Capital.ba

PURS provjerava 270 miliona sumnjivih transakcija “Arcerol Mittala”

01.07.2019. / 14:05

BANJALUKA – Da li su transferne cijene željezne rude koju je „Arcerol Mittal“ Prijedor prodavao povezanim društvima u skladu sa tržišnim i da li su transakcije od oko 270 miliona KM bile zakonite trebala bi da otkrije studija čiju izradu naručuje Poreska uprava Republike Srpske (PURS).

Naime, Poreska uprava RS raspisala je tender za nabavku konsultantskih usluga izrade studije transfernih cijena „Arcelor Mittala“ Prijedor.

Procijenjena vrijednost izrade studije je 160.000 KM bez PDV-a, a ponuđač treba da analizira dokumentaciju i izradi studiju transfernih cijena za transakcije „Arcelor Mittala“ sa povezanim društvima od početka 2010. do kraja 2013. godine.

„Cilj je da se sistematičnom analizom transfernih cijena u posmatranom periodu, te ocjenom svih pribavljenih dokaza u upravnom postupku dostavi nalaz i mišljenje u smislu utvrđenja da li su transferne cijene željezne rude koje je „Arcerol Mittal“ prometovao sa povezanim društvima u skladu sa tržišnim cijenama, odnosno da li su transakcije koje su analizirane u posmatranom periodu sprovedene u skladu s principom „van dohvata ruke“ i propisima RS koji su važili u momentu preduzimanja transakcija“, naveli su u PURS-u.

Ako se ustanovi da transferne cijene ne odgovaraju tržišnim cijenama, istakli su, potrebno je utvrditi koliko iznosi razlika između transfernih i tržišnih cijena, odnosno koliko iznosi poreska osnovica za obračun poreza na dobit.

Konsultantske usluge izrade studije treba da uključuju više aktivnosti.

Na osnovu navedenih aktivnosti, izvršilac usluga je obavezan da sačini stručan, objektivan i nepristrasan nalaz i mišljenje u kojem će brižljivo izložiti i cijeniti predmet analize, prikupljene činjenice i dokaze, te utvrditi da li su analizirane transakcije sprovedene u skladu s propisima RS koji su važili u momentu preduzimanja transakcija, odnosno utvrditi da li su transakcije sprovedene u skladu s principom „van dohvata ruke“.

Poreska uprava RS ne isključuje da zbog transfernih cijena završi i na sudu s „Arcelor Mittalom“ te u tenderskoj dokumentaciji traži da se ponuđač, koji će raditi studiju, obaveže da na poziv upravnog organa ili suda prisustvuje usmenoj raspravi u cilju dodatnih razjašnjenja nalaza i mišljenja.

Rok za izradu studije je 45 dana od dana preuzimanja dokumentacije potrebne za njenu izradu.

Poreska uprava će po dobijanju studije istu uputiti „Arcelor Mittalu“ kako bi se ta firma izjasnila, za šta će imati rok od 10 dana.

Ako se „Mital“ ne izjasni u roku smatraće se da je sa nalazima saglasan.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Komentari na članak: PURS provjerava 270 miliona sumnjivih transakcija “Arcerol Mittala”

  1. bacuska

    A transferne cijene Optima grupe su OK?

  2. Miki

    Dok daju reket mafiji nema transfernih cijena a kad staneš kontrola krene isti čas.