Capital.ba

Razgovor o rješavanju nagomilanih problema

04.02.2008. / 18:32

BANJALUKA,  Predsjednik Vlade Republike Srpske /RS/ Milorad Dodik razgovarao je danas u Banjaluci sa predstavnicima preduzeća “Ratarstvo” AD iz Nove Topole o rješavanju nagomilanih problema i nefunkcionalnosti ovog preduzeća.

“Dogovarali smo niz mjera i postupaka koje ćemo učiniti u narednom periodu kako bismo riješili radno-pravni status radnika i ovu kompaniju stavili u funkciju”, rekao je Dodik novinarima nakon sastanka sa predstavnicima radnika i sindikalne organizacije preduzeća “Ratarstvo”.

On je rekao da ova kompanija danas nije u funkciji opšteg dobra, već nečega sasvim drugog.

“Mi smo sa VST-om, kupcem državnog kapitala u `Ratarstvu`, raskinuli ugovor jer nije ispunjavao obaveze kao kupac, počinio je niz kriminalnih radnji i doveo radnike na ulicu”, istakao je Dodik.

On je dodao da je Vlada pokušala u registru hartija od vrijednosti da vrati akcije u tom preduzeću na državu, ali da to nije bilo moguće bez sudskog procesa ili sporazumnog raskida ugovora koji je kupac uslovljavao nekim svojim pravima, a pokazao se “veoma nekorektnim prema radnicima i državi”.

Dodik je rekao da je kupac “ušao u proces kao prevarant sa drugom namjerom, a ne da bi oživio funkciju ovog preduzeća”, ističući da je “očigledno da je tamo sve urađeno na štetu države i radnika i da arogantno ponašanje kupca državnog kapitala u tom preduzeću govori sa kojim ljudima radnici imaju posla”.

On je naveo da se u konkretnom slučaju “vidi da poslovna zajednica, odnosno poslovni ljudi nemaju adekvatan odnos prema zaposlenima, odnosno njihovom standardu i platama”.

“Mislim da oni koji su ušli u privatizaciju i kupili državni kapital gotovo džaba i koji su prevarili državu ne zaslužuju nikakvu javnu pažnju, osim procesuiranja pred sudovima i stavljanja u poziciju da Vlada ne može da sarađuje sa takvim ljudima”, istakao je Dodik.

Predsjednica Sindikalne organizacije “Ratarstva” iz Nove Topole Koviljka Šokčević rekla je da su radnici nezadovoljni privatizacijom ovog preduzeća, ističući da su “jedini krivac za tako stanje Direkcija za privatizaciju u RS i bivši ministri”.

“Direkcija za privatizaciju u RS je prodala naš kapital i debelo zaštitila kupca na štetu prodavca. Šest mjeseci nakon prodaje ovog preduzeća i ulaska kupca `VST` u posjed preduzeća mi smo Direkciji dali do znanja da nema pomaka i da se i dalje čine nepravilnosti u preduzeću”, podsjetila je Šokčevićeva.

Predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić, koja je prisustvovala razgovoru premijera RS sa radnicima “Ratarstva”, rekla je da je teško stanje u ovom preduzeću posljedica neprimjenjivanja obaveza novog vlasnika iz kupoprodajnog ugovora.

“Povezivanje radnog staža i isplaćivanje plata radnicima kupac nije ispoštovao, dok je u međuvremenu rastao njegov račun”, dodala je Mišićeva.

Vlada RS je iz ovih razloga prošle godine jednostrano raskinula ugovor sa kupcem preduzeća “Ratarstvo” AD iz Nove Topole.

Dodik je rekao da je prije ovog sastanka u razgovoru sa Rankom Mišić postigao dogovor da se pokrene pitanje reprezentativnosti Saveza sindikata RS u skladu sa Zakonom o radu.

“Jasno je da je i sindikat energetike u toj oblasti ima određen stepen reprezentativnosti tako da ćemo taj višemjesečni problem riješiti u narednih nekoliko sedmica”, rekao je Dodik.

On je naveo da Vlada RS prihvata činjenicu da je Savez sindikata RS reprezentativan partner o ekonomsko-socijalnim pitanjima u RS, o čemu je i bilo riječi na ovom sastanku.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!