Capital.ba

Rast štednje i depozita u Novoj banci

31.10.2016. / 13:59

Nova-banka-banjalukaBANJALUKA, U skladu sa zahtjevima i potrebama klijenata, Nova banka već duži niz godina kreira i pruža usluge različitih modela štednje. Još od početka 2010. godine Banka bilježi pozitivan trend po pitanju depozita i štednje građana. Zahvaljujući sprovedenoj marketinškoj kampanji „Štedi jer vrijedi”, štednja i depoziti građana su u 2016. godini nastavili trend rasta. U prva tri kvartala 2016. godine oročeno je novih 50,1 milion KM, što predstavlja rast depozita stanovništva za 6,74% u odnosu 31. decembar 2015. godine. Ukupni depoziti stanovništva u Bosni i Hercegovini u 2016. godini rasli su 358 miliona KM, gdje Nova banka u ukupnom rastu u ovoj godini učestvuje sa 12,06%.

Pored a-vista štednje i klasične oročene štednje, štedišama su na raspolaganju i otvorena štednja, dječija štednja, štednja korak po korak, slobodna oročena štednja i rentna štednja. Većina modela štednje odnosi se na štednju u KM i EUR valuti, dok je štednja u ostalim valutama moguća kod otvorene i oročene štednje. Otvaranje štednog računa u Novoj banci je besplatno.

Najveće interesovanje klijenti Nove banke iskazuju za rentnu štednju, zbog mogućnosti raspolaganja kamatom unaprijed ili tokom trajanja oročenog perioda. Zavisno od ličnih  potreba, klijenti mogu da izaberu da li će se kamata isplaćivati unaprijed za cijeli period oročenja ili za mjesec dana, tri mjeseca, šest mjeseci ili godinu dana. Kamatne stope na rentnu štednju su fiksne, a iznose do 3,00%. Zbog lakšeg uvida i kontrole stanja na štednim računima, uz rentnu štednju Banka klijentima nudi mogućnost dobijanja obavještenja putem SMS poruke o pripisanoj kamati i stanju na partiji.

Otvorena štednja klijentima pruža mogućnost naknadnih, višekratnih uplata tokom trajanja ugovora, dok je oročena štednja namijenjena svima koji svoj novac žele oročiti na određeni rok na osnovu jednokratne uplate. Slobodna oročena štednja klijentima omogućava da sukcesivno štede, vršeći višekratne uplate na račun oročene štednje prema vlastitim finansijskim mogućnostima. To znači da klijenti mogu da vrše povremene uplate na isti račun, bez obaveze ugovaranja novog oročenja. Na ovaj način se sredstva postepeno akumuliraju i stvaraju sigurnu ušteđevinu. Klijenti mogu da štede u svim valutama, a visina kamatne stope zavisi od visine štednog uloga. Zavisno od visine ušteđenih sredstava, klijent može preći u višu kategoriju sa većom kamatnom stopom, a isplatom sredstava u nižu kategoriju sa manjom kamatnom stopom. Nominalna kamatna stopa uvijek je jednaka efektivnoj kamatnoj stopi.

Što se tiče dječije štednje, roditelji se sve više interesuju i odlučuju za štednju u Novoj banci, jer je prepoznaju kao investiciju koja je korisna za planiranje budućih djetetovih troškova. Ujedno, to je dobra životna odluka koju bi i najmlađi trebalo da nauče cijeniti. Nova banka u ponudi ima štedni proizvod koji klijentima omogućava da vrše periodične uplate na partiju oročene štednje, te na taj način, kada imaju slobodnih sredstava, uvećavaju osnovicu za obračun kamate i obezbjeđuju veće prinose. Ovaj vid štednje je stimulisan kako fiksnim kamatnim stopama, tako i bonusima. Ukoliko klijent zadrži štednju tokom cjelokupnog ugovorenog perioda, Banka dodaje određen procenat bonusa na ukupno obračunatu kamatu, a njegova visina zavisi od roka oročenja. Što su duži rokovi, veći je bonus na kamatu. Kod ovog modela štednje kijenti se, uglavnom, odlučuju na dugoročniju štednju, odnosno na periode od tri, pet i deset godina. Jedan od razloga je to što klijenti već od samog rođenja djeteta počinju da izdvajaju mjesečno dio sredstava za oročenu štednju, tako da ona dostigne veću sumu do određene djetetove dobi, a ujedno kamatne stope su mnogo više za duži period štednje.

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!