Capital.ba

Revizija: Poreska uprava krši zakone i računovodstvene standarde

08.10.2007. / 19:08

Čeko Poreskoj upravi dao negativnu ocjenu
BANJALUKA, Finansijski izvještaji Poreske uprave za 2006. godinu ne prikazuju fer i objektivno stanje, utvrdila je Služba za reviziju javnog sektora RS. Vanknjigovodstvena evidencija Poreske uprave RS o potraživanju od poreskih obveznika su nepouzdani, utvrdili su revizori. U Izvještaju, koji objavljuje CAPITAL.ba, navodi se da Poreska uprava nije usaglasila potraživanja od poreskih obveznika na poreskim karticama sa stvarnim stanjem. Stanovi vrijedni 4,6 miliona maraka se nepopisuju I ne vodi se analitička evidencija. Zaduženi za naplatu poreza i provjeru finansijskih izvještaja firmi, ne poštuju računovodstvene standarde.
Reprogramirane obaveze, po podacima PU su za čak 84 miliona maraka više nego što je to prijavljeno Ministarstvu finansija. U Upravi o reprogramima na kraju 2006. godine operišu sa dva podatka 510 i 475 miliona KM, dok je iznos po evidencijama područnih centara 363 miliona KM. U Poreskoj upravi tvrde da su revizori uzeli pogrešne podatke iz internog programskog sistema, sabrali i dobili pogrešan rezultat. Mile Bandika kaže da je Poreska uprava zabrinuta ocjenom revizora, da su napravili analizu i zaključili da im je revizor dao preoštru ocjenu. Bolju zaslužuju jer su, kaže, uspješno ispunili godišnji plan naplate poreskih prihoda i nisu probili budžet predviđen za troškove, čak su i uštedjeli 2%.
Međutim, priznaju da im nedostaje automatsko praćenju podataka, ali rade na njegovom uvođenju. Negiraju da je zbog toga moguće naplatiti više ili manje poreza.
Poreska uprava nije poštivala ni Zakon o javnim nabavkama. Nisu zahtijevane garancije, ponude nisu čitane javno, niti unošene u zapisnik, tvrdi revizor. Za najveći primjer kršenja zakona, preseljenje u novu zgradu, u Poreskoj upravi imaju jednostavno objašnjenje.” Mi smo dobili zaključak Vlade RS da se hitno preselimo iz bivše zgrade SDK gdje treba biti smješten kabinet Predsjednika RS u ovu novu zgradu kod parka Mladen Stojanović I zbog kratkoće rokova nismo mogli ispoštovati Zakon o javnim nabavkama u svim odredbama jer smo smatrali da je preče da ispoštujemo zaključak Vlade RS”, kaže Bandika.
Popis stalnih sredstava Poreske uprave nije obuhvatio imovinu vrijednu 470 hiljada maraka, od čega čak 314 hiljada otpada na kredite date radnicima dok je postojala Finansijska policija i Uprava javnih prihoda RS. Krediti nisu uredno klasifikovani (A,B,C,D i E) jer osim administrativne zabrane ne postoji nikakvo obezbjeđenje za vraćanje kredita. A pretpostavka je da su neki od ovih kredita teško ili nikako nenaplativi jer neki od bivši radnika koji su uzeli kredit nisu više zaposleni u Poreskoj upravi, a pojedini čak više i ne žive u RS.
Za dužnike u stečaju, Uprava je nadležnim sudovima prijavila potraživanja od 62 miliona KM, od tog iznosa priznato im je 26 miliona, a naplaćeno tek 22 hiljada maraka ili 0,08 odsto, ističe se u izvještaju. Više podataka i detalja pogledajte u samom izvještaju koji je u prilogu. izvjestaj-o-reviziji-purs.pdf

Share Tweet Preporuči

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!