Capital.ba

Reforma energetskog tržišta mora biti nastavljena

20.04.2018. / 16:53

SARAJEVO – Jedna od ključnih tema na 4. Energetskom samitu, koji se iduće sedmice održava u Neumu, biće tržište električne energije u BiH, čija reforma mora biti nastavljena, saopšteno je danas iz USAID-a.

U saopštenjun je navedeno da je tržošte električne energije u BiH formalno otvoreno 1. januara 2015. Godine te da je od tada do danas više od 5000 firmi  promijenilo svog snabdjevača električnom energijom ili je sa postojećim snabdjevačem uspjelo ispregovarati bolje uslove snabdijevanja električnom energijom.

Nastavak reformi u elektroenergetskom sektoru u Bosni i Hercegovini kako navode, trebalo bi da donese istu prednost i kategoriji domaćinstava, tako da i oni mogu izabrati svog snabdjevača ukoliko im on ponudi bolju cijenu ili uslove snabdijevanja električnom energijom.

„Poseban panel smo posvetili tržištu električne energije i gasa, kako bi ključni ljudi energetskog sekora definisali mjere koje očekujemo od donosilaca odluka da provode u narednim godinama u cilju usklađivanja sa EU zakonodavstvom i zahtjevima Energetske zajednice, i stvaranju transparentnih, privlačnih i potrošački orijentisanih sektora gasa i električne energije“, najavio je direktor USAID EIA projekta Ognjen Marković.

Iz USAID navode da za razliku od sektora električne energije koji je posljednih godina doživio značajan napredak i promjene, u sektoru gasa ne postoji uređen zakonodavni okvir koji bi bio usklađen sa propisima Energetske zajednice odnosno Evropske unije koje je BiH obavezna da ispoštuje.

„Nepostojanje adekvatne legislative utiče na transparentnost cijena i sigurnosti snabdijevanja gasom. Zbog toga ćemo na četvrtom Energetskom samitu koji se održava od 25. do 27. aprila u Neumu pokrenuti proces traženja rješenja za dinamične i efikasne reforme u ovom sektoru te nastavak reformi u sektoru električne energije“, dodaje se u saopštenju.

Četvrti put, u organizaciji USAID-ovog projekta Investiranje u sektor energije (EIA) i Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ) kroz projekte „Poticanje obnovljivih izvora energije u BiH“ i „Podsticanje energetske efikasnosti u BiH“, a pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, Državne regulatorne komisije za električnu energiju, Regulatorne komisije za energiju u FBiH i Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske od 25. do 27. aprila, 2018, Neum će biti mjesto susreta ključnih aktera energetskog sektora u BiH. Donosioci odluka, javnost, kao i ključni eksperti i zainteresovani investitori razgovaraće o najaktuelnijim temama u sektoru koji, uz prave političke odluke koje se još čekaju, može biti pokretač privrednog razvoja u BiH.

CAPITAL

 

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!