Capital.ba

Rasipnike čeka smanjenje budžeta

02.12.2011. / 8:30

BANJALUKA, Institucijama na nivou BiH koje su proteklih godina enormno trošile novac poreskih obveznika i nisu ispunjavale preporuke iz revizorskih izvještaja budžeti za iduću godinu mogli bi da budu manji i do 20 odsto.

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamenta BiH trebalo bi da na idućoj sjednici, zakazanoj za ponedjeljak, razmatra informaciju o zbirnom mišljenju u vezi sa revizorskim izvještajima institucija BiH za 2010. godinu sa prijedlogom zaključaka.
Ukupno 17 institucija na nivou BiH je za prošlogodišnje poslovanje dobilo mišljenje sa rezervom, a njih pet nije se izjasnilo o eventualnim sistemskim mjerama za popravljanje stanja, što je Komisija za finansije i budžet zahtijevala.
O smanjenju troškova i boljem poslovanju očito ne brinu Fond za povratak BiH, Agencija za školovanje i stručno osposobljavanje, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice te Direkcija za civilno vazduhoplovstvo i Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH, koje su se oglušile o zahtjev za dostavljanje mjera za poboljšanje stanja.
Prvi zamjenik Komisije za finansije i budžet Parlamenta BiH Dušanka Majkić smatra da revizorski izvještaji sve više postaju svrha sami sebi i da ne postoji institucionalni način sankcionisanja institucija koje se ponašaju mimo kontrole.
– Nemamo nijednu vrstu odgovornosti, a oni koji su na bilo koji način odgovorni za neadekvatno korišćenje javnog novca moraju biti sankcionisani – rekla je Majkićeva.
Ona je naglasila da je Parlament razradio sve mehanizme, osim onog koji bi obezbijedio da odgovorni ljudi budu sankcionisani za nepoštovanje procedura. Majkićeva je podsjetila da raniji pokušaji smanjenja budžeta nisu dali željeni efekat.
Član Komisije Boško Tomić kazao je “Glasu Srpske” da će Komisija kroz zaključke predložiti da se onima koji ne poštuju pravila u poslovanju i koji su “zaradili” revizorsko mišljenje sa rezervom jasno stavi do znanja da bi im budžeti za iduću godinu mogli biti manji od deset do 20 odsto.
– Neophodno je smanjiti ukupnu potrošnju na nivou BiH, jer se stotine miliona maraka troše na plate i naknade zaposlenih, nabavku i slično. Ako tu uspijemo da smanjimo troškove barem za 20 odsto, što nije teško, ostaće dovoljno sredstava za podjelu entitetima, koji su mjesta gdje se rješavaju socijalna, privredna i druga pitanja – rekao je Tomić i dodao da oni koji se ne drže pravila zaslužuju sankcije.
– Smanjenje budžeta neće mnogo uticati na one koji su već mnogo trošili, tako da sam za ličnu odgovornost i smjene onih koji iste greške ponavljaju, recimo, u dva revizorska izvještaja, jer bi to imalo prave efekte – naglasio je Tomić.
Govoreći o institucijama koje nisu ni dostavile mjere za otklanjanje nedostataka u poslovanju, Tomić kaže da ovakav stav pojedinih institucija dovoljno govori o odnosu nadležnih u ovim organima prema budžetskim sredstvima.
– To govori o nekorektnom ponašanju i, ako Parlament BiH ne bude našao modus za one koji se tako bahato ponašaju i odnose prema budžetskim sredstvima, situacija će se ponavljati i imaćemo stalno ovakve probleme – zaključio je Tomić.
Članovi Komisije za finansije i budžet na idućoj sjednici će razmatrati i pregled najčešće identifikovanih nalaza pri reviziji finansijskog poslovanja institucija BiH u periodu od 2008. do 2010. godine.
Troškovi
Institucije BiH prvu polovinu ove godine završile su sa deficitom od 2,28 miliona maraka. Ukupni ostvareni prihodi iznosili su 418.533.477, dok su ukupni ostvareni rashodi budžeta institucija iznosili 420.816.116 KM.
Najviše novca potrošeno je za isplatu bruto plata i naknada zaposlenih i to više od 258,6 miliona maraka, a za putovanja 7,21 milion KM. Za tekuće održavanje institucija potrošeno je oko 7,3 miliona maraka, što je za oko 1,5 miliona više u odnosu na isti period prošle godine. Glas Srpske

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!