Capital.ba

Rast bankarskih kredita i depozita

24.08.2007. / 9:28

SARAJEVO – Sve komercijalne banke u BiH i u prvoj polovini 2007. godine bilježe snažan rast kredita i depozita.

Prema podacima Centralne banke BiH, komercijalne banke u BiH su sredinom tekuće godine imale odobrenih ukupno 10,6 milijardi KM kredita, te prikupljenih 11,1 milijardu depozita. U poređenju sa istim periodom prošle godine, ukupni krediti porasli su čak 27 odsto, dok su depoziti narasli za gotovo nevjerovatnih 46,2 odsto.

Najveći rast kredita i depozita, logično, zabilježen je kod najvećih bankarskih grupacija. Među velikim bankama, po rastu aktive, kredita i depozita u prvom polugodištu 2007. godine prednjači NLB Razvojna banka Banjaluka. Ova banka, članica ljubljanske NLB Group, imala je u prvom polugodištu rast aktive od 84,7 odsto, rast kredita od 120 odsto i rast depozita od 94,6 odsto. Ovi pokazatelji, međutim, ne oslikavaju stvarno stanje, jer se u ovom slučaju radi o djelimičnim pokazateljima banjalučke Razvojne banke za 2006. u odnosu na 2007. godinu, u kojoj su prikazai konsolidovani podaci sa pripojenom LHB bankom Banjaluka.

Četiri najjače bankarske grupacije u BiH – Raiffeisen banka, UniCredit i HVB Central Profit banka, Hypo banka, te NLB Group (NLB Razvojna i NLB Tuzlanska banka) zajedno kontrolišu čak 71,5 odsto od ukupno odobrenih kredita u BiH. Shodno tome, ove četiri bankarske grupacije zajedno posjeduju čak 84,8 odsto ukupnih depozita, što je impozantan pokazatelj njihove finansijske jačine ovih banaka.

Nakon NLB Razvojne banke Banjaluka po rastu kredita u prvom polugodištu ove godine pozicionirala se druga članica iste grupacije – NLB Tuzlanska banka. Ukupni kreditni portfolio banke je sredinom 2007. godine iznosio 382 miliona KM i porastao je za 15 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Slijedi Raiffeisen banka BiH sa rastom od 14,7 odsto, ali se u slučaju ove austrijske banke radi o znatno ozbiljnijim iznosima. Naime, ukupni kreditni portfolio Raiffeisen banke BiH sredinom 2007. godine iznosio je 2,1 milijardu KM, nasuprot 1,8 milijardi sredinom prošle godine. Praktično to znači da su ukupni krediti Raiffeisen banke porasli za oko 300 miliona KM, nešto manje od ukupnog kreditnog portfolia NLB Tuzlanske banke. I preostale dvije bankarske grupacije, glavni konkurenti Raiffeisen banke, imale su snažan rast kredita. Hypo Alpe Adria banka Mostar ostvarila je rast kredita za 11,6 odsto, UniCredit Zagrebačka banka Mostar 11,1 odsto, Hypo Alpe Adria banka Banjaluka 7,7, te HVB Central Profit banka Sarajevo 3,6 odsto.

S druge strane, sve banke su u prvom polugodištu 2007. imale i značajan rast depozita. Poslije lidera NLB Razvojne banke, slijede Hypo Alpe Adria Banjaluka sa rastom od 29,1 odsto, NLB Tuzlanska banka 14,9 odsto, Raiffeisen sa 13,9 i UniCredit sa 8,7 odsto.
Rast kamata

Snažan rast kredita u bh. komercijalnim bankama pratio je i blagi rast prosječnih kamatnih stopa. Prema podacima Centralne banke BiH prosječne kamatne stope na kratkoročne kredite preduzećima iznosile su sedam odsto, odnosno 9,51 odsto za zajmove stanovništvu. Kamatne stope na dugoročne kredite preduzećima iznosile su 7,35 odsto i 9,33 odsto stanovništvu.

Prosječne kamatne stope na kredite stanovništvu po kreditnim karticama iznosile su u junu 2007. godine 12,30 odsto na kratkoročne zajmove, odnosno 13,76 odsto na dugoročne kredite. Bankari najavljuju da je pad kamatnih stopa u BiH došao do kraja, te da će zbog stanja na svjetskim tržištima u narednom periodu kamatne stope na kredite u BiH početi da rastu.

Share Tweet Preporuči

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!