upozoreno da je prezaposlenost u javnim preduzećima i u Srpskoj opštepoznati problem.
– U podatke o zaposlenima u vladinom sektoru nisu uvršteni radnici u javnim preduzećima, gdje je takođe izražen problem prezaposlenosti. Precizni podaci o broju radnika po pojedinačnim javnim preduzećima nisu lako dostupni, ali to svakako nije razlog da se i tom problemu ne pogleda u oči – naveli su autori analize.
Plate
Rezultati analize pokazali su da je RS rekorder i po razlici u visini plata u javnom i privatnom sektoru.
– Ovakvo stanje čini višestruku štetu domaćoj ekonomiji i društvu u cjelini – ističe se u analizi i dodaje da će se bez sprovođenja dubokih reformi u ovim oblastima teško ojačati povjerenje između građana i vlasti.
Kako bi taj jaz bio smanjen autori analize preporučili su da novi sistem utvrđivanja plata treba da bude baziran na principu da svako radno mjesto u javnom sektoru bude plaćeno onoliko koliko je plaćeno u privatnom sektoru.
Izvršni direktor Udruženja ekonomista RS SWOT Saša Grabovac rekao je “Glasu Srpske” da su vlasti u posljednje vrijeme shvatile da glomazna administracija nije održiva.
– Konačno vidimo da govore o konkretnim mjerama za umanjenje budžeta institucija BiH, a iznesena je i namjera da se ograniče plate načelnika opština u RS. Važno je da se napokon sa deklarativnog opredjeljenja da se moraju smanjiti plate prelazi na konkretne najave rezanja budžeta. Nadam se da će putem BiH i RS krenuti i FBiH – istakao je Grabovac.
On je istakao da je RS u pogledu javne potrošnje ipak u puno boljoj situaciji u odnosu na FBiH i BiH.
– To, međutim, ne znači da je stanje u RS dobro. Ne treba se radovati što je nekome gore i ne treba u tome tražiti alibi za dosadašnji preveliki nivo javne potrošnje. RS jeste skromnija i službenici imaju niže plate, ali su one u trenutnoj ekonomskoj situaciji i dalje visoke – kazao je Grabovac.
Prema njegovim riječima, osim otpuštanja radnika u administraciji, neophodno je sprovesti i unutrašnju reorganizaciju.
– Nije neophodno da svi prekobrojni radnici budu otpušteni. Imamo situaciju da se u mnogim službama ne radi mnogo, a da u nekima nedostaje radnika – naglasio je Grabovac i dodao da nema puno vremena za čekanje i da smanjenje administracije mora početi što prije.
On predlaže da se plate zaposlenih u administraciji vežu za realni sektor, a ne za BDP, jer je taj model donio mnoge negativne posljedice.
– Jedna od negativnih posljedica je i nezainteresovanost mladog i perspektivnog kadra da se zapošljava u realnom sektoru. U tom slučaju privatni poslodavci moraju povećati plate da zadrže radnike, čime povećavaju troškove i sami sebi otežavaju poslovanje – kazao je Grabovac.
Sindikati
Komentarišući stav sindikata koji zastupaju radnike u javnoj upravi da smanjenje plata ne dolazi u obzir, Grabovac je kazao da oni zatvaraju oči pred problemima.
– Oni se ponašaju kao da ne vide šta se dešava u neposrednom okruženju i u zemljama koje su isplaćivale veće plate u odnosu na ono što je realno moguće – istakao je Grabovac. Glas Srpske

Ključne riječi:  , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+