Capital.ba

RS – ministar Ubiparip: PODSTICAJNA SREDSTVA ZA 82 PREDUZEĆA

31.08.2007. / 15:32

BANjALUKA, Ministar privrede, energetike i razvoja Republike Srpske /RS/ Rajko Ubiparip izjavio je danas da su uslove javnog poziva za sufinansiranje i podsticaj izvoza ispunila 82 preduzeća iz različitih segmenata privrede, kojima će biti dodijeljena sredstva u visini od 3.000 do 34.980 KM.

Ubiparip je rekao da su ova preduzeća iz oblasti metalne, elektro, drvoprerađivačke, papirne, hemijske, industrije kože i obuće, prehrambene i industrije lijekova iz cijele RS.

“Ministarstvo privrede, energetike i razvoja RS 18. jula je raspisalo javni poziv za sufinansiranje i podsticaj izvoza i za tu svrhu je imalo na raspolaganju 1.615.000 KM, a prijavilo se 114 privrednih subjekata, od kojih su 82 u potpunosti ispunila uslove” – rekao je ministar Ubiparip u Banjaluci nakon potpisivanja ugovara o dodjeli sredstava predstavnicima preduzeća “Elvako” iz Bijeljine i “Drvolik” iz Rogatice.

Ubiparip je istakao da su preduzeću “Elvako” dodijeljena sredstva u iznosu od 30.610 KM, dok je “Drvoliku” dodijeljeno 23.320 KM.

On je naglasio da će u narednim danima biti potpisani ugovori i sa ostalim preduzećima kojima su odobrena ova sredstva.

Ubiparip je istakao da su 82 preduzeća ostvarila godišnji prihod od prodaje proizvoda i usluga u iznosu od 360,8 miliona KM, od čega su na inostrano tržište plasirala 226,5 miliona KM.

“Raspodjelu raspoloživih sredstava napravili smo na osnovu kriterijuma tendera, tako da se visina iznosa kretala u rasponu od 34.980 KM sve do 3.000 KM” – rekao je Ubiparip i dodao da su najveće iznose od 34.980 KM dobila preduzeća “Skonto-prom” iz Prijedora i “Livar Livnica čelika” iz Banjaluke.

Ubiparip je pojasnio da su kriterijumi, između ostalog, bili prihod preduzeća od prodaje proizvoda i usluga na tržištu u odnosu na ukupan prihod i pokrivenost uvoza sirovina i repromaterijala izvozom proizvoda i usluga.

“Vlada RS i resorno ministarstvo htjeli su ovim aktivnostima da rade na povećanju izvoza ovih preduzeća i jačanju njihove konkurentske sposobnosti, na povećanju stepena korišćenja proizvodnih kapaciteta i stvaranju povoljnijih privrednih aktivnosti i privrednog ambijenta u segmentu poslovanju preduzeća” – rekao je Ubiparip, ističući da je riječ o kontinuiranoj aktivnosti.

On je podsjetio da je 2006. godine provođena slična procedura kada je na raspolaganju bilo 1.730.000 KM raspoređenih na 33 od 40 preduzeća koja su se javila na konkurs.

Ubiparip je naglasio da je Ministarstvo privrede, energetike i razvoja prije nekoliko dana raspisalo i javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za uvođenje ISO standarda i sertifikata kvaliteta, dodavši da su za te namjene na raspolaganju sredstva u iznosu od 270.000 KM.

“Vlada i ovo ministarstvo na ovaj način žele inicirati da preduzeća da krenu u ove aktivnosti i da se na neki način osposobe da mogu svoje proizvode izvoziti na druga tržišta, a uvođenje ISO standarda je postao opšti normativ za poslovanje na tržištu RS i BiH” – dodao je Ubiparip.

Share Tweet Preporuči