Capital.ba

Radojičić: Privreda u BiH prošla kroz tri tranzicije

12.10.2012. / 14:24

MRAKOVICA, Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić izjavio je danas da je BiH, za razliku od drugih zemalja koje su prošle tranziciju, prošla kroz čak tri tranzicije.

“Jedna iz komunističkog društva u tržišnu privredu, gdje jedan dio preduzeća nije izdržao, druga je bila raspad bivše Jugoslavije gdje je dio preduzeća takođe propao i treća tranzicija je sam rat koji je fizički, posredno ili neposredno, takođe uništio dio privrede i preduzeća”, rekao je Radojičić na Mrakovici u nastavku parlamentarnog foruma “Šta politika može učiniti za razvoj privrede i privredne saradnje”.

Direktor Investiciono-razvojne banke /IRB/ Republike Srpske Snežana Vujnić predstavila je gostima iz Njemačke šta sve ova institucija može obezbijediti za podršku privredi i investitorima.

“To su sveobuhvatne informacije o poslovnom okruženju u Republici Srpskoj, sredstva za pokretanje poslovnih aktivnosti kao i sredstva za već pokrenute poslovne aktivnosti koje će obezbijediti kako nove investicije tako i povećanje broja zaposlenih ili zadržavanje postojećeg broja radnika”, kazala je Vujnićeva novinarima na Mrakovici.

Ona je njemačke goste upoznala sa kreditnim linijama koje postoje u IRB-u, načinima i uslovima za dobijanje kredita, kao i sa načinima ulaganja u hartije od vrijednosti.

“IRB je sa plasmanom počeo 2008. godine i od tada do 30. septembra ove godine plasirano je 1,3 milijardi KM što kroz kredite, što kroz ulaganja u hartije od vrijednosti. Finansijska aktiva sa 30. juna ove godine bila je blizu tri milijarde maraka”, navela je Vujnićeva.

Profesor Ulrih Blum sa Univerziteta u Haleu izjavio je da bi za BiH najvažnija bila reindustrijalizacija.

“Ako pogledate kartu Evrope, vidjećete da su sve zemlje koje imaju razvijenu industriju, isključene iz krize. U procesu reindustrijalizacije treba koristiti industrijsko nasljeđe, te sarađivati sa visokoškolskim i naučnim institucijama da se obezbijedi odgovarajuća politika finansiranja i podrške”, poručio je Blum.

Izvršni direktor razvojne agencije njemačke pokrajine Saksonije Peter Notnagel rekao je da je ovaj skup veoma zanimljiv za njemačku delegaciju i da je to početak za predstojeće konkretne aktivnosti.

“Mi smo imali tri vrste instrumenata podrške privredi: pomoć za mala i srednja preduzeća, mogućnost profesionalizacije kadra i investiranje u tehnološke inovacije, pogotovo stvaranje novih proizvoda. Možemo preporučiti da uvedete instrumente koje već nemate jer su kod nas dali rezultate”, rekao je Notnagel.

Forum “Šta politika može učiniti za razvoj privrede i privredne saradnje” organizuju Narodna skupština Republike Srpske, Fondacija “Konrad Adenauer” i Parlamentarni forum za srednju i istočnu Evropu.

Nastavak foruma danas je na Mrakovici otvorila ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Željka Cvijanović govoreći o temi “Poslovna klima i mogućnost ulaganja u Republiku Srpsku“.  Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti