Capital.ba

Raste broj nezaposlenih u Hrvatskoj

17.10.2012. / 20:17

ZAGREB, U Hrvatskoj je trenutno 324.125 nezaposlenih, što je čak 13.025 osoba više nego što je evidentirano krajem septembra, a slobodnih radnih mjesta ima 4.235.

Broj nezaposlenih počeo je da raste u julu i avgustu, dok je trajala turistička sezona, a septembar i oktobar su donijeli nastavak negativnih trendova.
Priliv nezaposlenih sve je veći, naročito na godišnjem nivou.
Iako se činilo da su ti trendovi rezultat povratka dijela zaposlenih na sezonskim poslovima na berzu rada, vidljiv je nastavak trenda, a predviđa se još veći porast nezaposlenosti do kraja ove godine.

Analitičari Rajfajzen banke očekuju da će za septembar stopa nezaposlenosti iznositi 18,2 odsto, a nastavak negativnih trendova očekuje se i u zadnjem kvartalu 2012.

“Oporavak na tržištu rada očekujemo tek poslije oporavka realnog sektora i posljedično intenzivnijeg kreiranja novih radnih mjesta. Kako u 2013. očekujemo tek blagi rast privrede, nezaposlenost će i dalje ostati srazmjerno visoka”, navodi se u analizi.

Ministar rada i penzionog sistema Mirando Mrsić već je ranije najavio da nova radna mjesta, odnosno smanjenje broja nezaposlenih, ne treba očekivati prije sredine 2013. godine.

On je najavio obezbjeđivanje većih budžetskih sredstava za mjere aktivne politike zapošljavanja, veći broj javnih radova i nove metode rada Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Tanjug

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti