ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Roche već 20 godina donosi inovativna medicinska riješenja u liječenju pacijenata u BiH

Objavljeno u OSTALO

SARAJEVO – Farmaceutska kompanija Roche Ltd, jedna od tri vodeće farmaceutske kompanije u Bosni i Hercegovini obilježava 20 godina uspješnog poslovanja u BiH.

Tim povodom na konferenciji održanoj 9. novembra istaknuto je da je Roche tokom protekle dvije decenije kontinuirano i u partnerstvu sa svim zdravstvenim ustanovama i njihovim uposlenicima, radio na ostvarenju svojih glavnih ciljeva –  a to je omogućiti adekvatne terapijske opcije i dostupnost  lijekova ove kompanije svim pacijentima kojima su potrebni uz jednak pristup zdravstvenoj njezi.

Predanim angažmanom kompanija je inicirala pozitivne promjene i doprinijela održivosti zdravstvenog sistema poštivanjem istinskih vrijednosti poput medicine zasnovane na dokazima, naveli su iz ove kompanije.

Roche u BiH je dio velike porodice Roche, najveće svjetske biotehnološke kompanije sa sjedištem u Baselu, Švajcarska. Sa svojim inovativnim portfolijem prisutni su u oblastima onkologije, virusologije, inflamatornih bolesti, poremećaja metabolizma i CNS-a. Takođe je svjetski lider u in–vitro dijagnostici malignih bolesti zasnovanoj na molekularnoj/genskoj analizi, kao i pionir u kontroli i dijagnostici dijabetesa. Prisutni su u 166 zemalja na svijetu, od velikih zemalja kao SAD i malih zemalja kao što je BiH.

“Roche je jedna od tri vodeće faramaceutske kompanije u našoj zemlji. Upošljavamo 33 visoko edukovana profesionalca, (ljekara, farmaceuta, ekonomista, pravnika) čija je odgovornost da uz etičan rad, poštujući Roche vrijednosti, kodeks ponašanja i pravila u poslovanju, našu kompaniju kao vodeću u farmaceutskoj industriji u svijetu, pozicioniraju kao lidera i na tržištu BiH”, rekao je dr. Adnan Filipović, generalni direktor Roche BiH – Roche Ltd.

Roche BiH ima veliko iskustvo u pružanju podrške aktivnostima koje donose benefite i dugotrajne efekte društvu, te ove godine obilježava i 10 godina od provođenja kampanje “Zagrljaj podrške“. Prema ocjenama mnogih ovo je bila jedna od najbolje provedenih zdravstvenih kampanja u BiH čiji su rezultati doveli do poboljšanja položaja pacijentica oboljelih od karcinoma dojke.

Kompanija Roche u BiH je od 2005. godine prva počela provođenje kliničkih ispitivanja, te je osnovala Medicinski odjel sa ciljem edukacije zdravstvenih profesionalaca i osiguranja kvalitetnih resursa za provođenje kliničkih ispitivanja u BiH.

“U periodu od 2005. do danas Roche u BiH je proveo 43 klinička ispitivanja, u sedam terapijskih područja, u devet istraživačkih centra, u koje je bilo uključenopreko 1.000 pacijenata. Zahvaljujući ovim istraživanjima omogućili smo da inovativne metode liječenja budu dostupne i pacijentima u BiH, da ljekari u BiH unapređuju svoja znanja i sarađuju sa kolegama iz cijelog svijeta”, rekla je dr. Ljuljjeta Tinjić, direktorica medicinskog odjela u kompaniji Roche BiH.

Inače, u svijetu je tokom 2017. godine 140 miliona pacijenata tretirano Roche lijekovima, a trenutno je u 2.100 kliničkih istraživanja uključeno 300.000 pacijenata. Vrijedno je spomenuti da se 30 lijekova kompanije Roche nalazi na listi esencijalnih lijekova Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Zbog benefita koje donose pacijentima i zdravstvenim sistemima 14 lijekova ove komanije registrovano je ubrzanim postupkom dobijajuci status „breakthrough designation“ od strane Američke i Evropske Agencije za lijekove.

Kako su na kraju istaknuli, Roche će i u buduće kontinuirano ulagati u edukaciju i infrastrukturu, dijagnostiku, istraživanje i razvoj, te time doprinjeti poboljšanju zdravlja pacijenata kako širom svijeta tako i u Bosni i Hercegovini.

 

Ključne riječi:  , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+