Capital.ba

RiTE “Ugljevik”: Razrješenja predsjednika i dva člana NO 28. jula

21.07.2016. / 17:17

UGLJEVIK, Današnja skupština akcionara Rudnika i termoelektrane „Ugljevik“, koja je sazvana po nalogu Vlade Republike Srpske, s ciljem razrješenja predsjednika i dva člana Nadzornog odbora ovog preduzeća, odložena je za 28. juli jer se, kako je rečeno, nisu  stekli uslovi za njeno održavanje.rp_RiTE-Ugljevik.jpg

Vlada Republike Srpske naložila je hitno zakazivanje vanredne sjednice Skupštine akcionara Rudnika i termoelektrane „Ugljevik“ s ciljem razrješenja predsjednika i dva člana Nadzornog odbora ovog preduzeća, zbog toga što su, kako je obrazloženo, za izvršnog direktora RiTE “Ugljevik” imenovali drugorangiranog kandidata.

Problemi u vezi sa funkcionisanjem Nadzornog odbora RiTE „Ugljevik“ traju već duže vrijeme, a upravo zbog toga ovu sjednicu nije zakazao NO, već Okružni privredni sud, a na zahtjev ministra industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petra Đokića.

Na današnjoj skupštini trebalo je da budu razriješeni predsjednik NO Dragiša Maksimović, te članovi Borivoje Vujačić i Miladin Gavrić.

Međutim, skupština je otkazana zbog žalbe koju su sudu podnijela dva manjinska akcionara Branko Vujić iz Ugljevik sela i Žiko Zelenović iz Ugljevika. Žalba se odnosi na rješenje suda o sazivanju vanredne skupštine akcionara.

Navedeni akcionari raspolažu sa ukupno 21.345 akcija, odnosno 0,008337 akcija sa pravom glasa, te shodno zakonskim propisima ne mogu učestvovati u postupku sazivanja skupštine jer je za to potrebno 10 posto akcija sa pravom glasa, objasnio je Branislav Đokić, rukovodilac službe za pravne poslove i korporativno upravljanje.

“Ovdje se radi o čistoj zloupotrebi instituta pravnog lijeka s ciljem da se skupština akcionara zakazana za danas ne održi. Na taj način se produžava blokada rada NO RiTE “Ugljevik” i onemogućava donošenje odluka od kojih zavisi nesmetan rad i poslovanje preduzeća”, dodao je Đokić i istakao da je očigledno žalba navedenih akcionara nedozvoljena i za očekivati je da je sud odbaci.

Đokić je rekao i da preduzeće nije dobilo od suda informaciju o uloženoj žalbi, nego je usmjenom provjerom to potvrđeno, te je opreza radi današnja skupština akcionara otkazana kako bi se rasvjetlile sve činjenice. BN

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: RiTE “Ugljevik”: Razrješenja predsjednika i dva člana NO 28. jula

  1. Mnogo smo jaki

   A jake Vlade majko moja mila, ne može ni NO razriješiti dužnosti!

  2. Apis

   Ne treba nadzorni smjenjivati nego direktora Djordja Popovica,koji manipulise,laze I krade.Sad mu smeta nadzorni odbor cije odluke mijenja.Sad ce mo da vidimo da li je Djordje mogao biti imonavan poslije onog sto je uradio u Brcanskoj policiji odakle je istjeran sa razlogom.Uskoro …