Capital.ba

Radojičić: Budžet grada će pretrpjeti izmjene

26.11.2016. / 13:15

MRAKOVICA,  Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić izjavio je danas da će Nacrt gradskog budžeta za 2017. godinu pretrpjeti znatne promjene do forme prijedloga jer je koncipiran prema zahtjevima budžetskih korisnika u okvirima Odjeljenja za finansije i još ne odražava neke nove politike. igor-radojicic

“Poštovali smo potrebu da nacrt ide u dva čitanja i zato je upućen već sada. Prijedlog će odražavati niz novih politika. Ako uspijemo restrukturisati dug, onda bi on znatnije bio promijenjen, a ako ne, onda onog momenta kad završimo restrukturisanje duga, imaćemo rebalans budžeta”, rekao je Radojičić novinarima na Mrakovici, gdje se danas održava prvi radni sastanak proširenog kolegijuma banjalučke gradske uprave.

On je ponovio da je budžetski okvir od 128 miliona KM manji nego prethodni budžet jer je iz njega isključeno kratkoročno zaduženje i suficit iz prethodne godine.

“On je, naravno, nedovoljan, ali se ne mogu sve stvari rješavati iz budžeta. Imaćemo mnogo stvari koje ćemo pokušati da riješimo i mimo bidžeta, dogovorom sa drugim subjektima, sponzorstvima, investicijama Vlade Republike Srpske, međunarodnim fondovima. Logika da se sve mora riješiti iz budžeta neće nas nigdje odvesti”, naveo je Radojičić.

Prema njegovim riječima, budžet bi trebalo da, kroz podsticajnu komponentu, pomogne da se grad razvija.

“Biće veoma mnogo posla da se u Banjaluku dovede svaki novi investitor, a onda je to socijalna politika. Socijalna politika je da čovjeku daš posao, a ne da mu daš socijalnu pomoć”, naglasio je Radojičić.

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu grada Banjaluka Dragomir Keserović rekao je da ovaj resor ima 60.000 korisnika raznih prava boračkih kategorija iz više ratova.

“Na zajedničkoj sjednici sa Vladom /Republike Srpske/ kandidovali smo neka pitanja koja opterećuju rad Odjeljenja, a odnose se na saradnju sa Ministarstvom rada i boračko-invalidske zaštite, s obzirom na nedorečenost, odnosno koliziju nekih zakonskih rješenja, pravilnika i ostalo, gdje jedni druge potiru i nemoguće je u takvim uslovima kvalitetno raditi”, naveo je Keserović.

On očekuje da budu otklonjene te neusaglašenosti da bi se u punom kapacitetu mogli rješavati opravdani zahtjevi i pitanja koja se tiču boračkih kategorija.

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za finansije grada Banjaluka Božana Šljivar rekla je da je prva aktivnost usvajanje budžeta grada za 2017. godinu, uz javnu raspravu koja će biti provedena dosta široko da bi de čulo kako na prihode i rashode gledaju građani i svi ostali korisnici budžetskih serdstava.

“Nastojaćemo da manjak sredstava nadoknadimo racionalnijom potrošnjom. Slijedi i konsolidacija zaduženja grada Banjaluka. To je takođe veliki izazov, ne samo u 2017. godini, nego i u narednom periodu, kao i konsolidacija javnih preduzeća u segmenutu gdje imaju probleme”, dodala je Šljivar.

Radnom sastanku na Mrakovici prisustvovali su predstavnici kabineta gradonačelnika Banjaluke, vršioci dužnosti načelnika odjeljenja u gradskoj upravi, šefovi samostalnih odsjeka i saradnici.

Sastanak je posvećen strateškom planiranju, novoj unutrašnjoj organizaciji gradske uprave i rješavanju strateških zadataka u narednom periodu – od banjalučke toplane i komunalnih pitanja, preko vodosnabdijevanja, do potreba školskog sistema, turizma i ostalog. Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!