Capital.ba

Reforma zemljišne administracije nije ni počela

10.10.2013. / 13:04

republicka upravaBANJALUKA, Reforma zemljišne administracije u Republici Srpskoj nije zastala, već u periodu od stupanja na snagu Zakona o premjeru i katastru Srpske, u februaru prošle godine, nije ni počela, saopšteno je iz Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

Iz Uprave navode da reforma zemljišne administracije nije počela jer Ugovor za unapređenje aplikativnog rješenja “eTerraSoft” zaključen 16. juna 2010. godine sa banjalučkom firmom “Digit”, vrijedan 1.982.340 KM, ne funkcioniše u punom kapacitetu.

“Prema odredbama Ugovora aplikativni softver trebalo je da se preda na korištenje Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske 15. juna 2011. godine”, ističe se u saopštenju.

Umjesto toga, sačinjavani su aneksi na osnovni Ugovor svakih šest mjeseci, te je sa firmom “Digit” zaključen Ugovor o održavanju softverskog sistema “eTerraSoft” i sa njim povezane računarske opreme, koji još nije ni bio uspostavljen.

“Za održavanje softvera koji ne funkcioniše u punom kapacitetu, Uprava godišnje izdvaja oko 550.000 KM, a podzakonska akta, koja je trebala donijeti Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove najkasnije do januara 2013. godine nisu donesena, što znači da nije postojao ni pravni osnov za implementaciju Zakona o premjeru i katastru Republike Srpske”, ističu iz Uprave.

Planom poslova premjera i uspostave katastra nepokretnosti za 2012. godinu koji je donijela Vlada Republike Srpske predviđen je početak primjene Zakona, čija implementacija u toj godini nije ni započeta. U međuvremenu je Uprava sačinila sva Zakonom predviđena podzakonska akta.

Planom poslova premjera i uspostave katastra nepokretnosti za 2013. godinu predviđeno je formiranje 150 Komisija za izlaganje čiji bi članovi bili radnici Uprave, te 160 Komisija za izlaganje čiji članovi će biti angažovani nakon provođenja procedure javnog konkursa, a te komisije će se finansirati iz kreditnih sredstava Svjetske banke.

Formiranje Komisija i izlaganje u ostalim katastarskim opštinama nije ni započeto u toku prošle godine, osim pilot projekta u opštini Čelinac.

Po preuzimanju dužnosti, novo rukovodstvo Uprave krenulo je sa formiranjem komisija, te edukacijom kadrova za poslove izlaganja.

Do sada je formirano ukupno 256 komisija iz reda zaposlenih u Upravi, koje su započele poslove masovnog izlaganja, čime je počela reforma u oblasti zemljišne administracije u skladu sa Zakonom o premjeru i katastru Republike Srpske.

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!